Zapomeňte na vyšší platy. Kapitáni průmyslu se už třepou na Ukrajince

Geo
4. 10. 2016  Eurasia24

Není v České republice regionu, kde by cesty nelemovaly náborové inzeráty. „Nedostatek pracovní síly“ mají namísto zvýšení mezd vyřešit hordy Ukrajinců.

Takzvaný „nedostatek pracovní síly“ je údajně jedním z největších současných problémů průmyslu v ČR, kdy firmy – tuzemské i zahraniční – díky tomuto jevu „nejsou schopny plnit své závazky“. Jako důvody jsou často uváděny nemotivující sociální systém či nedostatečná provázanost vzdělávací a výrobní sféry.

Na investičních fórech ani v mainstreamových médiích, ovládaných Babiši a Bakaly, však téměř nikdy nezazní to hlavní: zajistit důstojný život rodině s jedním a více dětmi při 80 korunách na hodinu není jen nemotivující – je to prakticky nemožné. A šedá ekonomika bují.

I přes neustálé opakování „zoufalého nedostatku pracovní síly“ firmy nejsou ochotny zaplatit lidem víc, ačkoliv mají každoročně stamilionové čisté zisky – stačí se podívat do obchodního rejstříku na výroční zprávy naříkajících firem v okolí. Možná budete šokováni.

Hitem současnosti je proto agenturní zaměstnávání nuzáků z těch nejžalostnějších koutů Evropy, nejčastěji Bulharů a Rumunů. Co dokáže frustrovaný, sexuálně abstinující a ze „řetězu utržený“ zahraniční dělník, známe všichni (stačí ve vyhledávači zadat např. heslo „opilí Rumuni“).

A aby toho nebylo málo, prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák v pondělí 3. října prohlašuje: „Je potřeba něco urychleně dělat, protože řada firem říká, že není schopná plnit své zakázky. A když ty zaměstnance nemůžeme sehnat doma, musíme je sehnat v zahraničí. Potřebujeme tisíce Ukrajinců, protože trh práce to neřeší.“

Směr průmyslové lobby je jasný: vytěžit z chaosu na Ukrajině, co se dá, abychom nemuseli zvyšovat cenu práce českých lidí. A dopadá na úrodnou půdu, protože pozitivně reaguje sám premiér Sobotka, když říká, že „musíme hledat možnosti, jak najít pracovníky v zahraničí“ a že hodlá se zaměstnavateli hledat „řešení pro přísun Ukrajinců a vydávání pracovních karet”. Jaké překvapení.

Rozvrat Ukrajiny se vyplatil, zapomeňte na vyšší platy.