Britská média: Rusové se chystají zaútočit na Buckinghamský palác

Oleg Čubakin
25. 10. 2016  Eurasia24
 
Velmi zajímavá zpráva: britský tisk naznačil, že se Rusové div nerozhodli zaútočit na Buckinghamský palác. Na začátku promluví lodě ruského námořnictva a za nimi, údajně, následují i ostatní síly. Propaganda britských masových sdělovacích prostředků je věru směšná.

Noviny The Sun uvedly, že osm ruských válečných lodí v čele s letadlovou lodí směřují do Severního moře. Až doplují do Doveru, připojí se k nim další dvě lodě. V důsledku toho „všech DESET těžce ozbrojených ruských lodí bude ‚cosi strojiť jen několik mil od britského pobřeží“.

Na poplach bijí nejen Britové, ale i Norové. Na snímcích pořízených norským námořnictvem jsou vidět ruské letouny a vrtulníky provádějící výcvikové lety nad Severním mořem.

Britské ministerstvo obrany a velitelé armád vyhlásili, že nedají Rusům „žádnou šanci.“ Vojenští činitelé slibují držet flotilu v zorném úhlu a v plné pohotovosti zasáhnout. Mluvčí ministerstva obrany prohlásil, že jeho úřad bude sledovat každý „krok“ Rusů. „Stojíme pevně na principech závazku zajistit bezpečnost Velké Británie,“ dodal.

Pravda, bývalý velitel Královského vojenského námořnictva zhodnotil takovýto druh okázalých prohlášení za poněkud sveřepý. Podle jeho mínění chtěl Putin jednoduše ukázat, „hleďte, co si já mohu dovolit.“ Prý se ve skutečnosti jedná o pózu.

Jde tady prý bezesporu o to, že Rusko „zjevně předvádí“ svoji přítomnost „na světové aréně“.

Mezitím, zdůrazňuje se ve zprávě, „ruští jasnovidci drze předpověděli, že železný muž Putin je připraven převzít kontrolu nad Středozemním mořem“. A zároveň vysoce postavený vojenský expert z Moskvy si tropil posměch z „malicherné“ flotily britského námořnictva, které velitelé nařídili zamezit ruské hrozbě.

V článku se uvádí, že „řinčení zbraněmi“ je poslední Putinova šance, jak „ukázat sílu”. Vždyť pouze silou může udržet u moci „syrského diktátora Bašára Asada“, kterého si Američané přejí svrhnout.

Co se týče úkolů ruského námořnictva, tato „strašidelná flotila“ dokonce plánovala „provádět na cestě do Středomoří námořní cvičení u pobřeží Skotska,“ píše se dále.

Demonstrace síly je krajní „akt neposlušnosti“ Moskvy pod tlakem Západu, aby se zodpovídala za ruské tažení do Sýrie, míní se v textu.

Začátkem tohoto měsíce, připomíná článek, ruské bombardéry prolétly okolo západní Evropy, aby provokovaly vzdušné síly ze čtyř zemí – členů NATO.

Podráždění jsou i novináři vlivného deníku The Times.

Ostatně, hrdinné britské námořní síly jsou připraveny zhatit invazi Rusů.

Na nepřítele čekají torpédoborce Duncan a  Richmond, stejně jako letadla NATO: průzkumný RC-135, hlídkující protiponorkový letoun CP-140 Aurora (Kanada) a hlídkující protiponorkové letouny P-8A Poseidon (USA), které startují ze základny ve Skotsku. K těmto mezinárodním silám se může přidat ničivá mohutnost britských bitevníků Tajfun. Ty vystartují do vzduchu v případě, že z paluby lodi Admirál Kuzněcov vzlétnou ruská letadla.

To ale není všechno: pokud Rusové půjdou dál, i tam je budou doprovázet (do Sýrie přes Biskajský záliv a Gibraltar) námořní síly Francie a Španělska.

Je nadevše jasné, dodejme, že takto státy NATO předvádějí závod v předávání „štafety“ mezi sebou navzájem. A tisk na to hledí a plane vášní.

K tématu ruských lodí u pobřeží Británie se vyjádřily i populární noviny Mail Online.

Británie vyslala flotilu torpédoborců Královského loďstva, aby dala „varování“ flotile ruských lodí. Reakcí ruských vojenských expertů byl posměch nad Královským vojenským námořnictvem, označili ho slabým a opáčili, že Británie se „polekala“ Putinových lodí. Ale vždyť tyto lodě se budou nacházet „jen jednu míli od Anglie,“ uvedl deník. A mezi nimi – letadlová loď Admirál Kuzněcov délky 1000 stop! (V době zveřejnění britského článku v tisku byl na cestě ke kanálu La Manche.)

A prý jeden vojenský analytik z Moskvy vyjevil, že Vladimír Putin je připraven „převzít kontrolu“ nad Středomořím a Atlantikem. Tentýž expert se údajně také chvástal námořní sílou Ruska a nazval Královské vojenské námořnictvo „titěrným“.

Britské ministerstvo obrany potvrdilo, že Královské námořnictvo bude pronásledovat ruskou flotilu, dokud se bude zdržovat v prostoru Velké Británie.

Kromě toho budou uvedeny do vysoké bojové pohotovosti Tajfuny a Tornáda na leteckých základnách v severovýchodní části Skotska a v Lincolnshire – pro případ, že by se jakékoliv ruské letadla objevilo ve vzdušném prostoru Velké Británie.

Podle časného vyjádření ruského ministerstva obrany dopluje skupina lodí již v sobotu do Středozemního moře (to se již stalo skutečností – pozn. edit.).

Šéfredaktor portálu Flot.com Sergej Sočevanov připomenul „svobodnému tisku“, že „Admirál Kuzněcov“ plul do Středozemního moře rovněž v letech 2011-2012.

„Od roku 2013 aktivně obnovujeme středomořské seskupení sil a podobné výpravy jsou nejúčinnější posílení této skupiny od počátku jejího obnovení,“ řekl expert. „Je důležité si uvědomit, že kromě pozorovaných lodí je, věru, ve skupině také jedna jaderná ponorka, ale mohou být dvě nebo tři. O tom se příliš nemluví, ale je to běžná praxe při přepravě vzdušných bojových skupin. Ponorky jsou nutné ke krytí lodí z pozice pod vodou.“

Podle slov vojenského experta není zatím úplně jasné, jaké úkoly bude plnit tato letecká skupina. Sočevanov připouští, že úkolem se může zdát demonstrace „síly a vlajky“, stejně jako příprava na hlídkování v různých oblastech světových oceánů. Také je „velice pravděpodobné“, že se letadla z Kuzněcova zapojí do bojů v Sýrii.

„Nyní námořnictvo i armáda poutají velkou pozornost,“ říká expert, „ve výsledku ovšem, kromě běžného úkolu chránit pobřeží, musí flotila především prokázat schopnost přenášet letecké síly na moře. A řešení těchto úkolů je vždy spojeno s velkými a vyváženými skupinami lodí. Musejí být schopny zasazovat údery na pobřežní linii nepřítele, bojovat s jinými loděmi, umět se krýt ve vrchní polosféře před napadením a samozřejmě bránit se proti ponorkám.“

Zbývá nicméně dodat, že svévolné spekulace britského tisku, stejně jako přehnané pobouření resortu obrany Velké Británie nad „celou desítkou“ lodí, jejichž náhlé zjevení může ohrozit národní bezpečnost mlžného Albionu, jakož i Norsko, Francii a Španělsko, nejsou nic víc, než potrava mysli pro důvěřivé občany a další záminka pro obvinění Moskvy ze zvyšování napětí.

Je těžké si představit, že se Putin nečekaně rozhodl přiblížit „na míli” od britských břehů, aby odtud výsadkem pozemního vojska nastolil komunismus v separátně uchváceném Londýně.

Zdroj: topwar.ru  
Překlad: ralh