Putin jednal s Trumpem

15. 11. 2016      zdroj
Prezident Ruské federace Vladimír Putin uskutečnil telefonický rozhovor se zvoleným prezidentem USA Donaldem Trumpem. V pondělí 14. listopadu o tom informovala tisková služba Kremlu. Ruský vůdce ještě jednou poblahopřál republikánovi k vítězství ve volbách a popřál mu úspěchy při realizaci předvolebního programu. Hlava státu vyjádřil připravenost k partnerským vztahům s novou administrativou Bílého domu “na zásadách rovnoprávnosti, vzájemného respektu a nevměšování se do vnitřních záležitostí”.


Putin a Trump, jak uvedla tisková služba Kremlu, se shodli v názoru, že rusko-americké vztahy jsou ve “velmi neuspokojivém stavu”. Rovněž se vyslovili pro společnou aktivní práci na jejich normalizaci a pro “vykročení na cestu konstruktivní spolupráce v širokém spektru otázek”, včetně “vytvoření spolehlivého základu pro bilaterální vazby prostřednictvím rozvoje obchodu a hospodářského prvku”.

Strany, jak je uvedeno ve zprávě, se také shodly na nutnosti společného úsilí v boji proti “společnému nepříteli číslo jedna” – mezinárodnímu terorismu a extremismu. “V tomto směru byly také diskutovány otázky urovnání krize v Sýrii”, bylo upřesněno v Kremlu.

Putin a Trump se dohodli na pokračování telefonických kontaktů a ve výhledu na uskutečnění osobního setkání. Jeho přípravou se budou zabývat zástupci obou stran.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová