Obavy NATO ohledně závěrečné operace v Aleppu jsou odůvodněné

22. 10. 2016       zdroj
Představitelé NATO tvrdí, že Rusko poslalo všechny lodě Severní flotily a také části Baltské flotily na posílení kampaně v Sýrii. Agentuře Reuters to sdělil jeden z diplomatů organizace. Podle něj je “tato operace co do rozvinování největší od dob studené války.” Přičemž samotná Severní flotila již dříve informovala o odeslání skupiny lodí do Středomoří a uvedla jejich konkrétní názvy.


Zástupce ředitele Taurického informačně-analytického centra RISS Sergej Jermakov Pravdě.Ru sdělil, zda je to opravdu tak velká operace:

Ano, je to pravda, jedná se o velmi velké rozvinutí, o velkou expediční operaci našich flotil, jejichž účelem je posílit námořní skupinu v Sýrii. Dodám, že se jí účastní naše nejlepší válečné letadlové lodě. Posílí to naši leteckou složku v Sýrii.

Operace je odůvodněná, situace je tam velmi napjatá a posílení je samozřejmě nutné. Kromě toho to umožní ověřit bojeschopnost v praxi, propracovat koordinaci úderů s činností palubního letectva. Nejsou zde žádné tajnosti, jsou to fakta. Ministerstvo obrany Ruska to ani neskrývá. Není to nějaká tajná skrytá operace, je předpokládána v rámci našich dohod se Sýrií v souvislosti s tím, že tam bude naše trvalá základna a samozřejmě v rámci boje proti mezinárodnímu terorismu.

Je možné, že bude v blízké budoucnosti zahájena finální vzdušná operace v Aleppu?
Je zřejmé, že skupiny se nestahují jen tak. Vojenské posílení svědčí o tom, že tyto plány existují, ale jak budou realizovány, je těžko nyní říci. Je to otázka pro armádu, pro ty, kteří plánují operaci, kteří tam jsou a znají situaci na místě. Skutečnost, že taková operace není vyloučena, to je pravda.

Připomeňme, že tisková služba Severní flotily oznámila, že v souladu s plánem bojového výcviku námořnictva bylo 15. října zahájeno tažení skupiny letadlových lodí Severní flotily do oblasti severovýchodního Atlantiku a Středozemního moře. Ve skupině je těžký letadlový křižník Admirál Loďstva Sovětského svazu Kuzněcov, těžký jaderný raketový křižník Petr Veliký, velké protiponorkové lodě Severomorsk a Viceadmirál Kulakov a podpůrná plavidla.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová