Levný úřad k mání


Jiří Jírovec
6. 11. 2016
Podle mínění Michala Horáčka stačí pro koupi Hradu 11 miliónů korun. Je bohat až k relativní nezávislosti a tak je vsadil. Když to bude málo, tak přihodí. Má přece rezervy, které již vyjevil. Horáček, jistě nechtěně, připomněl výrok “Kdo z vás to má ?” Paroubek jím objasňoval svoje příjmy. Činil tak před novináři, kteří na něj tlačili tak dlouho až podlehl. Oblekem a několika čísly jim naznačil, že není žádný vošoust. Tím je urazil, protože oni jsou proti němu chudáci, ledaže zpívají písně svých chlebodárců opravdu, ale opravdu přesvědčivě.


Horáček podpořil svou kandidaturu bezcenným slibem, že jeho volební výdaje budou zcela transparentní. To je každému šumafuk, protože každá koruna půjde z jeho kapsy.

Zajímavější než jeho budoucnost je jeho minulost. Jsou v ní údajně vazby na nízkonákladovou Stb i skartace jeho spisu. Může to být důkaz, že nová moc stála po roce 1989 víc o lásku než o pravdu. Existuje i možnost, že ten spis je v cizích rukách a Michal Horáček může být vydíratelný. No, znáte Putina!

O Horáčkovi se rovněž praví, že na chuchelském závodišti provozoval soukromou sázkovou kancelář. Musel nejspíš občas utíkat přes esenbáky, ale odboj vyžaduje obezřetnost. Proti nenáviděnému režimu bojoval tím, že mu snižoval zisk ze sázení na koně. Protože byl chytrý a nedal se chytit, celkem zdatně minulým režimem proplouval. Publikoval a skládal v době, kdy se mnozí chartisté oháněli lopatou v kotelnách.

Na Horáčkovi je potěšitelné, že se nesnížil k výrokům, které známe od dvojice H&H, tedy seriálového Sira Humphreyho a skutečného Havla. Nepředstírá, že vlastně presidentem být nechce, ale obětoval by se, kdyby národu bylo nejhůře.

Jde na to přímo: Zachtělo se mu presidentství a tak si úřad koupí. Čistě technicky vzato, jde pravděpodobně o jednu z nejlepším možných investic. Dá do hry 11 a za pět let dostane na platu a požitcích 24 miliónů. K tomu zámek, oboru a služebnictvo. No neberte takový kšeft.

Uvedená čísla bohužel ukazují, jak trapně zaostáváne za světem. Český úřad je v prvním přiblížení k mání za 400,000 USD. To je chabý plat hokejisty NHL, který se sotva dostal na soupisku. Obama potřeboval pro zvolení skoro miliardu.

Když stojí úřad příliš mnoho peněz, může dojít ke známé situaci, kdy zbydou kandidáti, které chtějí jen ti, kteří na ně vsadili a očekávají od nich, že budou poslušně pracovat v jejich prospěch.

Lecos o tom je v Moorově dokumentu Capitalism Love Story (Michael Moore, 2009, české titulky). (https://www.youtube.com/watch?v=pycn5RM6LqA)

Je staršího data, takže nemůže být poznamenán současnou ruskou propagandou. Emoce, které vyvolává jsou tedy bezpečné západní.