Poradce Trumpa poskytl v Moskvě rozhovor: “Sankce uškodily více samotnému Západu”

11. 12. 2016      zdroj
Do Moskvy přicestoval poradce volebního štábu Donalda Trumpa Carter Page. V rozhovoru s agenturou RIA Novosti komentoval nedávnou dohodu o privatizaci Rosněfti a mluvil o tom, jak ji ovlivnily západní sankce. Kromě toho se Page dotkl otázky uznání na Krymu a také poukázal na “katastrofickou” úroveň dezinformací, která panuje na Západě kolem situace na Ukrajině.


“Nepřátelské pokusy potrestat Rosněfť a vedoucí pracovníky prostřednictvím západních sankcí poškodily hlavně západní firmy, ne vyznačený cíl”, komentoval Page privatizaci 19,5% ruské Rosněfti, ohledně níž byla uzavřena dohoda s konsorciem společnosti Glencore a katarského suverénního fondu.

Podle jeho názoru to je “inovativní dohoda”, z níž byli v důsledku sankcí vyloučeni mnozí potenciální strategičtí investiční partneři ze západních zemí.

Trumpův poradce zdůraznil, že americké i evropské společnosti mají velký zájem o návrat na ruský trh a jejich zájmy se dotýkají širokého spektra odvětví.

Kromě toho, jak Carter Page sdělil, on sám přijel do Moskvy, aby posoudil možnosti spolupráce se soukromým sektorem v Rusku v celé řadě projektů.

“Jsem pevně ​​přesvědčen, že možnosti spolupráce se soukromým sektorem ruské ekonomiky ještě nikdy nebyly tak velké, jak budou v nejbližších letech. Nehledě na nepřátelskou západní politiku a nevyhnutelnou logickou reakci Moskvy, což omezilo tyto možnosti v posledních několika desetiletích, dnešní možnosti jsou unikátní. Pracuji na řadě potenciálních projektů na podporu tohoto trendu”, řekl.

O pozici k Ukrajině

V odpovědi na otázku, zda nová administrativa USA bude realizovat politiku uznání Krymu a jaké místo bude Washingtonem věnováno Ukrajině, poradce zvoleného prezidenta konstatoval, že nedávný vývoj na Ukrajině a na Krymu by mohl být jedním z nejkřiklavějších příkladů fejkových zpráv v nových dějinách.

“Úroveň dezinformace, na níž se stavěla rozhodování vnějších hráčů a jejich vliv na tuto zemi, byl katastrofický. Jsem přesvědčen, že budou nové příležitosti k překonání těchto chybných představ a nesprávného vektoru, který byl určen pro Ukrajinu”, řekl Page.

Připomeňme, že poradce Donalda Trumpa Carter Page přicestoval do Moskvy ve čtvrtek, aby uskutečnil řadu setkání s podnikateli a politiky. Očekává se, že v Moskvě zůstane do 13. prosince. V minulosti byl 44-letý Page v Rusku několikrát a dokonce pracoval v moskevské kanceláři investiční banky Merrill Lynch. Před tím absolvent Vojenské námořní akademie USA působil ve správě pro kontrolu výzbroje v Pentagonu a také v analytickém centru Rady pro zahraniční vztahy. V posledních letech nejednou kritizoval politiku sankcí proti Rusku a v létě měl v ruském hlavním městě přednášku na ekonomické téma.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová