„Zjistíš-li, že jedeš na mrtvém koni, sesedni.“ Rýsuje se nová koalice ANO, KDU, STAN.Fakt jim to spolkneme i s navijákem?

Lubomír Vylíčil
2.11. 2016   Rukojmí
 Tak praví jedno přísloví amerických indiánů. Je to moudrost nadčasová, platná pro všechny doby i společenské systémy. Jeho praktickou ukázku sledujeme právě teď, a to v přímém přenosu. Ta hlavní, na níž rajtovala v posledních letech. Kalousko – knížecí TOP 09. A jejich záložní koník, tedy Sobotko-Dienstbierovské křídlo ČSSD, už také sotva plete nohama. Je nejvyšší čas přesedat! Na koho? To je přece nad slunce jasné! Na „novou“ perspektivní vycházející hvězdu naší politiky. Na STAN s Gazdíkem v čele. Pravdoláska předsedá…

Pravdolásce chcípla kobyla

Nový hřebeček se má čile k světu. Proberme si jen pár posledních dní. Petr Gazdík byl jedním z hlavních organizátorů té „alternativní“ akce na Staroměstském náměstí. Několikrát, v různých veřejných vystoupeních zaútočil na prezidenta Zemana kvůli oné nešťastné cause Brady. Veřejně také vyjádřil zklamání z úspěchu Okamurova hnutí SPD v krajských volbách. A teď, čerstvě, ještě stihl navrhnout omezení rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky. To musí být po kavárnách radosti….

Jak vlastně taková „pražská kavárna“ nebo „pravdoláska“ funguje? Představme si ji jako kočovného parazita. Jako Vetřelce ze stejnojmenného filmu. Infikuje vhodnou bytost (stranu). Nejlépe mladou a vitální. Nepozorovaně pronikne dovnitř a začne ji zvolna měnit. Veškeré její síly, funkce a zdroje podřídí svým zájmům, potřebám a cílům. Nakonec ji zcela ovládne, proroste a pak ji stráví zevnitř. Vyžranou, prázdnou a nepotřebnou slupku po čase odhazuje a už se dívá po novém hostiteli.

Takových příkladů by se na politickém jevišti ČR našlo za poslední čtvrtstoletí mnoho. Některé, od počátku slabší a neduživější kusy (strany) chcíply vzápětí, krátce po prvních neúspěšných volbách, jiné, silnější a vitálnější vzdorovaly delší čas a do teď se ještě občas mátožně pohnou, v hlubokém politickém komatu. Že pane Fialo?

Ale „modus operandi“ parazita se nemění. Teď je v hledáčku Gazdík a jeho STAN. Ovšem ne sám. Podívejme se i k Lidovcům. Jak nedávno, po krajských volbách uvedl lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, strana chce daleko více spojovat a rozšiřovat volitelnost: „Už před třemi lety se hovořilo o nějakém volebním bloku. Uvidíme,“ podotkl.

To by sedělo. Lidovci chtěli být vždy „u toho“. Od první republiky. Ostatně, s jednou kratičkou výjimkou se jim to po celou dobu existence státu dařilo. Dlouho, předlouho pilovali své umění chytit politický vítr. A navíc… víme, kde byl jejich novopečený “ lídr KDU-ČSL“ na školení, když se sestavovala vláda. A taky víme, že to nikomu nevadilo. Nebo nesmělo vadit. Z čehož se dá usoudit, že o koníkovi záložním a podpůrném, který by v nějaké budoucí vládě převzal pomocnou úlohu, už je taky rozhodnuto.

A do třetice? ANO, Babiš, který se chytře vykroutil z „Bradyování“ a účasti – neúčasti na Hradě nebo na Staromáku, aby měl větší volnost politického pohybu, se najednou a vcelku překvapivě veřejně zastal ministra kultury Hermana. Že by přišly noty od toho pána, bytem v Praze Na Tržišti, kterého si občas zve na svá Čapí hnízda? Však víme, kdo je principálem „pravdolásky“ a za čí zájmy kope „pražská kavárna“.

Podle preferencí, tak, jak ke dnešku vypadají, má největší šanci na úspěch v parlamentních volbách Babišovo ANO. STAN s Gazdíkem taky „jedou“ anebo alespoň mají ten pocit poté, co se tak hezky umístili v krajském klání. No a Lidovci budou u toho. Alespoň v to pevně věří. Takže se rýsuje, už teď, rok před volbami, pravděpodobná vláda – ANO, KDU, STAN.

Gazdík a jeho STAN má v tomto projektu podobné místo a úlohu, jako Kalousek s TOP 09 v Nečasově vládě. Být menším partnerem, mladším nevinným bratříčkem, který si ale otočí kolem (pravdoláskového) prstu všechny ostatní. Tak, aby dělali jeho, kavárenskou politiku. Ať chtějí či nechtějí. Ostatně na to chtění už dohlédne „pravdoláskový“ výsadek u ANO i Lidovců. Že je to pro další účastnické strany smrtící obětí? Že si vyžerou neoblibu a nelásku za STAN a jejich politiku? Že se propadnou do suterénu, za dalšími, dříve použitými a odhozenými stranami? No a?

Jde přece jen o další volební období. O projekt, na jedno použití. A pak? Božínku, zas se najde nějaká nadějná stranička! Nová, nekontaminovaná politickými průšvihy. Zrozená ze vzdoru voličů a jejich nechuti k stávajícímu, profláklému establishmentu…..

Fakt jim to spolkneme i s navijákem? Opravdu se necháme zblbnout, třeba dobře znějícím krycím jménem, (solidností a vážností, které starostové obcí obvykle požívají), důrazem na lidovecké, rodinné hodnoty, nebo několika líbivými pronárodními frázemi pana velkouzenáře, a zas to hodíme té stejné, profláklé, vyčůrané, pravdoláskové bandě?