Mediální masakr Hermanovou pilou, aneb: je mi Vás líto, pane Brady

Jiří Baťa
27. 10. 2016
Snad ani sám ministr kultury Daniel Herman si nepředstavoval, kam až zajde jeho antizemanovská fanatická rétorika, lépe řečeno zášť a nenávist. Je jasné, že trapná komedie se „strýcem“ z Kanady byl špatně naplánovaný podraz na prezidenta Zemana, protože všechny jeho „argumenty“ byly a jsou na vodě, jsou bubliny, které praskají jedna za druhou. Jakkoli byl pan Jiří Brady navržen na vyznamenání Řádem T.G. Masaryka, byl jen „navržen“, ale na konečném seznamu však jmenovitě nebyl uveden. Přesto lidovecký ministr kultury koaliční vlády Daniel Herman vyvolal dojem, že prezident schválené vyznamenání pro Bradyho na posledních chvíli škrtl údajně jako pomstu za jeho setkání s Dalajlámou, před kterým jej (prý rovněž údajně) prezident varoval.


    Je však dostatečně a důvěryhodně prokázáno, že všechna tvrzení pana Hermana jsou irelevantní, že jsou smyšlená či lépe řečeno lživá a které měly vyvolat a posílit averzi vůči prezidentovi, což se mu nejen podařilo, ale mělo i za důsledek oficiální bojkot ceremoniálu na Pražském hradě ze strany pravicové opozice a vládních lidovců. Co víc, podařilo se mu rovněž vyvolat asociace mezi veřejností o tom, jak je prezident Zeman necitlivý k člověku, který přežil holocaust. Celá tato kauza kolem (ne)vyznamenání J. Bradyho je blíže popisována a dokladována jinými autory a na jiných portálech. To však neznamená, že by skandální jednání pana ministra Hermana nezanechalo mediální důsledky a různé asociace ve veřejnosti. To ve svých důslecích považuji za „mediální masakr Hermanovou pilou“.

Je neskutečně trapné až smutné, jak se někteří občané Prahy nechají snadno zmanipulovat, jak snadno a rychle podlehnou falešným a lživým argumentům, jak se snadno nechají vyprovokovat k truc protestům, projevu empatií, aniž vždy dostatečně vědí, za co se vůbec takto veřejně angažují. Nebo snad jsou snad ti pražáci opravdu tak blbí? V masmediích se dočítám, že např. na pódiu divadla Archa vystoupilo několik desítek lidí z veřejného života mj. hééérečky Barbora Štěpánová, Táňa Fischerová, socioložka Jiřina Šiklová, režisérka Helena Třeštíková, zpěvačka Anna K.ale také rusobijec M. Kocáb, vypreparovaný JUDr. Jan Ruml, knihovník M. Žantovský a a další s tím, že „Dnes na začátku natáčení děláme jakýsi happening na výraz toho, že nesouhlasíme s tím, co se děje na Hradě, chceme podpořit demonstraci 28. 10. Myšleno mimo půdu Pražského hradfu) a především vyjádřit podporu panu Bradymu a Hermanovi, kteří jsou našimi dnešními hosty.“ Ptám se, v čem a za co je jim věnována taková pozornost a podpora? Ještě bych pochopil jistou podporu starému panu Bradymu, který je v této nechutné šaškárně zcela nevině, ale proč lidoveckému ministru Hermanovi?

Herman, který je sou osobností pro Českou republiku nebezpečný „katolicko-pravicový extremista“, který (vedle Schwarzenberga a dalších) podporuje Sudetoněmecký landsmanšaft, sudeťácký revanšismus a zcela otevřeně vyjadřuje sympatie k banderovské ideologii! Jsou si osobnosti z veřejného života vědomy, že tato skandální záležitost má také nějaké fakta, reálné důkazy a skutečnosti, které jednoznačně prokazují, že celá kauza kolem pana Bradyho je dílem naprosto bezcharakterního, bezpáteřního politického exhibicionisty, lháře a podvodníka, lidoveckého ministra a jeho synovce pana Hermana?

Že tím nejen hochštapler Herman, ale i paní Fišerová, Šiklová, Třeštíková, Kocánh,. Rum atd. chtějí svým postojem hlavně dát najevo své pravdoláskařské opovržení a mediáoní bjkot s prezidentem Zemanem, proti kterému již dlouhodobě vystupují a kritizují jeho osobu a činnost a  kdykoli můžou, tam se mu snaží nasadit psí hlavu? Uvažují také nad tím, zda věc, kterou tak vehementně podporují, má vůbec reálné a faktické opodstatnění? Nebo je to od nich už jen taková zaběhlá zvyklost, že kde můžou, tam jdou proti prezidentu Zemanovi? Hodně ubohé a hodně smutné zároveň když si uvědomíme, že jsou to lidé, kteří pro „obyčejné občany“ mají představovat „elitu“ národa! 

Jen pro upřesnění: Osobně nemám nic proti panu Jiřímu Bradymu, mohu ocenit jeho dožití se 88. let, pobyt v koncentračním táboře, přežití holocaustu, což je však více otázka štěstí, než jeho zásluha, mohu ocenit jeho současný plodný, aktivní život. To je však asi vše. Na druhé straně však nevidím jediný pádný důvod, proč by měl být pan Jiří Brady oceněn státním vyznamenáním, Řádem T.G.Masaryka. Zvláště, když jemu podobných je (snad ještě živých) možná i několik desítek. A ptám se tedy: dává se vysoké státní vyznamenání za něco konkrétního, nebo jen proto, že si to jistá skupina privilegovaných přeje a nevybíravými způsoby si to vynucuje?

Připomínám, že pan Jiří Brady odešel v r. 1949 do Rakouska, odtud v r. 1951 do Kanady, kde žije až dosud. Pan Brady má také kanadské státní občanství, svůj život v Kanadě zasvětil prací ve své firmě, ale není nikde prokázáno či doloženo, že by po dobu cca 60 let, kdy žil a pracoval v Kanadě pro Československo, resp. Českou republiku něco významného udělal, nebo se o ni jinak zasloužil. Tak se znovu ptám, za tak vysoké státní vyznamenání? Jistě nepřekvapí, že až do doby vypuknutí kauzy Herman-Dalajláma versus Brady-Zeman, česká veřejnost a nepochybně ani nikdo z politiků neznal, nevěděl či ani neměl tušení o existenci Jiří Brady z Kanady, člověka, který přežil holocaust.

Jak skutečnosti ukazují, navzdory tomu, že nebude vyznamenán z rukou prezidenta Zemana, sbírá pan Jiří Brady jedno ocenění za druhým. Budiž! Ačkoli veřejnosti, ale i politikům zcela neznámý, pro ČR ničím přínosný občan Kanady, který jen proto, že přežil holocaust, ale i díky cílené, až vyhrocené antizemanovské atmosféře, vyvolané Bradyho synovcem panem ministrem Hermanem, díky aktivitám přizdisráčských politiků, se ještě našli aktivisté, kterým se poměrně snadno podařilo zblbnout část mentálně labilních pražanů, aby založili jakousi nesmyslnou iniciativu „Jirko, děkujeme. Nemlčíme!“

Není od věci se těchto lidí zeptat, jak dalece či zda vůbec znají pana Bradyho, co něm ví, a co je vede k tomu, aby mu veřejně (až provokativně), vyjadřovali tuto morální podporu. Zda si také vůbec uvědomují, že svým veřejným projevem vlastně nepodporují pana Bradyho, ale že podporují podlé či sprosté jednání lidoveckého ministra Hermana jehož cílem je jediné: mediální likvidace prezidenta Miloše Zemana! Obávám se, že tito poněkud přiblblí občané Prahy o tom vůbec, ale vůbec nepřemýšlejí, že je jim naprosto lhostejné koho, co a proč podporují. Důležité pro ně zřejmě je, že mohou tímto způsobem veřejně exhibovat. Nepřekvapilo by mne, kdyby za toto veřejné angažmá ve prospěch pražské kavárny, pravicových lidovců, pravdoláskařů, havloidů a jiných antizemanovských patriotů měli i zaplaceno.