Jak Hillary dodávala DAEŠ zbraně

Ljubov Ljulko
16. 10. 2016   zdroj
Americké úřady vždy popíraly, že by monarchie Perského zálivu sponzorovaly džihádisty, a argumentovaly tím, že podpora přichází od bohatých dárců těchto zemích. Lhaly. Vyplývá to z e-mailů člena týmu Clintonové Johna Podesty, zveřejněných WikiLeaks. Navíc se ukázalo, že kandidátka na prezidentku USA vytvořila zbrojní mafii pro osobní zisk.


Clintonová věděla, kdo dostává americké zbraně

Předseda volební kampaně Hillary Clintontonové John Podesta krátce líčí obsah placených setkání Hillary se zástupci Wall Street: Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank a dalších. Rozhovory se konaly v době, kdy již rok nebyla ministryní zahraničí a kdy se připravovala na prezidentské volby. V jednom ze sdělení z 19. srpna 2014 se uvádí, že západní zpravodajské zdroje věděly, že monarchie v Perském zálivu podporují DAEŠ (teroristická organizace v Rusku zakázaná. Pozn. redakce).

“Musíme využít naše diplomatické a tradičnější zpravodajské prostředky k vyvíjení tlaku na vlády Kataru a Saúdské Arábie, které poskytují nelegální finanční a materiálně-technickou podporu DAEŠ a dalším radikálním sunnitským skupinám v regionu,” je uvedeno v jednom z dopisů. Další dopis, datovaný 25.ledna 2016, obsahuje výňatek z projevu Clintonové na setkání s bankéři v říjnu 2013, v němž Clintonová shledává, že “Saúdové vyvezli extrémnější ideologii než jakékoliv jiné místo na světě za posledních 30 let.”

V tomto projevu Clintonová konstatuje, že “mohli skutečně podniknout aktivnější kroky k nalezení, identifikaci, výcviku a vyzbrojení kádrů povstalců v Sýrii, kteří by bojovali proti vládě prezidenta Bašára Asada a také s džihádistickými skupinami, spojenými s Al-Káidou, které, bohužel, pronikly do Sýrie.” Clintonová však dodala, že “to je komplikováno skutečností, že Saúdové a ostatní realizují velké dodávky zbraní, docela bez rozdílu, které vůbec nejsou cílené na lidi, kteří by podle našeho názoru mohli být umírněnější a kteří by s menší pravděpodobností způsobili v budoucnu problémy”.

Všimněme si, že v období od roku 2011 do roku 2015 byly země Perského zálivu nejdůležitějším odbytištěm zbraní pro Spojené státy, jak vyplývá z údajů Mezinárodního vědecko-výzkumného ústavu míru ve Stockholmu (SIPRI) za rok 2016. Ve srovnání s roky 2006-2010 se dodávky USA do Kataru a Saúdské Arábie zvýšily trojnásobně, píše se ve zprávě. Tamtéž je také uvedeno, že největší světová společnost v oblasti zbrojního průmyslu, americká společnost Lockheed Martin, podepsala v roce 2015 několik mnohamiliardových dohod se Saúdskou Arábií. Zisk společnosti dosáhl 46,1 miliardy dolarů v roce 2015, což je asi o 500 milionů dolarů více než v roce 2014. Je pozorován trvalý nárůst ceny akcií v posledním roce.

Všimněme si také, že podle údajů amerických médií v posledním desetiletí poskytl Katar jeden až pět milionů dolarů do Fondu Clintonových (The Clinton Foundation) a Saúdská Arábie více než 25 milionů dolarů. V loňském roce saúdské Centrum pro média Saúdské Arábie zaplatilo 200 tisíc dolarů agentuře pro styk s veřejností The Podesta Group (tomu samému Johnu Podestovi) za měsíční projekt “služeb v oblasti styků s veřejností.” V roce 2010 hlavní poradce Clintonové uvedl, že předání stíhaček a vrtulníků Saúdské Arábii v hodnotě až 60 miliard bylo její “nejvyšší prioritou”.

Co s tím mají bankéři?

Další otázka: proč by Clintononová mluvila s bankéři o politice a byla k nim upřímná? A proč Goldman Sachs a další matadoři Wall Street souhlasí s pojištěním života přistěhovalců ze Sýrie podle Obamova plánu na zvýšení přílivu migrantů o 500 procent? Že by proto, že Goldman Sachs a ostatní aktivně investují do výroby munice, dodávané Saúdské Arábii a Kataru, včetně kazetových bomb, které pak proudí k DAEŠ a mrzačí obyvatelstvo v Sýrii a Iráku?

Vzniká zajímavý řetězec: Clintonová plní zakázku amerického vojensko-průmyslového komplexu, který obohacuje bankéře. Vyrobené zbraně jsou prodávány zákazníkům – Saúdům a Katarcům, kteří je dodávají DAEŠ. Teroristé jimi zabíjejí civilisty a prosazují imperiální záměry wahhábitů. Kruh se uzavírá opětovaným vlivem vděčných monarchů a podporou bankéřů. Vzniká otázka, co s tím má Bašár Asad? Je to typické schéma vojenské mašinérie USA, která uplácí politiky a rozpoutává války. Politováníhodné je jen to, že americká vláda hledá viníky v Rusku a svůj lid klame.

Clintonová nadále lže

Míru pokrytectví Clintonové dokládá citát z jejího projevu po tragédii v Orlandu 12. června 2016: “Pro začátek je nejvyšší čas, aby úřady Saúdské Arábie, Kataru, Kuvajtu a dalších zemí v regionu bránily svým občanům ve sponzorování teroristických organizací. Musíme udělat víc pro podporu našich odvetných opatření. Pracovníci orgánů činných v trestním řízení a pracovníci rozvědky vyvíjejí denně s velkým rizikem mimořádnou činnost, aby zajistili naší zemi bezpečnost”.

Na vině jsou zde “jednotliví občané” a ne vlády. Průzkum i samotná Clintonová se prezentují jako takoví strážci bezpečnosti země. Prolhaná politička, která pomáhá, včetně zbraní, sponzorům terorismus, ale v očích voličů se představuje jako člověk, který “většinu času bojuje s džihádisty”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová