Porošenko píchá Putoranu – tip turistického referenta

29. 10. 2016, Petr Ďoubalík

Znak vojenské rozvědky Ukrajiny, Plato Putorana (Krasnojarský kraj, RF), videa

zdroje: zde1zde2

Ukrajinci už neví, jak by souseda provokovali. Teď vyrukovali se znakem vojenské rozvědky, který v několika detailech rozhodně není náhodný. Informaci o tom jsem převzal ze Sputniku, možná vás to bude zajímat. Ale! Hlavním důvodem je to, že v posledních dnech zkoumám jednu nádhernou lokalitu uprostřed RF – Plato Putorana. A ten “Porošenkův meč” píchá právě do Plata Putorana. Věřím, že Putorana potěší oko všech turisticky založených čtenářů NR.

Nejprve informace o znaku rozvědky:

Porošenko promluvil na pozadí emblému se sovou probodávající Rusko mečem
Ukrajinský prezident Petro Porošenko promluvil na pozadí nového emblému vojenské rozvědky Ukrajiny, na němž je zobrazena sova, která probodává mečem mapu Ruska. Fotografie byla zveřejněna na oficiálních webových stránkách hlavy státu.
Podotýká se, že v průběhu svého vystoupení představil Porošenko nového náčelníka hlavní správy rozvědky MO generálmajora Vasilije Burba. Na emblému je také heslo „Ukrajina nade všechno!” a latinský výrok “Sapiens dominabitur astris”, což v překladu znamená „Moudrý bude vládnout hvězdám”.

Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin ostře zkritizoval novou symboliku Hlavního ředitelství rozvědky ukrajinské armády.
„Obracím pozornost na debilní symboliku ukrajinské armády,” podotkl Rogozin při komentáři fotografií na webu prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka, kde Porošenko vystupuje na pozadí plakátu se znakem struktury. Na plakátu je zobrazena sova, která mečem propichuje území Ruska a nápis „Ukrajina — Nade vše.” Rogozin také upozornil na podobnost mezi tímto sloganem a prvním řádkem „Písně Německa”, která byla použita jako hymna Třetí říše.

A teď to příjemnější – Plato Putorana
Označení “Putorana” znamená evenkijsky “jezera se strmými břehy”. Oblast se nachází přibližně v místech, kam píchá špička Porošenkova meče. Horské plato je protkáno hluboce zaříznutými říčkami a jezery. Nejvyšší horou je Kámen (1710 m). Prosím, seznamte se:

všimněte si, že pro méně chápavé je území RF ve znaku dokonce vybarveno
Podzim na jezeře Ajan (Plato Putorana), video Vasilij Sarana (2016):

Zima na jezeře Ajan, video Vasilij Sarana (2016):
Spřátelit se s vlky (1. díl), video Vasilij Sarana:


Hledání snímku snů, video Vasilij Sarana (2016):

Plato Putorana, splutí řeky Ajan, video Andrej Sotnikov (2015), od času 35:16 je použita písnička Nikolaje Anisimova, věnovaná vrtulníku Mi-8!, který dobře známe i v ČR. Mezi piloty se mu říká “bratiška”, tedy “bratříček”, ve významu “spolehlivý přítel”, protože ten vrtulový dříč zachránil v minulosti životy mnoha vojáků v Afghanistánu a dodnes zachraňuje co se dá ve službách Ministerstva pro mimořádné situace RF.:

Pro případné další hledání na internetu se může hodit název Plato Putorana v azbuce:
Плато Путорана
A maličká poznámka na závěr. Radujme se z nádherných záběrů, nevšedních ptačích pohledů, pořízených novodobou technikou (minikamera + kvadroptéra). Naše generace je asi poslední, která nad takovými záběry žasne. Brzy to bude úplně běžné.
Zdravím všechny turistické duše na NR, Ďouba.