Co nám z Varšavy neřekli

Jan Urbach
18. 12. 2016 VašeVěc

Poláci si v těchto dnech připomínali události z 13. prosince 1981, kdy vedení státu vyhlásilo válečný stav. Kromě jiných akcí proběhl ve Varšavě také protivládní pochod tzv. Výboru na obranu demokracie. Zaznamenala ho ve svém zpravodajství i Česká televize.

V reportáži dostal slovo pro českého diváka neznámý Józef Pinior. Při vší úctě k jeho činnosti v období válečného stavu však přinejmenším rozpaky budí, že na konci listopadu byl s desítkou dalších lidí obviněn z korupce a zneužívání postavení senátora za Občanskou platformu, kterým byl v minulosti. S využitím svého senátorského postavení pro podnikatele zajišťoval výhody na úřadech a bral za to peníze.

Nešlo sice o obrovské částky, ale jednání je to přesto zřejmě odsouzeníhodné i morálně. Rozhodně by bylo lepší, kdyby J. Pinior spíše mlčel, než aby obviňoval vládu z těžkých hříchů nedemokratického jednání. Aktem její soucitnosti ostatně je, že senátor neskončil ve vyšetřovací vazbě, jak bylo žádáno, ale může se účastnit protivládních demonstrací.

Ke slovu se z televizní obrazovky dostal také Mateusz Kijowski, člověk natolik svobodomyslný, že nastřádal dluhy na výživném téměř půl milionu korun. Práce v listu Gazeta Wyborcza, vystupování proti vládě Práva a spravedlnosti a výlety do Bruselu ještě nikoho neudělaly skvělým.

Posledním, kdo v reportáži televize dostal slovo, byl legendární vůdce Solidarity a bývalý prezident Lech Wałęsa, který nepokrytě dává najevo, že by v podstatě jakýmkoliv prostředkem svrhl vládu, za kterou stojí Jaroslaw Kaczyński. Jen v této chvíli nenazrál správný čas. U Wałęsy ale často nejde o racionální kritiku, ke které nepochybně některé důvody jsou, ale o vyhrocené osobní nepřátelství s bývalým spolupracovníkem.

Málokdy je něco na jedné straně bílé a na druhé černé. Je tomu tak i v dnešním Polsku. Česká televize si ale vybrala respondenty jen z jedné strany. V podstatě tak však činí stále a nepochybně nikoli pouze při informování z Varšavy.

Placení alimentů připomenul Kijowskému i deník Super Express  (viz foto).