Perličky z tisku za září 2016

Jan Kadubec
1.10.2016  Outsidermadia

Výběr kuriózních citátů a výroků, které v našich médiích zazněly v měsíci září 2016. Přejeme dobrou zábavu:

 
*Jan Čulík: Pachatelé verbálních trestných činů jsou drtivou většinou zbabělci. Kdyby se Policie ČR a české soudnictví pochlapily a začaly lidi jako Klára Samková za vydávání knih, které naplňují skutkovou podstatu závažných trestných činů, a redaktory a vlastníky Parlamentních listů trestně stíhat, situace v zemi by se rázem zlepšila, protože zbabělci by se neodvážili dál sprostě útočit na nevinné a bezbranné lidi.

*Karel Dolejší: Někteří lidé se prostě s požehnáním patologického alkoholika Miloše Zemana urvali ze řetězu a začali soptit na muslimy a další přistěhovalce. V zájmu zachování civilizované společnosti je rozhodně trvat na tom, že normy, které „vlastenci“ otočili vzhůru nohama, stále platí. To, co dnes v ČR vládne, je jednoduše anomie, ve které udává kakofonní melodii vrchní rouhač na Hradě. Jakmile by fobičtí rouhači začali být za své nenávistné činy odesíláni do vězení, jejich nynější odvaha by se překvapivě rychle vypařila a nezůstalo by z ní téměř nic.

*Vladimír Just: Každý národ má svou patologickou ssedlinu, která v kritických okamžicích vyplave na povrch – a ssedlina ještě není celý šálek. Jenže co dělat ve chvíli, kdy ssedlina – nebo její reprezentant – sedí na Hradě?

*Jan Rejžek. Hnus, Jan Veleba je bolševická zrůda, to bolševické prase.

*Bohumil Kartous: Demokracie je vláda davu. Velmi usnadňuje celý proces a odbourává pochybnosti. Dát davu pocit, že právě on je nadán tou nejvyšší úrovní poznání a zároveň je vlajkonošem demokracie, znamená vytvořit politické palivo s vysokou výhřevností.

*Halík:
Jsem hluboce otřesen stavem české společnosti. Tomu, jak se některým demagogům včetně prezidenta republiky podařilo morálně zkazit klima v naší společnosti.

*Marie Heřmanová píše v Blistech:
Ozval se nám starší pár a dohodl se s námi na darování částky v řádech stotisíců, kterou si původně spořil na nové auto – ale pak si řekli, že to staré ještě jezdí a že ty uprchlíci to potřebují víc. Dohodli jsme se s nimi, že ty peníze investujeme do zřízení a údržby dětského koutku/provizorní mateřské školky v táboře v Řecku. A je skvělé vědět, že takový lidé jsou a není jich málo. Ale jinak je to fantasticky různorodá skupina lidí. Mezi dobrovolníky jsou středoškoláci i lidi v důchodovém věku, majitelé firem, kreativci z reklamek, taxikáři, striptérky, učitelky, profesionální aktivisti i lidi, kteří se slova aktivista bojí, voliči zleva i zprava, squatteři i developeři.

*Otto Jelinek: „Moji rodiče odešli kvůli tomu, že stát ukradl tátovi pozemky a fabriky a neměli jsme šanci být svobodní. Jak můžete žít bez svobody, ptal se otec sám sebe,“ zavzpomínal kanadský velvyslanec s českými kořeny.

*Džamila Stehlíková: Kdy přesně prezidenta vytáhli ze zásuvky, to znamená odpojili od přístrojů, bylo přísně střeženým tajemstvím. (Koneckonců Uzbeci projevili více vkusu než třeba Izraelci, kteří Šarona vytáhli ze zásuvky až za 8 let.)

*Martin Fendrych:
Mao Ce-tung vysílá své vojsko. Přes Zemana už i do Česka.

*Roman Joch:
Nevím, kolik procent našich občanů považuje Rusko za hrozbu, ale 90 procent těch dobře informovaných ho za hrozbu považuje.

*K. Dolejší: Slábnoucí Západ musí nikoliv jednat smířlivě, ale vyvažovat agresívní kroky revanšistické Moskvy promyšlenými protiopatřeními, která ve skutečnosti sníží, nikoliv zvýší pravděpodobnost otevřeného konfliktu. Paranoidní Rusko tradičně spoléhající jen na početní převahu… Přinejmenším dokud nedojde k pochopení faktu, že právě včasná eskalace v některých případech představuje jediný nástroj, jak stále arogantnějšího oponenta ještě přivést k rozumu.

*Novela zákona o střetu zájmů je prý bohapustá, protože člověku znemožňuje vlastnit majetek, znemožňuje mu třeba vlastnit noviny, což je také majetek. „Je to opravdu bohapusté, protože Bůh uznává majetek,“ uvedl Komárek. „Vy už mluvíte za Boha?“ ptal se okamžitě Moravec. „My katolíci máme velkou výhodu, tatínek s námi občas mluví,“ odpověděl zákonodárce.

*Nevěřit muslimům (křesťanům), protože nikdo neví, co bude chtít Alláh (Jahve).

*Senátor Zdeněk Papoušek: Svět je krásný a příjemný a má úplně jiné výzvy než ty, co nabízejí média. Dojít k lepšímu poznání může člověk dojít i tak, že nebude číst noviny a sledovat média. I proto lidé třeba jezdí do trapistických klášterů. Morální základ, a to může znamenat víc než vzdělání. To dokazuje, že Boha nemusí znát vzdělaný teolog, který ho může dokonce minout, ale naopak nějaká vesnická babka Boha může znát víc než on. Renesanční filosof Francis Bacon říká, že rozum nesmí dostat křídla, ale olověnou zátěž, aby neunikal mimo realitu.

*Boris Cvek: A aby člověk mohl být ze světa skutečně spasen, proto musel zemřít Bůh na kříži. To je centrální myšlenka křesťanství. Kristova smrt by byla zbytečná, kdybychom my sami nebo nějaká dynamika dějin vedla k ráji na zemi.

*Roman Joch opakoval paradoxní myšlenku, že posledními obhájci rozumu jsou dnes představitelé náboženství.

*Nikolaj Stankovič: “Kdyby žil v Koreji Šimečka / nosil by na klopě Kimečka.”

*Petr Pithart s konečnou platností potvrdil, že role satirika je mu podstatně bližší než role politika, píše Radim Hreha.

*Eduard Hrubeš ve svém pořadu Halabala show vzpomínal na válečné Brno, kterak se zpod křídel amerických bombardérů na město snášely na padáčcích tabulky čokolády.

*Všichni lidi jsou z plastiku – a když se zahřejí, tak změknou a smrdí.

*Václav Hubinger: Byli to naši normalizační spoluobčané, kteří měli státní souhlas a posvěcení vzdělávat mladou generaci. Zprasili ji a my jakožto rodiče jsme s tím nic nedokázali udělat (budiž čest výjimkám, ale těch je zoufale málo). Někdejší normalizační spiknutí méněcenných (ano, říkalo se tomu tak, a byly pro to dobré důvody) nese své nahnilé plody ještě dnes.

*Pavel Svoboda: Úcta k prezidentskému úřadu přežila dokonce i komunismus, ale obávám se, že tohoto a předchozího prezidenta už přežít nemusí. Je tedy jen na nás, jak se k tomu při příštích prezidentských volbách postavíme. (Úcta k prezidentskému stolci vzala za své v okamžiku, kdy tam usedl Václav Havel, který dotyčný stolec znesvětil takovým způsobem, že každý, kdo na něj usedl po něm, se nemohl než umazat.)

*Martin Fendrych: Dumu ovládají putinovci a strany vedené Zjuganovem a Žirinovským. Nezávislé organizace jsou pronásledovány a rušeny. Opozičníci zavíráni, vražděni. Rodí se MGB, Putinova nová KGB. Kdo není s námi, je proti nám. Peklo. Rusko pod Putinem je nebezpečné. Ale taky nešťastné, nesvobodné, svobodu utlačující, nenávidící. Ruské volby? Katastrofa. Normalizace.

*Zdeněk Zbořil: Pan Fendrych je rázným kritikem prezidenta Zemana, neváží si ho jako instituce a prestiž prezidenta ČR by v jeho očích nezachránilo, ani kdyby ráčkoval. A pan ředitel Knihovny Václava Havla si myslí, že český prezident by měl komunikovat jen s prezidentem americkým a vyzývat jej k humanitárním leteckým útokům na jakýkoli kousek země, který páchne ropou, nebo kde se produkují drogy. Také si myslí, že by mohl vyzývat přední světové politiky, které by považoval za morální autority, aby válčili třeba na Ukrajině nebo v Číně, když si tak považoval zvacího dopisu jiného českého prezidenta do Iráku.

*Petro Porošenko: Hlavním nepřítelem Ruska je sjednocená Evropa. Všechny strany, které jednají z pozice euroskepticismu, dostávají finanční prostředky z Moskvy, sdělil v rozhovoru s televizí CNN. V Česku jsou za euroskeptické považovány strany jako například Svobodní, ale také i ODS nebo komunisté. K tomu patří řada malých nacionalistických uskupení jako Okamurovci a další. Takže by měli všichni vzít rychle zpátečku – jinak je čeká zdrcující kádrová práce obskurních Evropských hodnot a ještě obskurnějšího spolku Kremlin Watch.

*Karel Dolejší: Asad – a tím spíše Putin – dávno vědí velice dobře, že Obama proti nim nic reálného nepodnikne, ani kdyby vyhubili chlórem veškeré obyvatelstvo Aleppa. Ve středu Kerry sdělil Radě bezpečnosti OSN, že ruské odmítání odpovědnosti za útok na konvoj s pomocí je důkazem, že Moskva žije v paralelním vesmíru.

*Karel Dolejší: Západ v čele s Obamovými USA nechá obyvatele Aleppa povraždit, udusit se pod sutinami, umřít hladem a žízní, na banální choroby, později v proslavených režimních mučírnách? Není to proto, že by skutečně nemohl nic udělat. Důvodem je něco jiného: Syrští civilisté, nějací čmoudi, mu za takovou riskantní operaci, která by (podle Samanthy Power) barbarské Rusko a ještě barbarštějšího Asada odkázala do mezí, jednoduše nestojí. V případě válečných zločinů, které se nyní dějí v Aleppu, však nečinnost těch, kdo by mohli pomoci, znamená faktickou spoluvinu – a zprofanování hodnot, jichž se Západ údajně zastává. A německá Steinmeierova diplomacie, která dokonce ještě odmítá byť jen připustit jakýkoliv ruský podíl na zločinech v Sýrii, vychází z celé mimořádně ostudné záležitosti mezi západními státy zdaleka nejhůře.

*Martin Koller: Američané vyvolali války na Balkáně, v Iráku, Afghánistánu, Sýrii, Libyi, Gruzii a na Ukrajině – a následky má nést EU. Stejné feministky ani neceknou proti islámské invazi, která je jednou smete po obřízce pod burky. Nelze se divit, že muslimové něčím takovým pohrdají. Válka je neodvratná, protože už je dávno tady. Islámská invaze probíhá déle než rok a není to nic jiného než ta takzvaná hybridní válka. Jen je problém zjistit, kdo je vlastně nepřítel. Útok je veden z Turecka, severní Afriky, Bruselu i Berlína. Mimoto se muslimové hrnou do Evropy s pomocí bruselských politiků méně nápadně už desítky let. Ale my se připravujeme na válku s Ruskem.

*Jak skutečně vypadaly ty evropské hodnoty, co říkaly: Za boha, císaře a vlast – vpřed – dodám na jatka. Lvov byl ztracen a rakouští vojáci v širokém okolí města prohrávali jeden střet za druhým. Do 11. září mělo na Haliči padnout neuvěřitelných 250 tisíc rakouských vojáků, včetně tisíců vojáků z českých zemí. Mrtvého vojáka měla mít najednou každá česká vesnice. Dalších asi 100 tisíc vojáků postupně padlo do ruského zajetí. A pokud si myslíte, že za Boha a v boji proti barbarům litovat životů netřeba, tak na Západě, kde nejsou barbaři a jen ty správné hodnoty, byla jatka ještě větší: Například bitva na Sommě: Za 4,5 měsíce spojenci přivedli do bitvy přibližně 50 divizí a vklínili se do postavení protivníka do vzdálenosti 5 až 12 km. Ztratili při tom 792 tisíc vojáků. Němci přivedli přibližně 40 divizí a ztratili 538 tisíc vojáků.

*Tereza Spencerová: Byla u nás paní Angela. Vlídně pohovořila, otázku uprchlíků frekventovala co nejméně, vyslechla si řev a pískot lidu na svou adresu a odjela. Mě nijak neuráží, že přijela jen na pár hodin, protože nepřeceňuji náš význam. Nicméně, vzhledem k tomu, co všechno během oněch několika hodin zaznělo, mi není jasné, proč vůbec jezdila, když si takové drobnosti mohli všichni říci i po telefonu.

*Ne že bych nesouhlasila s tím, že by uzbecký prezident Karimov nebyl diktátor, ale na druhou stranu platí, že výměnou za praktickou neexistenci svobod v našem západním pojetí (a nevím, kolik Uzbeků, kteří neprošli gülenovskými nebo sorosovskými „školami“, je na ně ve skutečnosti zvědavých) zajistil zemi politickou a sociální stabilitu, ubránil ji před džihádem a posledních devět let navrch nabídl i pravidelný osmiprocentní ekonomický růst a s ním související práci a sociální jistoty. A to je – třeba ve srovnání s krizemi zmítaným Západem – pecka. Mugabe nemugabe.

*Kolik ruských nevládních organizací působí v USA? Správně – žádná. Nicméně samozvaní výjimeční Američané považují za svoji výsadu exportovat skupiny, které propagují údajné Západní hodnoty v Rusku a desítkách dalších zemí po celém světě.

*Prezidentka Dilma Rousseffová byla nejspíš jediným politikem Brazílie, který nekradl pro své vlastní obohacení, a soudí ji gang zlodějů, kteří kradli, shrnul nedávno situaci známý kritik americké zahraniční politiky Noam Chomsky.

*Peter: Tak si myslím, že sa treba zamýšľať nad tým, čo by z Ruska bolo dnes, keby namiesto Stalina viedol počas II. SV štát nejaký liberál, demokrat, alebo iný dobroser. Prečo ho nenávidia napr. židia, keď na celom svete neexistuje človek, ktorý by zachránil pred holokaustom viac ľudí ako Stalin? (Priznáva to aj Solženicyn, nenávidiaci stalinizmus).

*Bude 11. září překonáno? Tereza: Mám ale pocit, že překonáno už dávno bylo – americká agrese v Iráku zavinila podle některých odhadů smrt až tří milionů lidí. Bushova agrese – i s českou účastí – nebyla ničím jiným než obřím příkladem státního terorismu. Pachatelé jsou známi, a potrestáni nebudou.

*Mnozí ukrajinští oligarchové v čele s Pynčukem, zetěm prvního (a superzkorumpovaného) ukrajinského prezidenta Kučmy, do fondu rodiny Clintonových přispěli víc než saúdští králové a princové. Ukrajinský kalich hořkosti si tady na Západě vypijeme až do dna. Svrhli jsme vládu na Ukrajině a nevíme, co s tím, protože Rusko postupuje zcela mimo naše propočty… A zase se vracíme k deprivantům, co nám moudře vládnou.

*Bruce Fein v článku v The Huffington Post napsal: Pokud si myslíte, že válka prezidentů Spojených států proti Rusku a Číně (nevyhlášené Kongresem) je nezbytná pro plnění božského poslání donést svobodu, spravedlnost, důstojnost a civilizaci ruskému a čínskému lidu, pak byste měli hlasovat pro prezidentskou kandidátku demokratů, Hillary Clintonovou. Připomněl, že víra, že Spojené státy jsou lokomotivou lidstva, a zbytek světa – je jen brzdící vagón, vedla svého času k válce ve Vietnamu.

*Clintonová oznámila, že Amerika je výjimečný a nepostradatelný národ a že všechny národy světa očekávají, že bude v čele, nebo svět zachvátí chaos. Jsme poslední a nejlepší nadějí Země. USA jsou nenahraditelnou zemí a mají mnohem víc spolehlivých a početných partnerů než Rusko nebo Čína. Přátelé, máme obrovské štěstí, že jsme Američané, a proto by se tolik lidí na celém světě také chtělo stát Američany.

*Lincoln: USA jsou výjimečným národem. Robert Kennedy: Stále ještě, a stále ještě jsme velkou, nikoli sobeckou, ale soucítící zemí. Reagan: Jsme zářícím městem na kopci.

*Obama dokázal během své kariéry občas naservírovat slušnou podpásovku. V roce 2008 v kampani před prezidentskými volbami kousavě označil svoji tehdejší soupeřku Hillary Clintonovou za „nafoukanou právničku“. Ta kontrovala tím, že Obama je „chameleon, který mění názory jako ponožky“. Dnes jsou přátelé a končící hlava státu ji podporuje v prezidentské kandidatuře. François Mitterrand, bývalý francouzský prezident, prohlásil o britské premiérce Margaret Thatcherové, že má „ústa Marilyn Monroe, ale oči Caliguly“. Dnešní britský ministr zahraničí Boris Johnson se vysmíval v roce 2007 Hillary Clintonové. „Má modrý ocelový pohled jako sadistická sestra v psychiatrické léčebně.“

*Petr Hampl: Pokud by se naplnily záměry současné vládnoucí elity, byla by na konci hořící země drancovaná bandami podobnými Islámskému státu. Panstvo má dnes pocit, že jim v jejich luxusních čtvrtích nemůže nic hrozit, ale v tom se mohou snadno přepočítat.

*Jaroslav Bašta: Intervence USA po 11. září podporované neokonzervativci připomínají Trockého vývoz světové revoluce. Opravdu si mohli vymyslet pravděpodobnější historku, když už nechtěli říci pravdu o 11. září. Arabské jaro považuji za velmi úspěšnou politickou operaci, jejímž cílem bylo zničení všech sekulárních států v severní Africe a na Blízkém a Středním východě a jejich nahrazení islamistickými režimy. Teď je na řadě Turecko. Sekularismus představuje nežádoucí jev pro islamisty i americkou administrativu.

*Brzeziński ve svém blogu přiznal, že za pokusem o turecký převrat stojí USA. Podle něho byl puč jednou z největších chyb USA, dovedl Turecko k revizi veškeré zahraniční politiky a nyní může případná koalice Rusko, Turecko a Írán rozhodnout syrskou krizi.

*Ashton Carter: Hybridní válka na Donbasu proti Ukrajině skončí ponižující porážkou Ruska.

*Oskar Krejčí: Podle nejnovější zprávy Arms Control Association z Washingtonu má v současné době Severní Korea osm jaderných náloží, což je cca 887x méně, než mají Spojené státy. Nebo také 912x méně než Rusko či 10x méně než Izrael. Podle téhož zdroje nemá Severní Korea žádný nosič, který by byl schopen nést jadernou nálož a doletět do USA. Z 2055 jaderných testů od července 1945, kdy byl proveden první, jich Severní Korea uskutečnila pět.

*Martin Koller: Samozřejmě nejde o komediální spolek označovaný jako Bilderberg, který vyrábí mediální mýty pro hlupáky. Opravdu si myslíte, že pan Schwarzenberg řídí svět? Velmoci by měly respektovat názor a zájem většiny obyvatel Sýrie. Volby nedávno proběhly a mohli se jich zúčastnit všichni. Proč je USA, Saúdská Arábie, Turecko a EU nerespektují? Případně by mohly prosazovat volby pod kontrolou OSN. Jenomže v těch by opět zvítězil Asad, takže raději žádné volby, ale další válku. A to dělají bojovníci za svobodu a lidská práva v USA a EU.

*Ruský analytik Pavel Felgenhauer ovšem není ruský, ale protiruský analytik, spíše publicista. Je placený z USA, aby škodil zemi, v níž žije.

*Česká republika v roce 2014 přijala od Evropské unie 75,3 miliardy korun. A to po odečtení odvodů do unie a stala se tak čistým příjemcem finanční pomoci. V roce 2015 všechny firmy vyvedly 214 miliard Kč na dividendách.
*Ako znížiť počet obyvateľov štátu? Je niekoľko spôsobov: vojna, epidémie, hlad. Všetky tri zložky máme. V roku 2015 bola úmrtnosť 5,5 %. Pozrel som si štatistiku – v čase hladomoru, keď ľudia masovo umierali, bol prírastok obyvateľstva vyšší ako úmrtnosť. Dnes u nás úmrtnosť prevýšila pôrodnosť. Toto nie je genocída? – položil rečnícku otázku na okrúhlom stole venovanom bezpečnosti Ukrajiny Viktor Kuľčickij, predstaviteľ Zjednotených spoločenských organizácií Chmeľnickej oblasti.

*Boris Jelcin se v tom ohledu ničil sám a Clintonovým radám naslouchal ochotněji než Faust radám Mefistovým. Jelcinovo Rusko klesalo ke dnu a nadnárodní korporace (nesprávně se říká, že Spojené státy) se těšily na převzetí dalšího velkého kusu planety plného budoucích spotřebitelů a levných pracovních sil. Nadto přeplněného nerostným bohatstvím a zemědělskou půdou. O strategickém významu ruského pádu do pozice kolonie ani nemluvě. Bylo by to konečné vítězství. Vlastně „konečné řešení ruské otázky“. Nepodařilo se. Nadnárodní korporace, globální světový kapitál a jeho instituce, se nespokojí jen s částečným vítězstvím. Chtějí absolutně vše a za každou cenu. Potoky krve nejsou překážkou.

*Reforma socialismu směrem k tržnímu hospodářství byla pro pracující třídu v postižených zemích bezprecedentní ekonomickou katastrofou! V celosvětovém měřítku znamenala znovuobnovení nadvlády těch několika kapitalistických mocností, které vládly světu před rokem 1917.

*Pavel Kováčik: Potom ovšem potvrzuji, že když přicházel převrat, jedna z největších kritik na socialistické zemědělství byla, že zemědělství je přebytkové. Že vyrábíme více, než spotřebováváme. Že soběstačnost je více než 100 %. A že je tudíž třeba vrátit se zpátky k malým farmám a vrátit se zpátky k tomu, co bylo kdysi dávno, idylického. Ano, v padesátých letech nebylo maso a jiné potraviny v celé Evropě! Hubená poválečná léta, kdy bylo zemědělství zdecimováno druhou světovou válkou, skutečně znamenala nedostatky v zásobování potravinami obecně, masem taktéž, v celé Evropě. Nejen v Československé socialistické republice. Resp. Československé republice. Bendlovy dotace pro zemědělce skončily u majitelů golfových hřišť. I když na hezkou trávu na golfovém hřišti je také velmi příjemný pohled. Bohužel však k navýšení zemědělské produkce nám příliš nepomůže.

*Milan Daniel: Občanstvo se na Dny NATO dostavilo s očekáváním, že všechny ty řeči ošklivých komunistů, kteří by chtěli příslušníky holubičího národa z této mírové organizace vyvést, jsou pomluvy. Mocné technice se sluší mávat, protože nás podle televize chrání před agresivními zloduchy. S velkým zájmem se proto rodiny s dětmi procházely mezi echt mírovými prostředky, jejichž vrcholem byly velké americké bombardéry. Tytéž, jež sehrály nemalou roli při prosazení humanitárních principů a demokratických hodnot v Jugoslávii, Afghánistánu, Iráku a dalších zemích.

*Martin Koller: Měli bychom se zeptat těch, kteří za vámi opět přijíždějí v autech za miliony a na sobě toho mají, že byste z toho mohli žít celý rok, lžou v televizi, tváří se, že jsou jedni z vás a bojují nezištně za vaše zájmy, někteří již 25 let: Proč je většina státních a obecních stavebních projektů předražená o 50 až 300 % a nikdo se neoctl ve vězení za korupci?

*Vlastimil Vondruška: Pokud by u nás dlouhodobě onemocněl řekněme premiér, nestane se vůbec nic a nikdo si toho skoro ani nevšimne, protože ho vlastně nepotřebujeme. Pokud v USA onemocní prezident, zastaví se svět. To není literární nadsázka, to je realita amerického ústavního systému.

*Vít Klíma: Lex Babiš a Rothschildové. Laskavého čtenáře na úvod tohoto pojednání přenesu do roku 1891, kdy jeden britský dělnický vůdce na adresu Rothschildů prohlásil: „Tato krev sající banda byla v tomto století příčinou nevýslovného darebáctví a utrpení v Evropě. Svůj ohromný majetek nahromadila díky podněcování válek mezi státy, které nikdy neměly mít mezi sebou neshody. Kdykoliv je v Evropě problém, kdekoliv se šíří fámy o válce a mysl lidí je vyděšena strachem ze změny a kalamity, můžete si být jisti, že je rodina Rothschildů někde nablízku, v oblasti nepokojů.“ Samozřejmě se tohoto prohlášení chytil tehdejší tisk a pěkně jej rozmázl. Tento i podobné komentáře v tisku dělaly Rothschildům velké starosti a tak ke konci 19. století koupili zpravodajskou agenturu Reuter´s, aby získali kontrolu nad médii. Prakticky ze stejného důvodu kupují média i podnikatelé typu Andreje Babiše. Stejně jako Rothschildové ovlivňovali národní vlády k dosažení svých vlastních zájmů, tak i Andrej Babiš vstupuje do české vlády se stejným záměrem. Snad si nikdo z laskavých čtenářů nemyslí, že se ráno budí s myšlenkou, co má udělat proto, aby se Aničce, pokladní ze supermarketu, žilo lépe a radostněji. Klíčová otázka tedy zní: „může za kapitalizmu kandidovat do politických funkcí velkokapitalista“? Odpovíme-li na ni záporně, pak velkokapitalista má možnost převést sídlo svých firem například do zahraničí. Podle židovské zkušenosti (mj. i Rothschildů) je nejlepší založit si nadaci v nějakém daňovém ráji typu amerického Delaware, kterou bude řídit vlastníkem jmenovaný správce a všechny své firmy, včetně médií, skrýt pod ní. Bude-li si někdo chtít někdo „vyjet“ z amerického Obchodního rejstříku příslušnou nadaci, objeví se mu jen jméno správce nadace a ne vlastníka. Takový „chudý“ kapitalista kandidovat v české kotlině spokojeně může, neb v žádném střetu zájmů není a nikdy nebude. Naplní se tak české přísloví „vlk se nažral a koza zůstala celá“. Nepříjemným důsledkem zmetku „Lex Babiš“ může být, že jako republika přijdeme o jeho firmami placené daně, které pak budou ve státním rozpočtu chybět. Další Babišovou možností je přepsat vlastnictví svých firem na osoby jemu blízké, což obsahově nic nemění, jen formálně bude svoje firmy vlastnit skrytě. Můj a nevylučuji, že mylný závěr je, že bojovat za kapitalismu s velkokapitalisty je už ze samé podstaty systému čiré donkichotství.

*Spravedlnost v režii ODS jsme všichni viděli, aktuálně se stále líbí pěti až osmi procentům populace. To samozřejmě pokládám za zbytečně mnoho, protože modré právo a převrácená spravedlnost je výhodná maximálně tak pro tři procenta populace. Kdyby voliči volili podle svých zájmů, měla by tedy ODS maximálně tři procenta, a to i se svým mladším klonem TOP09.

*Putin pronesl coby premiér na jednom moskevském banketu. „Ptáte se mě, jestli se Rusko změní k obrazu Spojených států? Míč je ale na vaší straně hřiště. Takže se vás zeptám, jestli se hodláte změnit vy?“ pronesl k přítomným Američanům Putin. „Jediným důvodem, proč chce Washington udržovat s Ruskem blízké vztahy, je skutečnost, že bychom mohli Spojené státy zničit za půl hodiny a možná i méně,“ uvedl tehdejší premiér Putin, který se o pár měsíců stal opět ruským prezidentem.

*V případě, že se Íráncům podaří sestrojit jadernou bombu, stejně ji nebudou moci použít. Borci v Teheránu vědí, že Izrael vlastní 200 jaderných náloží, že jsou všechny namířeny na Teherán – a my (tj. Spojené státy) že jich máme tisíce. Jak řekl Mahmúd Ahmadínežád (prezident Íránu v letech 2005 až 2013): „Co s ní (tj. s jadernou bombou) budeme dělat? Budeme ji leštit?“ Vždyť chybělo málo, a Clintonová by Írán nechala odstranit nejen z map, ale i z povrchu Země. Jak se kdysi s vytříbenou diplomacií vyjádřila.

*Nemá smysl se zabývat výroky typu „Asad páchá zvěrstva“, když západní lídři bez rizika jakéhokoli trestu od agrese do Iráku zavinili na Blízkém východě smrt až čtyř milionů lidí a zdají se být z hlediska zmaru už nedostižnými „rekordmany“ na poli válečných a jiných mezinárodních zločinů. K tomu nyní Saúdům k jejich anihilaci Jemenu dodávají dokonce i munici s bílým fosforem, s níž před časem Američané „vyzmizíkovali“ iráckou Fallúdžu. A nedávno se třeba také zjistilo, že různé pomocné programy OSN v objemech desítek milionů dolarů určených pro Sýrii končí u firem a organizací napojených přímo na Damašek i na Asadovu širší rodinu. Čili zatímco nám kdosi vykresluje jakési strašlivé obrazy nepřítele, vyhlašuje proti němu „sankce“, nebo volá dokonce po jeho hlavě, současně s ním úspěšně i kšeftuje k všeobecné spokojenosti… Nám jsou ale mezitím předkládány seznamy Putinových a jiných agentů, kteří nás čímsi nespecifikovaným prý ohrožují. Trapná hra.

*O to víc mi ale připadá neuvěřitelné, že právě tato paní je pro značnou část onoho příslovečného 0,1 procenta nejbohatších a nejvlivnějších lidí v USA – tedy pro americký „deep state“ – tou jedinou a nejlepší. To si fakt neuměli najít někoho funkčnějšího? Divné. Napovídá to o citelném nedostatku kádrů… Hillary je chorá, a to odpuzuje. Ale prohraje jen zásahem „ruských hackerů“, bude nám řečeno. Oni vám vlezou všude a strašně rychle se množí, řečeno s Cimrmanem. Západ se musí smířit s Putinem i nadále. Ale ruku na srdce, co bychom si bez něj počali? Vždyť mu připisujeme všechno špatné, co se u nás odehrává. A kdyby najednou padl, museli by naši politici začít přiznávat své vlastní chyby. Čili zaplaťpámbu, Putin žije a můžeme do něj zase dál šít a svalovat na něj všechno zlo pod sluncem. Jupí! Další čtyři roky pohody a jistého zaměstnání pro haldy západních propagandistů, jejichž činnost pro změnu jen posiluje Putinovu popularitu doma a dává jistotu zaměstnání i tamním propagandistům. Jak říkám, spokojení mohou být všichni.

*Co se týče Kavkazu, musím se přiznat, že při předvídatelnosti voleb jsem regionální výsledky nesledovala nijak zvlášť, ale skutečnost, že Ramazan Kadyrov v Čečně získal 98 procent hlasů, mi přece jen neušla. Frajer! Dokázal v rámci Ruské federace a s Putinovým patronátem nastolit zcela klasický islámský režim blízkovýchodního typu, do něhož proudí spousty arabských investic, což je svým způsobem neuvěřitelné. Vytvořil svět sám pro sebe a o sobě. To mimochodem naznačuje, že v putinovském Rusku je možné skoro všechno, jen ne předání moci nadnárodním korporacím, jak by to chtěl Západ. Smůla. Budeme si muset zase počkat. A doufat, že až v Rusku nastane pro naši jednu desetinu procenta příznivá situace k „přerozdělení“ jejich bohatství, tak že tu ještě nějaký Západ vůbec bude. Ne, jasně, dělám si legraci. Západ, východ, jih a sever… ty směry na planetě budou přece napořád.

*Barack Obama se loučil se „světem“ a taky mohl říci něco důležitého, ale to by nesměl být Barackem Obamou. Jedna éra končí, ten pán je podle Washington Times prý prvním prezidentem, který z Oválné kanceláře odchází coby miliardář, dostal nobelovku za mír, protože očividně mohl nechat pozabíjet ve světě miliony lidí, zatímco jich nechal pozabíjet jen desítky tisíc…

*Obama v OSN: „Ti, kdo staví zdi, za nimi nakonec skončí sami.“ Jedním z nejznámějších projektů společnosti Betafence je bezpečnostní plot mezi Amerikou a Mexikem, který brání přistěhovalcům ve vstupu do Ameriky, Hranice těchto dvou států se táhnou přes 3200 kilometrů. Skutečný plot a zdi přitom zabírají asi tisíc kilometrů. Zbytek střeží pohraniční stráž a složitá soustava čidel a bezpečnostních kamer. Americké daňové poplatníky přišlo toto monstrum na 1,2 miliardy dolarů, dalších 50 miliard pak v následujících letech padne na údržbu, provoz a případné rozšiřování plotu.

*Můžeme psát petice, protestovat, scházet se, vydávat knížky, případně demonstrovat,“ objasnil Koukolík. To je všechno, co můžete dělat. Jeden z anglických generálů nám říká „žvatlající vrstvy“. Generál dodal: „divím se jim, že ztrácejí čas“, vliv občanů na mocenskou elitu ve většině dob je zanedbatelný. Máme nějaké evoluční dědictví a jeho součástí je budování mocenských elit, po každém zvratu systému se vynoří nová. Udržení moci a moc je sladká.

*Kardinál Schönborn požádal Boha o smilování nad Evropou a jejími obyvateli, kteří podle něj jsou „v nebezpečí zániku křesťanského dědictví“.

*Paní Merkel,
neznalá anebo nechápající dějiny a okouzlená pokusem o vytvoření další „Čtvrté říše římské národa německého“, je naprosto mimo mísu a není schopna změnit kurs. A na ten jsou navázáni všichni ti dvořané v Bruselu.

*Akcie Deutsche Bank se ještě minulý rok obchodovaly za zhruba 27 eur za akcii, dnes se pohybujeme kolem deseti eur na akcii (v roce 2007 to bylo 100 eur na akcii).

*Oskar Krejčí: Vytvoření armády Evropské unie otevřel loni v březnu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. A je tu namístě také záludná otázka: kdo bude evropskou armádu vyzbrojovat? Kdo jí bude velet? Jakou bude mít rozvědku? Není náhoda, že zastánci Junckerova snu se objevili hlavně v Německu. A že se někteří unijní komisaři tváří, jako by nic neslyšeli.

*Jaroslav Doubrava:
Merkelovou změní jenom krematorium. Podobně jako Hitler i ona jako kancléřka musí držet svou stranickou linii až do hořkého konce. Nemůže přece přiznat, že se zachovala v posledních letech, především v migrační politice, jako idiot. Bohužel podobně jako Hitler i ona až do hořkého konce bude mít hodně fandů. Je s podivem, ale Merkelové stále naivně věří přes třetinu Němců.

*Rusko mění Krym na vojenskou základnu, mění rovnováhu sil v Černém moři ve svůj prospěch, řekl ukrajinský prezident. Prezident také zmínil, že Krym je transformován do koncentračního tábora, kde se používají sovětské tresty a připomněl případ zástupce předsedy Medžlisu krymských Tatarů Umerova, který byl násilně poslán do psychiatrické léčebny a tam se mu posmívali.

*Evropská uni
e bude posílat na Lesbos modlitby a dobré vibrace. A občas i nějaké peníze, aby si uchovala tvář.

*Římané měli pro tohle všechno právní rčení: „Co se týká všech, musí být rozhodnuto všemi.“

*Dopadne to jako dneska všechno – aktivisti si něco vymyslí a my to zaplatíme.

*Vlastimil Vondruška: Klasickým heslem (s mnoha obměnami) je optimistické „Společně to dokážeme“. Rozeberme si smysl tohoto hesla. V bitvě stojí maršál v bezpečí na kopci a dole v údolí se v zákopech masakrují jeho vojáci. Sleduje je a celkem nic s tím udělat nemůže. Pokud náhodou ti jeho zmasakrují nepřítele dříve než nepřítel je, pak sestoupí ke zraněným, zchromlým a zkrvaveným vojákům, poklepe je povzbudivě po zádech a radostně jim sděluje: „Společně jsme to dokázali, mí chrabří vojáci!“

*„Skoncujeme s korupcí“ Ten slogan je navíc od uchazečů o naše hlasy neuvěřitelná drzost, pokud se nad tím zamyslíte. Co nám slibují? Že oni sami nebudou krást. Copak se v nějaké korupční kauze objevuje prodavačka, uklízečka, zedník, šofér nebo učitelka? Ne, vždycky nějaký politik nebo vysoký úředník. To oni v rámci korupce kradou, ne my. A ještě z toho dělají předvolební slib. A aby dokázali, že ho plní, vytvářejí nepřehlednou džungli protikorupčních zákonů, vyhlášek, opatření, výběrových řízení, zřizují se úřady, komise, vyšetřovatelské týmy. To vše se buduje za naše peníze, aby politici zastřeli fakt, že korupce bují dál. Aby vzbudili zdání, že je to společný boj nás všech, nabádají lid k odvaze, aby udával případy, pokud se setká s korupcí (většinou je ovšem potrestán ten, kdo ji oznámí). Vládci kradli, kradou a budou krást.

*V rámci úplnosti je třeba na závěr připomenout, že mezi budovatelská hesla patří i myšlenky, které procházejí historickým vývojem. Pro názornost: „Elektřinu do všech domácností“ (rok 1948), „Televizory do všech domácností“ (rok 1964) a „Internet do všech domácností“ (dnes). Můžete namítnout, že se ta první dvě hesla proměnila v realitu. Je to pravda, ale technické řešení vymysleli vědci, vlastní zařízení vyrobili dělníci, jako zboží ho prodávali obchodníci, montovali technici a celé si to platíme ze svých peněz. Podíl politiků na tomto a podobném pokroku je ten, že svými předpisy a vyhláškami škodili a škodí jen v rozumné míře, takže se to navzdory jejich péči přece jen povedlo.

*Jan Keller: Jsme členy NATO, takže musíme doufat, že to je spolek obranný, nikoliv spolek přátel žehu. Co se týká USA, měli bychom se vměšovat do jeho záležitostí méně, než se USA snaží vměšovat do záležitostí jiných. Je to věc pragmatismu, ale i dobrého vychování. No a vůči TTIP bychom se měli chovat s nejvyšší pietou. O mrtvých jenom dobře.

*Zájmem Aliance, a tudíž i Česka, je porážka Islámského státu, a nikoliv oslabení Kurdů. Jenomže právě tohle je naopak cílem Turecka.

*Bílé přilby, které působí výhradně po boku džihádu a jsou placené z USA a Británie. Ředitel aleppské nemocnice Hamza Chatíb, jehož jméno se podle všeho ocitlo i na seznamu aleppských lékařů, kteří v půli srpna psali Obamovi, aby nad Sýrií vyhlásil bezletovou zónu a rozbombardoval celou zemi sám, hned první den náletů hlásil bezmála stovku zabitých lidí. A zase tu budou „zničené nemocnice“, i když by v tamní apokalypse už žádné nemocnice zůstat neměly, ale tři až čtyři stále prý „jedou“. Sýrie ze zkušenosti už upozorňuje, že „umírnění“ džihádisté z Ahrár aš Šám chystají „provokace s chemickými zbraněmi“, které se Západ pokusí připsat Damašku, a mezitím tu už zase jsou barelové bomby… A aby to bylo ještě jasnější, generál Harrigan z amerického centrálního velení vzdušných sil (USAFCENT), který odmítl potvrdit, zda bude s Ruskem vůbec spolupracovat, takřka s jistotou musel útok na syrské zařízení schválit. Plánovači USAFCENT navíc oblast kolem Dejrizoru, kde podnikají asi dvacet náletů týdně, důvěrně znají a o syrské základně věděli celé měsíce, konstatuje Porter na portálu Middle East Eye.

*Americké zájmy nijak netrpěly téměř půl století, kdy byli u moci otec a syn Asadovi.

*Největší množství migrantů nešlo pěšky přes muslimské Bulharsko, poslušně až servilně plnící požadavky NATO, ale přeplulo do křesťanského, předchozí politikou Trojky zbídačeného Řecka s vládou levicového premiéra Tsiprase. Migranti se pak shromáždili v Makedonii, přes Srbsko, a nikoliv přes Rumunsko pak pokračovali dále do Evropy, jejíž první linii tvoří maďarsko-srbská hranice. Takže posílení hranice mezi Bulharskem a Tureckem znamená, že jsme obětovali Řecko. Už podruhé. Česká nebo rakouská armáda je vtip. Protože v Alpách ani na Šumavě nemá proti komu válčit; a Česko stejně jako Rakousko nemají ani dostatek peněz na nákup pohonných hmot, natož na zaplacení vojáků a vystřílených nábojů. Ropu do Česka dodává Rusko, náboje Německo. Válka je drahá.

*Kateřina Konečná: Dnes po zásahu EU je na tom Ukrajina hospodářsky hůř, než byla v době druhé světové války. To je výsledek opatření, na kterém se Evropská unie zcela cíleně už od roku 2008 podílela.

*Tereza: Kde jsou americké jaderné zbraně? To fakt nevím. Možná pořád na Incirliku, což je nejpravděpodobnější – proč by si Turci nechali ujít nynější neopakovatelnou příležitost stát se „náhodnou“ jadernou mocností – možná jsou přestěhovány do Rumunska, ale to už by potvrdil i někdo jiný než jen jeden bulharský novinář. Mimochodem, napadlo vás někdy, jak je možné, že se do čela unijních struktur ještě nikdy neprokousal nikdo normální, racionální? Žádný státník s jasnou vizí? Ony rakouské nebo německé obavy o loajalitu tamních Turků příliš nechápu. V čem spočívá onen strach? Že se přidají k turecké armádě, až po dobytí Sýrie znovu potáhne na Vídeň?

*Koller: Především je třeba dosáhnout toho, aby Saúdská Arábie přestala být základnou a sponzorem islámskému terorismu využívaného globalisty. Nedávno postihu tohoto státu za terorismus proti USA zabránilo veto demokratického prezidenta Obamy. Takže kdo podporuje islámský terorismus, je jasné. Problém je v tom, že k zničení opravdových hlav takzvaného Islámského státu by musely být údery vedeny na Washington, Rijád a Ankaru. Bez nich by neexistoval žádný islámský stát ani takzvaná umírněná islámská teroristická opozice – pobočka islámského státu, natož islámská invaze do Evropy

*Leonid Ivašov: Základem každé americké strategie je provokace. Strategie národní bezpečnosti USA, přijatá loni v únoru. Ona Strategie je odporná věc – ani Hitler se neodvážil vyhlásit něco podobného! „Vedoucí postavení USA ve světě nemá alternativu. Nebude žádný multipolární svět. Budeme vojenskou silou hájit svoje zájmy kdekoli na zemském povrchu i mimo něj. Nebudeme se ohlížet na mezinárodní normy, budeme jednat jednostranně a používat vojenskou sílu v oblastech, které to budou zpochybňovat.“ Chápete – to, z čeho byl obviňován Hitler, dnes dělají samy USA. Strategie je přitom v podstatě vyhlášení války celému lidstvu.

*Na naši elitu (nebo spíš takzvanou elitu), která je dnes u moci, existují nějaké kompromitující materiály. Nejpravděpodobněji v amerických bankách. A tak nás mají (USA) jako na vodítku.

*Již v roce 1648 budoucí Kongres USA (tehdy to bylo „Shromáždění“) rozhodl o vyhlazení indiánských kmenů, když přijal zákon obviňující Indiány, že jsou bezvěrci, zatímco země patří Bohu Hospodinu, jehož zástupci na zemi jsou Anglosasové.

*Britský matematik Irving Good prý v roce 1966 prohlásil, že objev superinteligence bude poslední vynález lidstva. Jde o obecný mravní problém: většinu vynálezů lze použít jak ve prospěch lidstva, tak i k jeho ničení, jak pro mír, tak i pro válku.

*Arabové, kteří bojovali proti křižákům, s nelibostí nesli, že křesťanští bojovníci páchli, jelikož neznali mýdlo.

*Admirál: To, co se tu prezentuje, jsou samé divoké konspirační teorie. Přitom se opomíná nejpřirozenější a nejprostší vysvětlení: Je to vše Putinova práce. Na pietě 11. 9. nechal Hillary přimíchat do pití projímadlo, až z toho chudák omdlela. Věřím, že to ČT divákům sdělí. Fendrych z Aktuálně zase přísahal na to, že viděli z redakce ABC vycházet zahaleného muže, co se nápadně podobal Putinovi a v recepci pozdravil „zdrástvujtě“. Béďa: Ano, to jsem slyšel taky. Byl pečlivě zamaskován: Na hlavě měl prý ušanku, na nohou láptě a zahalen byl do sovětské vlajky. Stan: Prý při tom ještě zpíval Internacionálu. Stierlitzova škola. Jasný a nezpochybnitelný důkaz o Putinově prohnanosti. Srovnejte: „Stierlitz obvykle slavil svátek 23. února tak, že si oblékl rubašku, vypil láhev vodky a hrál na harmoniku. Jednou při této příležitosti vyrazil do jedné z berlínských pivnic, kde zastihl několik gestapáků, které donutil pochodovat a zpívat revoluční písně. Sotva přišel domů, uvědomil si, jak blízko byl toho dne k prozrazení.“ Jenom bych doplnil: nutil německé gestapáky zpívat RUSKY revoluční písně.

*Putin jistě ovládá i česká média včetně ČT. Právě proto jejich propaganda vyvolává přesně opačný efekt, než o jaký se snaží.

*Bety: Na Hillarino zhroucení jsem v jedné diskuzi četla dobré hlášky: „Mdloby? To nebyly mdloby, to byla řízená demolice!“ „Tak to jí asi ruští hackeři vymazali program!“

*Roman Žižlavský: A všichni máme být bohatí. A když nejsme, tak je to tím, že máme nějaký vnitřní psychický problém, blok k přístupu k bohatství a hojnosti, a proto máme navštívit konstelace, seminář, kde nám rozhýbou energii peněz, protože peníze jsou energie a my se jí jen musíme otevřít. Funguje to. Minimálně vedoucím těchto seminářů a autorům knih o tom, jak být bohatí a úspěšní.

*Když se volil předseda Evropské komise, tak se tehdy ke každému něco říkalo a jen Nigel Farage utrousil – a teď fakt nevím, zda to bylo na adresu Barrosa anebo někoho jiného – jednu jedinou větu. On se totiž rozhlédl a řekl: „Prosím vás, koupil by si někdo od tohoto člověka ojeté auto?“

*Werichova slovní hříčka: …a tak nás v té své náruči hladili, že by nás i vyhladili.

*S amíkovými výsledky z vítězně prohraných válek…

*Jaroslav Waschek: Obchod je ve své podstatě založen na diskriminaci, zvláště když se navíc ohání konkurencí. Dokážete si představit konkurenci bez diskriminace slabších?

*Agentura Lidé v řiti provedla předvolební průzkum mezi seniory. Někteří senioři přiznali, že se při volbách rozhodnou až na poslední chvíli a zvolí tu stranu nebo hnutí, kterou Česká televize nejvíce bude kritizovat a skandalizovat. Také nám jedna paní napsala, že do volební schránky vhodí společnou kandidátku Národní fronty.

*Kdesi jsem se dočetl, že podle nějaké americké sociologické studie pracuje, cituji, „na jednoho člověka přibližně 35 otroků“. Uvažujme, jak je možný takový poměr v rámci humanoidních obyvatel planety Země, kterých je zhruba 7 miliard. Pokud jsou obě skupiny disjunktní a otroci si neposluhují vzájemně, lidí, tj. ne-otroků, může být maximálně kolem 200 miliónů. Hezky nám to vychází, že?

*Josef Skála: Když se tu u koryt rozvalila pravdoláska, tak si myslela, že tu bude na věčné časy. V této zemi jsou takzvaní sluníčkáři, kteří roky zcela bezostyšně fandí masivnímu vraždění, válečným zločinům, svinstvu nejhoršího druhu.

*František Kuba: Kde, či v čem hledat vysvětlení Bělohradského postojů, u kterých by i lakmusový papírek ztratil své vlastnosti? Tento muž rentgenového pohledu (o nízké intenzitě) je, jak se domnívám, svou ješitností podoben jistému ekonomovi z české perestrojky. Za těch několik desítek let, co Bělohradského čtu, musím konstatovat, že mi připadá jako rotující těleso bez pevné osy, „Proto s Bělohradským na věčné časy, někdy ale jinak: Odloučení od něj ihned a natrvalo!“ To, co mi u mediálně nad/referovaného filosofa naprosto schází, je třeba kultivovanost Vítězslava Gardavského. Zatím není Václav Bělohradský zcela mrtev. Je substancí, která se úporně chce stát subjektem.