Kostlivci se derou ze skříně

Zbyněk Fiala
1.11.2016 Vaše věc

Jen několik dní stačilo, aby se rozdíl preferencí Hillary Clintonové proti Donaldu Trumpovi srazil ze sedmi na čtyři procentní body. Objevila se totiž nová dávka podezřelých mailů, která by mohla způsobit obnovu vyšetřování toho, co už bylo zdánlivě zameteno pod koberec. Hrozba trestního stíhání je zpět.
Případ tajných státních mailů na soukromém účtu bývalé ministryně zahraničních věcí USA Hillary Clintonové postupuje podle příruček pro začínající scénáristy hororu: Vystupňujte scénu radosti a klidu, když tu náhle drápek bubáka pronikne ze skříně. Pozornému divákovi pomůže zraňující hudební motiv. Potom skříň zívne a děs valí ven. Když si polovina diváků nečurne, vraťte vstupné.

V polovině října měla Hillary Clintonová náskok nad Donaldem Trumpem přes 7 procentních bodů a začínala se rozcvičovat na oslavy. Soupeř byl omráčen deset let starou nahrávkou z televizního autobusu, když se vytahoval, že jako hvězda si může dělat s ženskými, co ho napadne. Štáb Clintonové po chlapských kecech okamžitě skočil a začal Trumpa mediálně osahávat naprosto všude. Najednou se zdálo, že od zítřka musíme hledat republikánského kandidáta ve zcela jiných kanálech než těch sdělovacích.

Ale pak se ozval onen zneklidňující zvuk, že manžel nejbližší asistentky bývalé ministryně je ještě větší prasák než kombinace televizní hvězdy s realitním magnátem. Kdyby ten trouba jen žvanil, ale on taky psal a fotil. A protože šlo o bývalého poslance a potenciálního kandidáta Demokratů na newyorského starostu, bystří diváci zneklidněli nad tou třaskavou směsí.

Policie pak skočila po prasákově notebooku a telefonu, a tím se znovu otevřela zdánlivě zapečetěná dvířka s bubákem. Asistentka ministryně mohla sdílet rodinou poštovní adresu, a tak i manželův notebook mohl obsahovat něco tajného. Respektive musel, protože jinak by šéf FBI neohlásil necelé dva týdny před volbami, že nalezený balík asi 30 tisíc mailů je třeba prozkoumat, zda nemá vztah k případům „nezodpovědného zacházení s poštou“ Hillary Clintonové.

Odborníci tomu říkají říjnové svinstvo. Osol soupeře v nejzazší možné chvíli, aby se už nesebral. Je to jakousi povinnou součástí volebního rituálu v první listopadové úterý po prvním listopadovém pondělí, na kdy je stanoven jednotný volební den v USA. Kdo si myslí, že předvolební svinstva rozhodují jen volby v Česku, je tedy na omylu.

Je to průmyslový standard, vypálit tak, aby soupeř neměl čas odpovědět. Takhle měly zafungovat nahrávky o tom, kam všude směla Trumpova ruka. Ale tady se štáb Clintonové přepočítal. Jistě, Trump je hodně zranitelný u velkých dobře definovatelných skupin jako jsou Mexičani nebo barevní voliči, kteří rozhodují na jihu, ale klíčovou slabinou mělo být Trumpovo postavení u žen. Tam viděla Clintonová naopak svoji výhodu – reprezentuje je, bojuje za ně, a Trump je ponižuje. Komu dáte přednost?

Obvinění z prasáctví v Americe dobře lepí (u nás je to spíš hra se sirkami u stohu, která se snadno obrátí proti zdroji). Jenže ani to nemohlo odstranit základní slabinu Clintonové, kterou je obecná nedůvěra jejímu charakteru, obava, že ráda hraje nečistou hru. Přímo to čiší právě z jejího případu tajné státní pošty na soukromém účtu. Vyšetřování potvrdilo, že kandidátka na prezidenta postupovala špatně – ale podle srpnového prohlášení šéfa FBI Jamese Comeye, kterým se to zametalo pod koberec, „žádný rozumný vyšetřovatel“ nemůže vznést trestní obvinění…

Co znamenají v rétorice slova „žádný rozumný člověk nemůže říci“? Takovému obratu se říká manipulace. Posluchač nebo čtenář má dojít k závěru, že kdo by tvrdil něco jiného, je nerozumný, krátce blb. Jak jsme se dozvěděli z pozdějších vystoupení zhruba stovky osob, které se zapojily do vyšetřování případu v Kongresu i na straně ministerstva spravedlnosti, kdyby takhle s tajnou poštou zacházel kdokoliv jiný, bude sedět. Šéf FBI tedy těmto lidem sdělil, že by byli blázni, kdyby si to nenechali pro sebe. A řekl to způsobem, kterým mohli být tito lidé právem uraženi.

Ve vojensky řízené policii si Comey mohl dovolit nařídit, aby dali všichni ruce pryč od případu. Ale s orgány ministerstva spravedlnosti by to bylo těžší. Tady se konečné slovo čekalo od ministryně Loretty Lynchové (může také vystupovat před soudem v pozici nejvyšší státní zástupkyně). Tu se však podařilo vyřadit ze hry. Postaral se o to bývalý prezident Bill Clinton „náhodnou“ schůzkou na letišti v arizonském Phoenixu. Mohlo tak vzniknout podezření z podjatosti ministryně, až by se měla k případu vyjádřit. Ministryni nezbylo než ohlásit, že se k případu už vyjadřovat nebude a bude respektovat závěry šéfa FBI. Tak dostal pravomoc nařídit i spravedlnosti, že tady prostě končí.Jenže profesionálové z obou útvarů se začali bouřit. A tak tu máme zpětnou vlnu, která může být stejně ničivá, jako původní tlaková vlna po výbuchu. Po pár dnech od obnoveného zkoumání pošty z dalšího zdroje spadly preference Clintonové na 4 procenta. Do voleb je týden. Vyšetřovatelé prohlašují, že se to budou snažit stihnout.