Tibetského skinheada v šarlatovém hábitu ,,zasklila” norská vláda bez pozornosti… Dala dle ministra Hermana, strůjce českého Bradygate, přednost ekonomice a zavrhla svobodu a demokracii ?

Břetislav Olšer

13.11. 2016   Rukojmí
Je to pořád dokola; opoziční strany požádaly na pátek 11. listopadu o svolání mimořádné schůze, prý kvůli zahraniční politiky, ale její důvod byl jednoznačně jen o jednom – dalajláma, Herman, Brady; program na téma zástupné naštěstí nebyl schválen, v debatě mohli hovořit pouze politici s přednostním právem na vystoupení.

„Proč jste podepsal ponižující dopis čtyř? A budou následovat další takové kroky?“ ptal se šéf ODS Fiala na prohlášení, jímž se Sobotka, prezident Miloš Zeman, předseda Sněmovny Jan Hamáček a šéf horní komory parlamentu Milan Štěch distancovali od schůzky Hermana s dalajlámou. Šéf poslanců TOP 09 František Laudát ve Sněmovně zase řekl, že nikdo nenutí vládu, aby s Čínou neobchodovala, ale není podle něj nutné, aby se u toho česká vláda tolik hrbila. „Kde tohle ohýbání páteře skončí?“ prohlásil.

A žvanili, žvanili a kecali; od frází, klišé a omletých floskulí, až po definice opsané z encyklopedií… Doporučil bych pánům Fialovi a Laudátovi, aby si své výroby zapamatovali a zopakovali je před poslanci norského Parlamentu, který rovněž kvůli svému rybolovu hrbí záda před Čínou. Mohli by tam říct svá slova o poniženectví, zbabělosti a patolízalství vůči Říši středu.

A kdy to asi schytá od české opozice šéf NATO Stoltenberg, že jeho Norsko odmítlo dalajlámu, čímž dalo dle ministra Hermana, strůjce českého Bradygate, přednost ekonomice a zavrhlo svobodu a demokracii…? Asi by to brali naši kecalisté od norských fjordů po čtyřech před vidlemi namíchnutých Norů zpátky do střední Evropy…

Nic není nemožné, ani nová Jaltská konference…?

Byla to hrůza, když na třídenní návštěvu Osla přijel dalajláma a norská vláda nic. Moc dobře ví, že už jednou měla průšvih, když udělila dalajlámovi v roce 1989 Nobelovu cenu za mír a v roce 2010 si z Oslo vyslechl zvěst o tom, že má obdržet stejný metál rovněž vězněný čínský disident Liou Siao-po. Téměř po čtyři roky poté nebyly mezi Norskem a Čínou žádné kontakty na politické úrovni, proto se nedávno neuskutečnilo žádné setkání dalajlámy s nikým z vlády.

Zmíněné ceny stály Norsko už tak dost; Peking přerušil rozhovory s Norskem o uzavření dohody o volném obchodu a zavedl restrikce na dovoz norských lososů. V roce 2012 navíc vynechal Norsko na seznamu evropských zemí, jimž nabídl bezvízové cesty do Číny. Nic nepomohl ani fakt, že je Norsko bohaté na ropu a údajně si může dovolit Číně vzdorovat. Proč neodjel Bursík do Norska vyvěšovat plachty s dalajlámou, když je takový velký hrdina? A kdo v Norsku kritizoval vládu za její výrok, že hodlá intenzivně zlepšovat vztahy s Čínou, když přece „nelze měnit lidská práva za ekonomický profit“?

Následující fakta jste jistě nečetli ani neviděli v českých veřejnoprávních médiích zvláště v ČT, přitom nejde o žádné hoaxy, nýbrž o fakta z předních světových agentur, které nejsou zdaleka tolik submisivní jako naše propagandistická scéna. Fakta, jež jsou moje srdeční záležitost, jelikož miluji pravdu a spravedlnost. Proč naši Bursíkové, Kalouskové a Schwarzenbergové nenavštíví i se svojí pražskou kavárnou Tibet, aby si v tamním muzeu přečetli třeba dalajlámův ponížený dopis Mao Ze-tungovi či oslavnou báseň, kterou čínskému vůdci věnoval? Dalajlámův dopis Maovi

Víte třeba o tom, že nejen prezident Zeman odmítl setkání s dalajlámou, ale stejně učinil papež František, jihoafrický prezident Zuma, pouze zadním vchodem mohl přijít za Obamou do Bílého domu, v neposlední řadě ho “zasklila” norská vláda, pro kterou byl vzduch…? Kdyby byl Čech v čela NATO a Zeman nechal být tibetského skinheada v šarlatovém hábitu bez pozornosti, to by se děly v Bruselu věci…

Ty se ostatně odehrály i během nedávného víkendového summitu východoevropských zemí a Číny v Lotyšsku. V Rize se mohl být i přes naši anální vládní politiku přítomen premiér Sobotka, naopak jeho kolega Fico za setkání slovenského prezidenta Kisky s dalajlámou měl summitové utrum. Byť se Kiska setkal s domestikovaným Indem z Tibetu ne na bratislavském Hradu, ale v hotelu Kamzík…