Korwin-Mikke: Boeing nad Ukrajinou sestřelil ten, kdo z toho měl prospěch… Rusku tento incident pouze uškodil.

Napsal/přeložil: mbi
25.10. 2016   Eurasia24
Ty, kteří od samého počátku obviňují ze zničení letadla Rusko, srovnává Korwin-Mikke s detektivy, kteří po vraždě ženy, jíž předcházela hádka s manželem, obviní ze zločinu strýce, protože je Rus.
Známý polský politik Janusz Korwin-Mikke zpochybnil závěry holandské vyšetřovací komise, která oznámila, že Rusko je spoluviníkem sestřelení letadla Malajských aerolinií nad Ukrajinou v roce 2014. Podle jeho názoru je pachatele zločinu potřeba hledat mezi těmi, kteří z něj získali největší prospěch.

Jak je známo, Rusku tento incident pouze uškodil. To znamená, že hlavním podezřelým je v první řadě Ukrajina, uvádí ve svém článku polský deník Rzeczpospolita.

V komentáři k závěrům mezinárodní vyšetřovací komise zřízené k objasnění případu boeingu Malajských aerolinií sestřeleného nad Ukrajinou (28. září vyšetřovatelé oznámili, že raketa systému Buk, který v červenci 2014 letadlo sestřelil, pocházela z Ruska) vyjadřuje Janusz Korwin-Mikke přesvědčení, že sestřelit mohli letoun sami Ukrajinci.

Jak deník uvádí, Korwin-Mikke v článku na své facebookové stránce odkazuje na princip „Id fecit cui prodest“ (latinské rčení: „Spáchal to ten, komu čin prospěl“) a zdůrazňuje, že zničení civilního boeingu se pro Rusko stalo děsivou událostí. Protože pokud by letoun sestřelili Rusové, bylo by možné mluvit pouze o „tragické chybě“, v žádném případě však o rozumu a odpovědnosti.

Současně s tím spolupředseda polské politické strany KORWiN zdůrazňuje, že „není zcela jasné, co se stalo“. A dodává, že nelze jednoznačně vyloučit ani to, že letadlo sestřelili sami Ukrajinci, protože celá věc byla „úderem Moskvě do zad“, píše Rzeczpospolita.

„Tvrdit, že po dvou letech zkoumání fragmentů letadla se podařilo zjistit, odkud raketa vyletěla, je velký optimismus,“ všímá si vyšetřovací zprávy Korwin-Mikke.

„Jsem jedním z nemnoha lidí, kteří od první minuty předpokládali, že tento zločin spáchali Ukrajinci. Ne proto, že bych nadržoval Rusům, ale prostě na základě známého principu: Udělal to ten, komu to přineslo prospěch,“ zdůrazňuje politik.

Ty, kteří od samého počátku obviňují ze zničení letadla Rusko, srovnává Korwin-Mikke s detektivy, kteří po vraždě ženy, jíž předcházela hádka s manželem, obviní ze zločinu strýce, protože je Rus.

Během katastrofy, která se stala nad Ukrajinou v červenci 2014, zemřelo 298 lidí, 193 z nich byli Holanďané. Mezi ostatními byli na palubě i občané Malajsie, Indonésie, Austrálie a Velké Británie. Letadlo mířilo z Amsterodamu do Kuala Lumpur.