Miloši pozor: Na Hradě ti reje krtek

Radim Valenčík
11. 11. 2016     
RadimValenčíkPíše 

 Tentokrát je Miloš Zeman v největším nebezpečí. To, že se dopustil další unáhlenosti a nepřesnosti, to, že opět selhalo jeho bezprostřední okolí, to se dá obyčejně ustát a vykompenzovat pozitivy našeho prezidenta (tím, že není slouhou degenerující a rozpadající se globální moci, jak stále opakuji, ale asi je to potřeba připomínat). Tentokrát jeho přešlap hrozí důsledky, které si patrně on ani jeho okolí neuvědomují. Pokud totiž bude Schapiro odvolán mj. i na základě Zemanových vyjádření a obsahu blahopřání, které zaslal Trumpovi, může Zemana čekat občanskoprávní proces v USA. Připomeňme si, co napsal Trumpovi:

“Poslal jsem blahopřejný dopis, kde jsem ho mimo jiné pozval na návštěvu České republiky. Věřím, že vztahy se Spojenými státy se touto volbou dále zlepší a nebudou zatíženy některými nedorozumněními, jako je například ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira, který dává nevyžádané rady prezidentu republiky, kam má, či spíše kam nemá cestovat, a který se, jako téměř jediný z velvyslanců, ani nezúčastnil státního svátku 28. října na Pražském hradě.” Viz: zde

A to je průšvih, který ho může stát několik desítek či stovek miliónů dolarů. A nikdo mu nepomůže Touto hrozbou se může stát i hodně vydíratelný.

Akce musela být dobře připravena a mít podporu zevnitř. Aby se dostal americký velvyslanec na oslavy do sálu a nikdo z hradních o tom nevěděl či dokonce to ještě popíral, to není jako vylézt na střechu Hradu, ukrást standardu a pověsit tam trenýrky. Buď je Schapiro nejen neviditelný jako Vilém Storitz, ale umí též procházet zdí jako Léon Dutilleul ve slavném filmu z roku 1951 (kde ho ztvárnil Hans Riemann), nebo prostě na Hradě působí  KRTEK (ne Krteček, ale opravdový krtek pracující pro druhou stranu).

Doporučení:
1. Nelze strakat hlavu do písku a je nutné zjistit i veřejně sdělit, jak k faux paux mohlo dojít.
2. Tentokrát sympatie- nesympatie k Schapirovi, nutno se omluvit.

K tomu (aby byly pohromadě všechny relevantní informace) viz též:

Prezident Miloš Zeman by se měl podle předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) omluvit americkému velvyslanci Andrew Schapirovi za svůj výrok o diplomatově neúčasti na oslavách státního svátku 28. října na Pražském hradě. Hamáček to uvedl na Twitteru. K omluvě hlavu státu vyzval také ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), který kritizoval i prezidentova mluvčího za jeho čtvrteční výrok o Schapirově odchodu z funkce. “Netřeba se omlouvat neviditelnému,” reagoval na dotaz mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zeman Schapira ve středu obvinil, že se “jako téměř jediný z velvyslanců” neúčastnil oslavy státního svátku 28. října. Americké velvyslanectví ale tvrzení odmítlo. Podle ambasády Schapiro na ceremoniálu ve Vladislavském sále byl. Potvrdil to ve čtvrtek také německý velvyslanec v Česku Arndt Freytag von Loringhoven, který vedle Schapira seděl. “Pan velvyslanec byl v tom případě během slavnostních okamžiků 28. října na Hradě neviditelný,” reagoval ve středu na sdělení amerického velvyslanectví prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Jurečka ve čtvrtek kritizoval také Ovčáčkův výrok, který na Twitteru vítal očekávaný konec Schapira ve funkci velvyslance. “Krásným dárkem k mým lednovým narozeninám bude odchod nediplomata. Bude to významné posílení našich historicky pevných vztahů k USA,” napsal prezidentův mluvčí. Podle Jurečky chybí Ovčáčkovi férovost, schopnost přiznat chybu a omluvit se. Schapiro pravděpodobně po nástupu nově zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa do úřadu opustí svou funkci. U politicky jmenovaných velvyslanců, kteří nejsou kariérními diplomaty, je odchod při změně americké administrativy pravidlem, řekl ČTK bývalý český velvyslanec ve Spojených státech Petr Kolář. Schapira jmenoval velvyslancem současný americký prezident Barack Obama a diplomat se ujal funkce na konci září 2014. Během svého působení v Praze se Schapiro dostal do sporu s českým prezidentem. Velvyslanec měl loni výhrady k Zemanově cestě na oslavy konce druhé světové války do Moskvy, kterých se kvůli ruské anexi Krymu a kvůli konfliktu na východě Ukrajiny neúčastnila většina evropských státníků. Zeman na to reagoval, že Schapiro má zavřené dveře na Hrad, velvyslanec se tam však při oficiálních příležitostech později objevoval. Viz: zde.