Hanobení prezidenta?

Ivan David
16. 11. 2016
Nový gigantický problém hýbe kavárnami. Má být hanobení prezidenta republiky tresné? Nebo nemá? Já jsem proti, ale je mi to celkem jedno. Jsem totiž vděčen každému, kdo se nějak projeví, a tím mi umožní zařadit ho do příslušné kategorie. Když například někdo nazývá prezidenta republiky “ovarem”, sděluji mi, že je blbec a sprosťák. Jako kravinec v aforismu Karla Čapka: “Plesk, a teď jsem plně rozvinul svoji osobnost.” Vím, že si takového jedince nemusím všímat a tím ušetřím trochu času.

Kromě toho hrozí, že by někteří jedinci (nejspíš herci nebo novináři) vymýšleli co nejhrubší urážky, aby mohli být potrestáni a stali se hrdiny ve svojí tenčící se komunitě. Nevadí mi, že by se stali celebritami pro Český rozhlas a Českou televizi, vadily by mi ještě stupidnější diskuse vypouštěné do veřejného prostoru z jejich médií.

Dnes jsem poslouchal na Radiožurnálu pořad o úžasné “Generaci Y”, která vyrůstala “v demokracii”. Pozván byl také jakýsi ředitel nějaké neziskovky “pro integraci”, který nejprve konstatoval, že příslušníci “generace Y” se o politiku nezajímají, protože “nějaký kašpárek na Hradě” je nemůže zajímat. O pár minut později vykládal, že “opilec, který se kymácí nad korunovačními klenoty” nemůže být pro nikoho vzorem na rozdíl od prezidenta Kisky. Kdyby bylo hanobení prezidenta trestné, napovídal by toho ještě víc. Já jsem se dozvěděl, že je to blbec a paní redaktorka má jistotu, že ho má zvát do vysílání při každé příležitosti.

Soud by v podobném případě jistě ustanovil soudního znalce, aby posoudil, zda označení někoho za “opilce” je nebo není hanobení. Každý den by o tom referovali ve zprávách. Ne, ne, to není dobrý nápad…