Bojová letadla míří do Sýrie: Vzhledem k selhání příměří je k vyslání na základnu v Hmeymim připravena velká skupina letounů Su-25.

Nikolaj Surkov
1. 10. 2016   zdroj
Rusko zvýšilo početní stav letecké skupiny na základně v Hmeymim přesunutím dalších frontových bombardérů Su-24 a Su-34. K přeletu do Sýrie jsou připraveny i bojové letouny Su-25 Grač, ale rozkaz k jejich odeslání zatím nebyl vydán. Zvětšování ruské letecké skupiny probíhá na pozadí hrozeb Američanů, že budou v Sýrii aktivovat takzvaný plán “B”, který předpokládá zintenzivnění leteckých úderů, dodatečný přesun speciálních jednotek a zvýšení dodávek zbraní “umírněné opozici”. 


Plán “B” byl zpracován americkými silovými strukturami pro případ neúspěchu snah ministerstva zahraničí USA o dosažení dohody s Ruskem.

K tomuto okamžiku jsou do Sýrie přesunuty pouze další bombardéry Su-24 a Su-34, Su-25 zatím stále zůstávají na ruském území v záloze, řekl Izvestijam zdroj ve vojenských a diplomatických kruzích. V případě nutnosti bude skupina VKS posílena během 2-3 dnů. Bitevníky Su-25, určené k odeslání na základnu Hmeymim, jsou již staženy z pluků a připraveny k přeletu, jejich posádky jsou již v režimu očekávání rozkazu od velení.

Podle diskutujícího s Izvestijami bylo posílení ruské skupiny zatím nepatrné a prakticky mělo charakter plánovaného střídání.

Do Sýrie bylo ještě přesunuto několik bombardérů Su-24 se zaměřovacím systémem SVP-24 a Su-34. Nyní také došlo v sestavě letecké skupiny k nahrazení strojů, které se předtím vrátily do Ruska, aby se podrobily předepsané údržbě, řekl zdroj.

Jak řekl Izvestijam jeden z autorů knihy “Syrský předěl”, nezávislý vojenský expert Anton Lavrov, použití bitevníku Su-25 významně zvýší počet bojových vzletů ruského letectva.

Zvláštnost použití Su-25 v Sýrii spočívá v tom, že nebyly použity jako bitevní letouny, ale jako bombardéry, to znamená, že dopravovaly bomby k cíli a shazovaly je z velké výšky jako bombardéry Su-24 a Su-34, sdělil Anton Lavrov. Ale ve srovnání s nimi je Su-25 stroj jednoduchý a lehký, je jednodušší jej připravit k vzletu. Su-34 může provést dva vzlety denně, Su-25 až 10 vzletů. Ke každému letounu je přiřazeno několik pilotů. To umožňuje provádět údery téměř nepřetržitě a neumožňovat teroristům oddech.

Expert upřesnil, že každé bojové letadlo v Sýrii má svou specializaci.

Su-24 mají dokonalejší zaměřovače, zabezpečují vyšší přesnost bombardování v obtížných podmínkách, Su-34 mohou se svým opticko-radarovým komplexem samostatně detekovat cíle a specializují se na vysoce přesné zbraně, Su-25 je tahoun, svého druhu náklaďák na bomby, konstatoval Anton Lavrov. Tyto letouny byly modernizovány a jsou schopny zasáhnout cíl s přesností 0,8 (což znamená trefit se v rozmezí několika metrů od cíle. Izvestija). Automatický systém řízení zajišťuje provedení bombardování podle souřadnic, obdržených od rozvědky, na pilotovi je pouze zvednutí letadla do vzduchu a jeho navedení do cílové oblasti.

Politologové dospěli k závěru, že zvětšováním skupiny v Sýrii Moskva ukazuje připravenost k přijetí rozhodných opatření v případě zhoršení procesu vyjednávání.

Předseda Rady pro zahraniční a obrannou politiku Fjodor Lukjanov Izvestijam uvedl, že navyšování sil může být odpovědí na faktické zhroucení příměří.

Mírová úsilí se, bohužel, dostala do slepé uličky, vládní síly zatím nejsou schopny samostatně dosáhnout průlomu ve válce a my se musíme vrátit k té úrovni zasahování, která byla do března letošního roku, konstatoval politolog.

Fjodor Lukjanov poznamenal, že nálety ruského letectva jsou podstatnou pomocí pro syrskou armádu, ta je ale vyčerpána dlouhou válkou, takže předpovědět výsledek bitvy o Aleppo je těžké.

Zatím nikdo nemůže získat rozhodné vítězství, což znamená, že jednání budou dříve nebo později pokračovat, možná až po výměně administrativy v Bílém domě, soudí politolog. Zatím se každá z válčících stran snaží získat u Aleppa vítězství, aby změnila rozložení sil ve svůj prospěch a získala výhodu při budoucích jednáních.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová