Kdo střílel na Majdanu? Vyřčena jména organizátorů Majdanu

M. Azarov

Petr Ďoubalík

29.11.2016
překlad části pořadu “60 minut”, ve kterém se diskutovalo o probíhajícím soudním slyšení bývalého prezidenta Ukrajiny V. Janukovyče a o zabíjení na Majdanu v roce 2014
V. Janukovyč měl vypovídat na dálku již v pátek, byl přítomen v budově soudu v ruském Rostově na Donu, bylo připraveno spojení se soudem v Kyjevě. Nepovedlo se. Ukrajinská “demokracie” nedokázala přivézt pět obžalovaných příslušníků Berkutu z vazby. Zabránili jí v tom radikálové Pravého sektoru. Už to samo je docela na zamyšlenou, nemyslíte? Evropské politiky ale takové věci nechávají v klidu. Nebo se nad tím někdo z nich pozastavil? Panečku, stát se to v Rusku, to by byl řev!

U nás jsme velmi citliví na příznaky neonacismu. Vidíte ten rozruch kolem hudební skupiny Ortel? Naše “elity” a “novináři” se budou ještě týden po “slavíkovi” šťourat v historii kapely, v textech, v obrázcích na tričkách. To pro ukrajinské borce, co nezpívají, ale jednají, máme druhý metr, panečku! Tam jsou osoby, které jsou přinejmenším podezřelé z odpovědnosti za desítky mrtvých, z podněcování násilí, ale to jsou naši “kluci z Majdanu”. Před týdnem jsme v televizním přenosu mohli vidět, jak vrcholný představitel EU při vítání P. Porošenka neváhá líbat ho na obě buclaté tváře. Myslel jsem, že taková líbačka dvou mužů – politiků, patří minulosti, vzpomínám, jak se všichni smáli dvojici L. Brežněv – G. Husák. Teď ticho po pěšině. Co by mne donutilo zulíbat člověka, který je podezřelý z organizace krvavého puče? Odpověď neznám.

V pondělí soud proběhl. Vedení Ukrajiny zřejmě usoudilo, že už se to profláklo a oddalovat do nekonečna to nelze. Přichystali léčku, to když se v technické pauze jakoby neplánovaně chopil mikrofonu generální prokurátor Ukrajiny J. Lucenko a překotně oznámil V. Janukovyčovi, že ho viní z vlastizrady. Tato minivsuvka do mnohahodinového soudního procesu se pak stala hlavním “trhákem”, hlavní zprávou většiny médií, naše nevyjímaje. Škoda. Poslouchal jsem přímý přenos asi 3 hodiny. Bylo by o čem referovat. Vždyť vypovídal tehdejší úřadující prezident. Neumožnili mu říct vše co chtěl, přesto toho řekl dost. A odevzdal tři složky sebraných důkazů (čtvrtou rozpracovanou).

Pojďme to vyvážit alespoň pár minutami z pořadu ruské televize, kde vystoupili, mimo jiné, také
Mykola Azarov (1947), premiér Ukrajiny (2010-14) a Andrej Kljujev (1964), vedoucí administrativy prezidenta Ukrajiny (2014), sekretář SNBO Ukrajiny (2012-2014), vicepremiér Ukrajiny…
překlad z mluveného slova: Ďouba

AK: …(Paet volal) Catherine Astonové, tak co ministr zahraničí Estonska (Urmas Paet) říká…
MO (moderátoři): pojďte, poslechneme co říká (Paet), protože máme ten telefonní rozhovor a bude dobré si ho dnes ještě jednou poslechnout:
UP: Olga řekla, že podle všech důkazů, lidé, kteří byli zabiti odstřelovači, jak policisté, tak lidé z ulice, že to byli jedni a titíž odstřelovači, zabíjející lidi na obou stranách. Ukázala mi fotografie, odvolávala se na názor lékařů, kteří mluví o jednom a tom samém “rukopisu”, tipu střel. A stále větší pozornost lidí vyvolává to, že nová koalice si nepřeje vyšetřování přesných okolností toho, co se stalo. Rychle roste chápání toho, že za těmi odstřelovači nestál Janukovyč, ale že za nimi stál někdo z nové koalice.
CA: A oni mi řekli, že hodlají dělat vyšetřování. To je zajímavé.
UP: To je krajně nepříjemný faktor. Diskredituje novou koalici od samého začátku.
MA: …chtěl bych divákům objasnit, kdo to je ta Olga. Olga Bogomolec byla lékařka “majdanu”. Aktivně se účastnila toho oranžového hnutí a první těžce raněné a první zabité ona prohlížela. Ona je medik a upozornila, že nestříleli berkutovci, to od ní je tato informace.
MO: …protože střely byly jiné, bylo hned jasné, kdo střílel…

M. Azarov

MA: podle směru, podle tvaru otvorů a tak podobně. Hned na druhý den byly poraženy stromy, do kterých se trefily střely… a hned zmizely… ano, i střely samy zmizely, aby se nedala stanovit jejich trajektorie. Víte, to sledování, co se teď provádí, vyzývá přinejmenším odpor, protože to je tancování na kostech. Nám je známo, kdo to organizoval, k čemu to dovedlo…
MO: Jména řekněte, kdo to organizoval?
MA: Už jsem to nejednou řekl, velitel “majdanu” Parubij, Turčinov, Jaceňuk a Porošenko, ale ještě mnoho dalších, Avakov atd, atd. Tato banda organizovala zabíjení na “majdanu”, na 100%.
MO: Souhlasíte Andreji Petroviči?
AK: Ano, tam ještě Pašinskij do výčtu patří…
MO, MA: Ten Pašinskij, u kterého našli sniperskou pušku v zavazadle… Parubij také pomáhal vynášet sniperské pušky z “majdanu” a co mě nejvíc zaráží, lid je možno oklamat, ale není možno oklamat ty lidi, kteří mají k dispozici dostatek informací, rozvědku, to znamená, vedení západních zemí, Merkelová a ostatní, všichni vědí, s kým mají co do činění, a pokračují s tou jejich taktikou, ve všem obviňují Rusko, vyprávějí, že v Ukrajině probíhají demokratické procesy, jaké demokratické procesy…?

Celý pořad “60 minut” z 28.11.2016 o je:zde

Výpověď exprezidenta Ukrajiny bylo možno sledovat v přímém přenosu v televizi i na internetu, s doplňujícími informacemi vstupovali také redaktoři ze studia a z Rostova na Donu i Kyjeva. Svého druhu to byla historická událost: v roli svědka vypovídá pučem svržený prezident a soud probíhá ve dvou místech.