Nový ruský úderný vrtulník létá. Technika i zkušenosti ze Sýrie jej učiní stěží překonatelným (video)

Geo
15. 10. 2016  Eurasia24

Nejnovější ruský úderný vrtulník Mi-28NM létá. Prototyp výrazně modernizovaného stroje, do jehož konstrukce byly zapracovány zkušenosti s nasazením jeho předchůdce v Sýrii, poprvé vzlétl 12. října.

Let proběhl úspěšně, před očima náměstka ministra obrany Ruské federace Jurije Borisova. Ten věří, že modifikovaný stroj přinese výrazný nárůst bojových možností ruského armádního letectva.

Vývojové práce na modifikovaném úderném vrtulníku byly zahájeny v roce 2009. V posledních měsících byly do vývoje zapracovány také cenné poznatky získané nasazením vrtulníků Mi-28N v Sýrii.

Stroj disponuje zcela novým radiolokátorem a řídicím systémem, modernizací prošla avionika a systém ochrany, což je patrné z instalace nových prostředků do konstrukce vrtulníku. Z posledních záběrů je také patrné, že se na palubě modifikovaného stroje testuje nová moderní helma s přilbovým zaměřovačem.

Nejnápadnější vizuální změnou je odstranění v nosní části umístěné naváděcí jednotky pro předávání povelů protitankovým řízeným střelám. Nové jsou také kompozitové listy rotoru, které jsou odolnější a umožní zvýšit maximální i cestovní rychlost stroje.

Podstatnou inovací je zdvojené řízení, kterým nyní disponuje nejen pilot, ale také operátor, jenž může vrtulník převzít v například v případě zranění pilota.

Ruské ozbrojené síly mají první nové vrtulníky převzít v roce 2018.