Deutsche Wirtschafts Nachrichten: Dohoda o „Tureckém proudu“ je porážkou Spojených států!

13.10. 2016   První zprávy
Mezivládní dohoda mezi Tureckem a Ruskem o realizaci projektu „Turkish Stream” je další porážkou USA na mezinárodní scéně, píše Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
Plynovodem ročně proteče 63 miliard metrů krychlových plynu a Turecku umožní se stát důležitým plynovým dodavatelem a podíl Ruska na evropském trhu s energií se výrazně zvýší.Výstavba plynovodu bude znamenat začátek fúze Moskvy, Ankary a EU a položí základy pro hospodářský prostor, který USA nemohou kontrolovat, zdůrazňuje autor článku.

V poslední době USA se snaží zabránit realizaci tohoto projektu. Za prvé, „Turecký proud” ničí ekonomické plány Washingtonu, který má konkurovat Rusku v Evropě prostřednictvím prodeje plynu z břidlice. A za druhé, to vyřazuje ze hry Ukrajinu, na jehož území by byla pro Bílý dům snadnější kontrola ruských plynovodů, poznamenaly noviny.

Výstavba „Tureckého proudu” bude hrát do rukou těch evropských zemí, které provádějí vlastní politiku a bude problémem pro ty, kteří se drží „proamerické” linie. Například Maďarsko a Řecko již spolupracují s Ruskem na novém projektu a touží získat v rámci EU „právo hlasu”. Polsko naopak vystupuje proti novému plynovodu a nepočítá s alternativní trasou pro dodávky ruského plynu, upozornil autor
První zprávy,Jiří Kouda.