Nevěřím svým očím

Ivo Krieshofer 
6. 11. 2016    CFP
 

Toto jsem se dnes dočetl :
Na pozvání mladých Čechů přijíždějí do Prahy vysídlení Němci
Praha – Více než 90 pamětníků poválečného odsunu a jejich potomků přijede v sobotu do Prahy na setkání a koncert v rámci projektu Smíření 2016. Pozvali je sem mladí Češi, kteří často mají k tématu osobní a rodinný vztah. Na koncertě v kostele sv. Antonína na Strossmayerově náměstí se s nimi může setkat i veřejnost. Projekt zahrnuje i výstavu a ukáže třeba vztahy rodin, které žijí v domech po vyhnaných a s původními obyvateli se stýkají.


Zdroj: http://www.denik.cz/ostatni_kultura/na-pozvani-mladych-cechu-prijizdeji-do-prahy-vysidleni-nemci-20161104.html

Ti „mladí Češi“, co je pozvali, mají zcela vymyté mozky. To je můj názor.

Jsem totiž pamětník, který ještě jako kluk pomáhal stavět barikádu u kostela sv. Antonína a zažil, jak na nás začal střílet jeden z těch hodných Němců z prvního patra roháku domu v Janovského ulici naproti dnešnímu Úřadu m.č. Praha 7.

Mohu to dosvědčit fotkou s čsl. praporkem po jejím dokončení. Tu fotku pořídil můj otec, který se právě vrátil z koncentráku. O několik dní později pak společně s matkou, která se rovněž vrátila z koncentráku, vyfotil na Strossmayerově nám. Němce připravené na odsun. Ti chudáci si směli vzít jen kufr a museli opustit vybavené byty, které získali po Židech a vlastencích, kteří skončili ve věznicích, v koncentráku či na popravišti.

Nemám nic proti dnešním Němcům, chápu, že jejich rodiče podlehli hitlerovské propagandě, doplatili na to a cítí svou vinu. Však i my máme své zkušenosti s propagandou. Tím více mě mrzí, že dnešní mladí nechápou dějinné souvislosti a touží mít právě s těmito Němci „osobní a rodinný vztah“.

Určitě ty rodiny žijící v domech po vyhnaných nejsou totožné s těmi, které přežily nacistické běsnění a vrátily se do svých původních bytů.

Posílám těm „vyhnaným“ Němcům fotku jako dárek na památku. Možná se tam některý z nich i pozná. (viz. fotogalerie)

Ivo Krieshofer