Možné další rozšíření konfliktu na Blízkém východě

Thierry Meyssan
13. 10. 2016    VoltaireNet
Thierry Meyssan pokračuje ve své analýze války, která je válkou Washingtonu a jeho spojenců proti zbytku světa. Egypt vstoupil do boje. Izrael napadl Sýrii. Turecko udržuje své vojáky v Iráku, přes sliby Bagdádu. Míříme směrem k pátému rusko-čínskému vetu v Radě bezpečnosti tentokrát proti francouzskému podnětu.


Ruský ministr obrany, Sergiej Šojgu, zhodnotil ruské vojenské akce v Sýrii. V průběhu jednoho roku, oznámil “… jsme osvobodili 586 lokalit a více než 12.000 čtverečních kilometrů území, odstranili přibližně 35.000 teroristů, včetně více než 2700 z Ruska a zemí Společenství nezávislých států (SNS)”, Srovnal tyto výsledky s americkými, zatímco oni tvrdí, že bojují proti teroristům, ve skutečnosti je podporují proti Syrské arabské republice.

Duma jednomyslně přijala Russo-syrskou dohodu o zmocnění k umístění ruského letectva na syrské základny na Hmeimim, a to na dobu neurčitou. Tento text byl tajně podepsán v srpnu 2015 a byl Dumě předložen pouze ke zveřejnění ruské pozice veřejnosti. Duma upřesnila, že ruská vojenská přítomnost v Levantě je nezbytná k boji proti terorismu.

Současně jsme viděli začátek největších Russo-egyptských vojenských cvičení od doby Gamal Abdel Nassera. Ruští představitelé naznačili, že tyto manévry by umožnily koordinaci obou armád v jejich boji proti džihádistům, a to zejména v poušti. Tím, Rusko oficializovalo svou vojenskou přítomnost v Egyptě, stejně jako Sýrii a Jemenu (i když jejich přítomnost v Jemenu je pro tuto chvíli neoficiální).

Několik amerických generálů potvrdilo, že situace nebyla nikdy od korejské války tak vážná. Podle nich konfrontace mezi Spojenými státy a Ruskem nikdy předtím nedosáhla takové úrovně. Generál Mark A. Milley, náčelník štábu pozemní armády, potvrdil, že proti sobě stojící námořnictvo a vzdušné síly by mohli svést velmi krvavé souboje. Velvyslanec Charles W. Freeman, jr. varoval před akcemi při nichž by hrozila válka mezi Spojenými státy a Ruskem.

PKK, jinými slovy turečtí Kurdové, využili situace ke znovuobsazení města Jarabulus na severu Sýrie. Turecko odsuzuje irácké protesty namířené proti němu, ale odmítá stáhnout své vojáky z iráckého území, když tvrdí, že pouze přítomnost tureckých vojáků byla napadena Bagdádem, zatímco svá vojska zde má rozmístěna asi třicet zemí.

Především za předpokladu, že Washington a Moskva by byli příliš zabrány do své konfrontace, mohla by zasáhnout izraelská armáda a zaútočit na oblast sousedící s okupovanými Golanskými vrchy.

V srpnu 2014, Tel-Aviv donutil odejít modré přilby pozorovatelských sil OSN (UNDOF), a nahradil je džihádisty z Al-Kajdy. Premiér Benjamin Netanjahu se nechal fotografovat s některými z 500 džihádistů léčených v Ziv Medical Centre. V červnu 2016 prohlásil, že on by nikdy Golanské výšiny nevrátil syrskému majiteli. Spojené státy a Rusko se dohodly na memorandu pro rezoluci vyzývající Izrael, aby zastavil svou podporu teroristů a umožnil UNO znovu znovu se ujmout jeho poslání. Rezoluce měla být zveřejněn v srpnu, ale projekt nepřežil zhoršení vztahů mezi Moskvou a Washingtonem.

Izraelské dělostřelectvo bombardovalo celé odpoledne, stejně jako jejich letectvo, které střílelo na syrské území z izraelského vzdušného prostoru. Džihádisté ​​bojovali pod krytem izraelské palby.

Izrael a džihádisté ​​by mohli otevřít koridor mezi syrské demilitarizované zóny a do libanonské Chebaa, a tím rozšířit válku na jih Libanonu. Kurdské populaci této oblasti, loajální k princi Talal Arslan a k Syrské arabské republice spíše než k Walid Joumblatt, hrozí riziko, že bude vyhlazena džihádisty.

Na diplomatické úrovni, Spojené státy požádaly o zahájení šetření o syrsko-ruského útoku proti džihádistům ve východním Aleppu jako válečného zločinu. Zástupce generálního tajemníka pro Sýrii, Steffan de Mistura, navrhl zajištění bezpečnosti bojovníků, pokud se rozhodnou odejít z východního Aleppa do Idleb, čímž by se přerušila bitva a chránili civilisté. Ale tento kompromis (inspirovaný ředitelem pro politické záležitostí OSN, Jeffrey Feltmanem jménem Washingtonu) byl odmítnut Francií.

Po konzultaci s Izraelem, Paříž rozhodla, že nebude akceptovat změny, které její ministr zahraničních věcí, Jean-Marc Ayrault, dohodl se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, a představí svůj projekt v sobotu v Radě bezpečnosti. Pan Ayrault osobně navštíví New York aby podpořil jeho text.

Francouzský projekt plánuje zakázat veškeré bombardování východního Aleppa, ať už dělostřelectvem či letectvem a zakázat veškeré lety nad městem vojenskými letadly. Rusko okamžitě potvrdilo, že bude vetovat jejich pohyb. Neznáme čínskou pozici, ale je možné, že se dočkáme pátého společného veta iniciativy NATO týkající se Sýrie Moskvou a Pekingem, což by se pak stalo největším předmětem mezinárodního tření od konce druhé světové války. Tato blokáda by mohla zpochybnit budoucnost Spojených národů.