Jakub Janda? – Obyčejný Mccarthismus

Radim Valenčík
28. 12. 2016
Jakub Janda se na Facebooku vyjádřil k tomu, co a proč bude dělat “Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám” (to nejdůležitější tučně a podtrženo):
“Pořád dokola posloucháme konspiraci, že plánujeme zavádět cenzuru, umlčovat nepříjemné názory, nebo “zavírat za jiný názor jako za komunistů”.
Tak znova a pořád dokola:
Nechci, nebudu a ani nemohu “cenzurovat” internet.
1) Nebylo by to principiálně správné.
2) Přirozeně by to bylo protiústavní….

 

3) Jako nevládní organizace nemám jedinou možnost, jak bych to mohl dělat. Vládní instituce pořád dokola vysvětlují, že nic takového neplánují (http://bit.ly/2hDtUqX). Nikdo seriózní to neprosazuje.
4) V době internetu by to bylo absurdní, technicky by to nešlo provést, pokud bychom nechtěli být jako Rusko či Čína.
5) Upozorňování na dezinformace nebo finanční a personální struktury stojící za vlivem Kremlu v Česku není cenzura. Je to využití svobody projevu k tomu, abychom popsali to, co považujeme za hrozbu. Každý má právo říkat svůj názor, tak my říkáme ten náš.
6) Pokud se libovolná firma rozhodne stáhnout inzerci z konkrétních webů, je to její svobodné rozhodnutí. Asi si nechce kazit jméno a financovat výrobu dezinformací. Na Slovensku to už udělalo přes 1400 společensky zodpovědných firem. Křičet v tom případě fráze o cenzuře je opět fakticky mimo – ty firmy nikomu nezakazují vydávat jakýkoliv obsah, pouze se svými penězi odmítají podílet na jeho financování.
7) Každý má právo dělat, o co se my s programem Kremlin Watchsnažíme. My považujeme za (nikoliv jedinou, ale jednu z hlavních) hrozbu dezinformační projekty a  nepřátelský ruský vliv. Což jsou někdy dvě separátní hrozby, někdy je to to samé – například v případě “Institutu slovanských strategických studií”. Každý má právo zkoumat a rozkrývat evropský nebo americký vliv, cokoliv si přejete. A je pak na vás, zdali dokážete přesvědčit média, politiky a bezpečnostní instituce, že upozorňujete na vážnou hrozbu pro bezpečnost České republiky.
Nikdo nikomu nic nezakazuje. Ta ufňukanost je často tak velká, že už jen otázka na jejich utajované financování nebo personální strukturu znamená “cenzuru”.
Takže popadesáté – cenzuru ve smyslu zakazování vydávání jakéhokoliv legálního obsahu tu nikdo neprosazuje a nikdo jí nechystá. Nejsme v  Rusku nebo v Číně.”
Připomenu k tomu ještě to, co je Jandův “Kremlin Watch”:
“Kremlin Watch je strategický program think-tanku Evropské hodnoty, který má za cíl rozkrývat a čelit jednotlivým nástrojům hybridní války Ruské federace zaměřené proti liberálně-demokratickému systému. S programem Kremlin Watch jsme jediným nevládním centrem v Česku, které se pro-kremelskou dezinformační kampaní systematicky zabývá.”
Vzhledem k narůstajícímu počtu webů prezentujících pro-kremelský náhled na domácí i mezinárodní scénu a nepodložené informace, jsme se rozhodli vytvořit seznam těch nejrelevantnějších entit doplněný o charakteristiku jejich obsahu a autorů. Najdete na www.dezinformatori.cz”
No a v tom je právě problém. Země jako je naše může mít úřad, který svým zaměřením odpovídá tomu, co deklaruje “Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám”. V zemi, jako je naše, může působit i obdobná aktivita, jakou je “Kremlin Watch”. Není ovšem možné obojí propojit, jinak to znamená bezprostřední ohrožení bezpečnosti země. Proč? Protože to znamená návrat k Mccarthismu:
“Mccarthismus (anglicky McCarthyism) označuje praxi, během které byla vytvářena obvinění z podvratné činnosti nebo velezrady bez ohledu na důkazy. Dle internetového slovníku, termín označuje “praxi vytváření obvinění ze zrady, zvláště za sympatizování s komunismem, a to bez pevných důkazů”, a  také “praxi vytváření nespravedlivých obvinění či využívání nespravedlivých vyšetřovacích metod s cílem omezit disent a politickou kritiku””
A ještě k osobě samotného strůjce (myslím, že poučné pro ty, kteří se vydávají touto cestou):
Přesně jako v době Mccarthismu v USA v 50. létech jsou konstruována obvinění v dosud hlavním veřejném výstupu “Kremlin Watch”, viz:
Nepochybně jsou zde uvedeny skutečně dezinformační nebo jednostranně informující weby, ale mezi ně jsou přimíchány i ty, které reprezentují kritické myšlení a čelí jednostranné dezinformační kampani, kterou vedou mainstreamová média. Podívejte se, co je třeba napsáno o “Nové republice”:
Přesně v duchu mccarthismu. Sestavování seznamů osob, aniž by vůbec vůči nim mohlo být vzneseno nějaké obvinění. Konstrukce spikleneckých vazeb. Dnes “jenom” zablokování reklam, kterým se Janda tak chlubí. A zítra? Třeba:
“Pokud se libovolná firma rozhodne vyhodit zaměstnance, kterého jí označíme, je to její svobodné rozhodnutí. Asi si nechce kazit jméno a financovat výrobu dezinformací.”
Věci se poznávají ve srovnáních. Co se takhle podívat na ta média, která byla hlásnou troubou propagandy určitých kruhů USA, které ovládly i prezidentskou administrativu? Ta mainstreamová média, která dala zelenou tvrzením o  existenci zbraní hromadného ničení v Iráku. A že nás to hodně stálo! Desetitisíce mrtvých, vznik ISIS, migrační vlny. A že šlo o lež, bylo doloženo. I v řadě jiných příkladů.
Dostat tato mainstreamová média pod tlak těch, co v nich inzerují? Nestačilo by jen to, aby se člověk mohl svobodně rozhodnout a nepřispívat vynuceně na jejich provoz?
Pokud “Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám” podlehne jednostranné ideologické předpojatosti, kterou prezentuje “Kremlin Watch”, vystaví nás přímé hrozbě dalších tragédií, ke kterým vede mainstreamové mediální lhaní vnucené geopolitickými ambicemi (dnes již spíše křečemi) určitých kruhů, které ale stále ještě mají ve světě velmi silnou pozici. Obávám se, že právě tomu Jakub Janda slouží. Nevím jen, do jaké míry si to uvědomuje.
Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/4123-jakub-janda-obycejny-mccarthismus.html