NI: Supertajná jaderná “špiónská” ponorka se připojí k arzenálu Kremlu

12.11. 2016   První zprávy
Jak píše The National Interest, soudě podle roušky tajemství obklopující tento projekt, je ponorka připravována na řešení nejednoduchých problémů.
Ruská ponorka „Moskva“ na jaderný pohon s balistickými střelami 22.října poprvé po 16 letech opustila vody v Severodvinsku, uvedl National Interest. Publikace zdůrazňuje, že„Moskva” není běžná jaderná ponorka. Během celé této doby byla modernizována na provádění speciálních misí, jejíž podrobnosti zůstávají tajné.



„Moskva” a její sestra „Orenburg” se svým potenciálem přibližně shodují se stejně utajovanou americkou ponorkou USS Jimmy Carter, která je modifikací třídy Seawolf,poznamenal časopis. Americká ponorka asi 30 metrů delší než jejich předchůdci stejné třídy, a je také vybavena víceúčelovou platformou, která umožní vypouštět a nabírat různé bezpilotních zařízení a poskytovat podporu speciálním operacím. Předpokládá se, že ponorka „Moskva” je ve svém pojetí podobná „Jimmu Carterovi“, ale z pochopitelných důvodů nejsou ruští inženýři ochotní odhalit všechna jeho tajemství.

BI: Pomyšlení na tajné ruské ponorky straší americké experty

O „Moskvě“ je NI známo následující: Ponorka byla odeslána k opravě v roce 1999 v rámci proketu ministerstva obrany zahrnující hlubinný průzkum. V roce 2002 byly z ponorky odebrány raketová odpaliště a dodány speciální oddělení, jako u ponorky „Orenburg”. Publikace uvedla, že ponorka je schopna vypouštět a brát na palubu bezpilotní podvodní zařízení na horní části ponorky, kde byly dřívě balistické střely. Jedním z těchto zařízení se stalo „Klevesin-1R” vyvinuté ruským Ústavem námořních technologií FEB RAS a je schopno se ponořit do hloubky 6 kilometrů.

„Moskva” bude moci rovněž vzít na palubu mini jaderné ponorky „Lošarik”, speciálně konstruované pro průzkumné plavby a další speciální operace v extrémních hloubkách. National Interest připomíná tajemství obklopující tuto miniponorku, ale konstatuje, že podle jedné verze může být použita pro destrukci kabelů na dně oceánu.

Kromě toho „Moskva”, tvrdí NI, je „téměř jistě” bude moci vzít na palubu miniponorky k speciálním akcím jako „Paltus” a „Kašalot”. Ty jsou podle Nationa Interest také málo známy, ačkoliv se předpokládalo, že jako „Lošarik”, mohou tyto miniponorky provádět průzkum a stejně tak vojenské úkoly.

Vše nasvědčuje tomu, že „Moskva se připojí k arzenálu” Kremlu, varuje vydání. Po návratu do provozu se očekává, že se „Moskva” zařadí do 29. samostatné brigády ponorek Severní flotily ruského námořnictva.

Jiří Kouda, První zprávy