Lucko, díky za odvahu!

Adam Mikulášek
29.11. 2016   Rukojmí
Tak jsem se před chvílí dočetl, jak „aktivističtí umělci“ a jiní podobní urážejí Lucii Bílou za odlišný názor, tj. že se neztotožnila s „protestem“ Radka Bangy ohledně kapely Ortel.
Viz zdezde.
„Žijeme v krásné zemi, kde bychom si měli vážit jeden druhého. Gesto Radka Bangy bylo velmi zbytečné. Jsou věci, které se neříkají veřejně, ale měly by se říkat v soukromí,“ vyjádřila se Lucie Bílá. A na to nastala štvanice srovnatelná s Husákovým tažením proti umělcům podepsavším Chartu 77. Takže pokud někdo řekne, že aspoň navenek by se měly respektovat výsledky soutěže, kde hlasují obyčejní lidé místo pořádání štvanic, urážení těch druhých a rozdělování společnosti, tak se okamžitě ozvou „pilní liberálně-demokratičtí kádrováci“, kteří jí začnou nadávat do krav, urážet ji, srovnávat naši dobu s protektorátem a podobně.
Mluví se o „pudu sebezáchovy“, ačkoli je jasné, že pro Lucku Bílou či Karla Gotta většinově hlasovali jiní lidé než pro kapelu Ortel. Nerozumím srovnání s postoji umělců k jejich židovským kolegům za 2. republiky či za Protektorátu, když v současnosti je úplně jiná situace – nikdo nemusí mít strach, že bude politicky pronásledován za „kopnutí si“ do Ortelu, naopak, spíš to může jistým umělcům, kteří se „hodně nahlas“ vymezili, přinést jistým způsobem reklamu. Třeba já osobně jsem před medializací protestu Radoslava Bangy vůbec netušil, že někdo takový vůbec existuje a že se jedná o hudebníka. A jistě nejsem jediný.
Naopak, co přinese Lucii Bílé její, dle mého názoru velmi odvážné vyjádření, neboť sama má romské kořeny? Spíše kontroverze, urážky a komplikace. Je natolik známá zpěvačka, že nemá potřebu si „dělat reklamu“ tímto způsobem. Pokud jde o tvrzení, že by se to mělo říkat v soukromí, nikoli „nahlas“, si myslím, že nevychází z žádného strachu ani „podlézání“ komukoli, že Lucka Bílá jen chtěla říct, že v určitých situacích by se mělo zachovat dekórum a nenarušovat průběh soutěže „aktivistickými výstupy“.

Spíše si myslím, že tak zvané „elity“ mají strach z toho, když se příslušník nějaké menšiny, ať už od narození slepec (můj případ) či známá zpěvačka s romskými kořeny (Lucka Bílá) vyjádří na podporu svobodné soutěže, svobody projevu (i když třeba pro někoho, kdo zrovna není jeho/jejím „šálkem kávy“…), že to podkope propagandu ve stylu – kdo kritizuje „Bangovo gesto“, musí být buď „nácek“ nebo „debil“. Stejně měli mocní z doby před r. 1989 daleko větší strach z nespokojenosti „dělnické třídy“, kterou měli oficiálně reprezentovat, než z řad inteligence – tam se vždycky daly najít nějaké ty „buržoazní“ či „kontrarevoluční“ tendence. Zkrátka, jistí lidé prostě nedovedou překousnout, že příslušník „menšiny“, protože „Ortel přece zásadně menšiny nenávidí“…, právě tuto kapelu, byť třeba hodně nepřímo, hájí, příp. Hájí respekt k výsledkům svobodné soutěže, byť se mu třeba někteří z úspěšných nemusí „líbit“.

Opět pro mě jen další argument pro to, že s takovými vulgárními „obhájci demokracie“ a agresivními „bojovníky proti nenávisti“ se svobodný a skutečně demokratický stát „dělat nedá“. Lucko, smekám před vámi za odvahu vyjádřit se, jak jste se vyjádřila, a děkuji vám!