K prohlášení některých umělců

Jiří Jírovec
16. 12. 2016
Tak jste zase jednou vydali prohlášení. Převážně se týká (většího) slova v kontrolních orgánech ČT a ČRo. Nežádáte prostor pro sebe a svoje myšlenky. Nejspíš žádné nemáte, a pokud ano nemůžete s nimi jít na veřejnost, protože jste spoutáni marasmem, který po sobě zanechal Havel. Jste příliš zbabělí, abyste kdy promluvili proti válkám, budoucím radarům nebo základnám.
Chcete kontrolu a vliv, abyste v budoucnu nepřišli o kšefty. Jde vám o to, že příští volby asi vyhraje Babiš a s ním se může měnit i politika české vlády:

“Proto je naléhavě třeba, aby Česká televize a Český rozhlas nebyly rukojmími jakékoliv státní moci. Po příštích volbách už může být pozdě!”

Dál v prohlášení stojí:

“[Rady je třeba vybavit] pravomocemi, které jim umožní vykonávat kontrolu nad plněním poslání médií veřejné služby, aby byl omezen nepřípustný politický vliv a zajištěna autonomie na komerčním tlaku.”

To je populistický blábol založený na dobrých slovech jako “nepřípustný” a “autonomie” doplněný nezbytným varováním.

Zcela vám uniká, že dobrá media nedělají nějaké rady, které sledují jestli někdo řekl “do píči” před desátou hodinou večerní.

Media tvoří osobnosti, které se ovšem formují řadu let. Po světě je jen několik novinářů, jimž můžete věřit – mají charakter a nedají se koupit. Například Peter Mansbridge v kanadské CBC.

Politický vliv vám nevadí, pokud je to ten váš. Autonomie na komerčním tlaku znamená otevření finančních kohoutů – přece nemůžete být závislí na reklamách. To je stará písnička.

Nejde vám o vyváženost, ale o to, aby v radách měli převahu vaši lidé. Kolik z vás kdy protestovalo proti nevyváženosti některého z pořadů? V zápisech z Rady ČT se to vašimi jmény zrovna nehemží.

Jakou nezávislost či prostor v ČT a ČRo a pro koho vlastně žádáte? Pro Dědečka a jeho budoucí říkánky o Praseti na Hradě, pro Svěráka, který je dost moudrý, aby se mohl k zásadním problémům světa vyjadřovat, ale kromě podpisování prohlášení nechce mít s politikou nic společného?

A proč zrovna vy máte být garantem nezávislosti veřejnoprávních medií? Kdo jsou ti politici, kteří “populismem maskují zájem o to “ekonomicky oslabit a poté [veřejnoprávní media] ovládnout a řídit”, jak praví premiérův “populistický” výrok.

Skoro se nabízí rada: No, tak volte ČSSD! Jenže Sobotka, byť ho teď citujete, brojí proti “vlivu vlády i podnikatelských skupin”. Jenže ta vaše squadra je taky jen podnikatelská skupina.

Místo vlastních peněz byste ovšem rádi používali peníze z veřejných zdrojů. Chcete veřejnoprávní media vlastnit, to je oč tu běží.