Sandersův tým začal ve státech připravovat odvolání příznivců Clintonové

14. 11. 2016   zdroj
Tým senátora za Vermont Bernie Sanderse, zastávajícího levicové názory, zahájil kampaň zaměřenou na nové volby vedení odboček Demokratické strany USA v řadě států. Píše o tom časopis Politico. Po prohře kandidátky na prezidentský úřad za demokraty Hillary Clintonové začaly na adresu vedení strany přicházet připomínky a aktivní roli v tomto procesu sehrávají příznivci Sanderse.


Jde o to, aby bylo vyměněno vedení strany v těch státech, kde v primárkách předhonil Sanders Clintonovou. Příznivci senátora se také snaží pohnat k odpovědnosti úředníky v těch státech, kde byla v rozporu s pravidly podpořena bývalá ministryně zahraničních věcí.

Jako příklad list zmiňuje stát Maine, kde Sanders obdržel 70 procent hlasů stranického aktivu ve volbě za právo být nominován na kandidáta na prezidentský úřad. Stoupenci senátora tam mají v úmyslu sesadit hlavu místní pobočky strany Phila Bartletta, který podporoval Clintonovou.

Superdelegáti za stát, kteří mají právo hlasovat dle vlastního uvážení, hlasovali na kongresu demokratické strany za Clintonovou a odmítli se řídit preferencemi aktivu. Hlavním soupeřem Bartletta je v Maine členka Kongresu Diana Russellová, přesvědčená stoupenkyně Sanderse, která aktivně protestovala proti vzniklé situaci.

Konflikt nazrává i ve státě Wisconsin. Úřadující hlava pobočky Martha Leningová bude vysvětlovat, proč Clintonová utrpěla v tomto státě porážku. Dříve, když využila právo superdelegátky, při řešení problematiky nominace kandidáta hlasovala na celonárodním kongresu demokratů pro Clintonovou, nehledě na to, že Sanders vyhrál primární volby s velkým náskokem.

V Nebrasce, kde Clintonová také utrpěla ve volbách porážku, se změna vedení uskutečnila již v červnu, krátce po té, co tam proběhla zasedání aktivu, na nichž zvítězil Sanders. Senátorova kolegyně Jane Klibová nastoupí do funkce v prosinci, ale již nyní podniká opatření k restrukturalizaci pobočky tím, že získává do strany příznivce Sanderse.

Dříve list The Financial Times oznámil, že demokratická strana je v kvasu. Různé skupiny nominují své kandidáty na místo Clintonové. Jsou uváděna jména Howarda Deana, bývalého guvernéra Vermontu a předsedy Národního výboru od roku 2005 do roku 2009, a také Keith Ellisona – kongresmana za Minnesotu, Sandersova kolegy, prvního muslima, který se stal členem Kongresu.

Díky informacím, které byly ze serveru Národního výboru Demokratické strany zveřejněny na internetových stránkách WikiLeaks, dostala veřejnost k dispozici fakta o tom, že v rozporu s pravidly straničtí funkcionáři aktivně poskytovali podporu Clintonové v boji se Sandersem na nominaci při primárkách.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová