Věra Jourová: Vyznamenala bych bratry Mašíny!

Jaromír Petřík
25. 10. 2016     JaromírPetřík
Pražská kavárna po Michalu Horáčkovi hledá další možné kandidáty na Hrad místo nenáviděného Miloše Zemana. Jejich hysterie dosáhla takových rozměrů, že už ztrácejí i „pud sebezáchovy“, což se ukázalo v případě „Daniel Herman.“
Abych nebyl obviňovaný ze zkreslování slov v rozhovoru s naší europoslankyní za skupinu ANO Věrou Jourovou, tak se čtenářům omlouvám za poněkud delší citace z tohoto rozhovoru.

Z rozhovoru cituji: „Když byste se tedy stala kandidátkou na prezidentku, kde byste získávala podporu? Bylo by to tedy hnutí ANO?

Samozřejmě, že bych se snažila získat podporu od lidí mimo hnutí, protože si myslím, že přímá volba prezidenta je právě v tom, že si lidi sami řeknou, koho chtějí na Hradě. Myslím si, že bych se zaměřovala na všechny věkové kategorie, i profesní, byla by to hodně široká kampaň.

Mluvila jste o tomto s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem?

Mluvila jsem o tom s ním, když poprvé řekl moje jméno. Já jsem na to reagovala tak, jak dnes, že je to vysoce nepravděpodobné. Mluvili jsme i o tom, že pokud by byly primárky v rámci ANO, že bych to zvažovala.“

Z tohoto rozhovoru jasně vyplývá, že pokud Věra Jourová bude podpořena hnutím ANO, bude o svojí kandidatuře na prezidentku uvažovat. Toto si můžeme vykládat jako příslib i vzhledem k tomu, že z dalšího rozhovoru vyplývá, jak by se jako prezidentka naší republiky chovala.
Já, osobně jsem až do tohoto rozhovoru Věru Jourovou za kandidátku Pražské kavárny nepovažoval, stejně tak jsem do „Pražské kavárny“ nezařazoval ani hnutí ANO, ani Andreje Babiše.
Osobně za zakladatele a  představitele „Pražské kavárny“ pokládám stranu TOP09 v čele s Karlem Schwarzenbergem, ke které se postupně připojila řada politiků z KDU-ČSL v  čele s Pavlem Bělobrádkem a Danielem Hermanem a z ODS např. Miroslavou Němcovou.

Ale tento rozhovor s Věrou Jourovou mi poněkud otevřel oči. Pražská kavárna se totiž kromě rusofobie a nekritického obdivu k Washingtonu vyznačuje hlavně nenávistí k  současnému našemu prezidentovi Miloši Zemanovi a za “bojovníky“ proti komunismu považuje lidi, kteří neváhali páchat podobné zločiny, za jaké v  současné době odsuzujeme islámské teroristy.
Věra Jourová se „odhalila“, když dostala otázku, jak by se zachovala v případě navržení na vyznamenání u bratrů Mašínů.

Cituji: „ Vžijme se do situace, že byste byla prezidentkou ČR. Komu byste například udělila státní vyznamenání?

Myslím si, že je namístě, že se vyznamenání dává, a já bych samozřejmě držela tu tradici, lidem, kteří osvědčili hrdinství, kteří osvědčili statečnost, kteří mohou jít příkladem svému národu, protože si myslím, že dneska, stejně jako dříve, je to velmi důležité, že národ má svoje hrdiny. Že má lidi, ke kterým může vzhlížet a kteří mu mohou být příkladem. Takže je namístě ocenění lidí, kteří osvědčili hrdinství v  boji nebo při záchraně života. Lidí, již mají velké zásluhy o dobrou reprezentaci republiky v zahraničí, již udělali významné věci pro kulturu, pro českou vědu, pro českou ekonomiku, takže tady já v  udělování a propůjčování vyznamenání významným českým lidem vidím obrovskou symboliku a velmi důležitou kompetenci prezidenta.

Řadíte mezi tyto lidi například bratry Mašínovy?

 Ano.

Takže ti by od vás vyznamenání získali?

Samozřejmě, že vím, že vy chcete rychlé a stručné odpovědi. Myslím si, že spíš ano, že bych ocenila jejich podíl na boji proti totalitnímu režimu, který měl na rukou krev.“
Ve svých článcích jsem se skutečnou činností bratrů Mašínů velmi podrobně zabýval a bohužel jsem musel konstatovat, že ani jeden z jejich činů se nedá kvalifikovat jako odbojový. Zato, kromě krádeží a loupeží spáchali i několik brutálních vražd na nevinných lidech. Právě za podřezávání spoutaných zajatců nejvíce odsuzujeme muslimské teroristy. A bratři Mašínové kromě zločinů, které jsem vyjmenoval, bohužel podřezali i spoutaného policistu Honzátka, který se ničím neprovinil. Místo bojovníků proti teroru naopak bratři Mašínové svými činy naplnili všechny aspekty, kterými označujeme teroristy.

 Výborně jejich činnost popsal bloger Alexej Litvin: http://litvin.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=250763


Proto musím případnou prezidentskou kandidátku Věru Jourovou označit za dalšího představitele Pražské kavárny, která též podobné zločiny považuje za hrdinské činy. Mimochodem, velkým zastáncem bratrů Mašínů je i současný lidovecký ministr kultury Daniel Herman: http://zpravy.idnes.cz/novy-sef-ustavu-totality-masinu-si-vazim-kazdy-ma-pravo-na-sebeobranu-1ek-/domaci.aspx?c=A100813_153444_domaci_js

A mně nezbývá nic jiného, než popřát současnému prezidentovi Miloši Zemanovi hodně zdraví, aby ještě kandidoval v dalším prezidentském období. Michala Horáčka, který zbohatl na hazardu a nyní si hraje na filantropa, nebo Věru Jourovou, která by vyznamenala „bojovníky proti komunismu“, kteří podřezávají spoutané zajatce na Pražském hradě, opravdu nechci.