Poslední šance: „USA chystají v Sýrii krvavou lázeň“

Napsal/přeložil: mbi
18.12. 2016   Eurasia 24
Vojenský expert Konstantin Sivkov se v rozhovoru s Den-TV vyjádřil i k situaci v Sýrii. Podle jeho názoru tam Američané budou jednat velmi tvrdě a vyvolají „krvavou lázeň“.
Prezident USA Obama protlačil Kongresem rozhodnutí o dodávkách zbraní americkým spojencům v Sýrii. Není žádným tajemstvím, že v řadách tzv. syrské opozice působí i zcela zjevní teroristé – to ale oficiální Washington vůbec nevzrušuje. Podle Sivkova svědčí tato skutečnost o tom, že Washington již přechází k otevřené podpoře teroristů.

„Tady není o čem diskutovat, vše je úplně jasné. Předpokládal jsem, že Američané budou jednat velice tvrdě, že budou „přinuceni“ uskutečnit přímý vojenský vpád do Sýrie a otevřeně tam podporovat teroristy. A to se nakonec také stalo,“ uvedl expert.

Co se stalo, je podle Sivkova špatné a smutné, vyhnout se tomu však nedalo. „Nyní se tam může stát prakticky cokoli, protože tito (američtí) hoši ztratili soudnost a smysl pro realitu. Dá se čekat, že tam vyvolají krvavou lázeň,“ sdělil.

Podle ruského ministra zahraničních věci Sergeje Lavrova byly přerušeny bojové akce syrských jednotek s cílem umožnit civilním obyvatelům odchod z nebezpečné oblasti. A souběžně s tím je v USA přijímána „válečnická“ právní norma. Sivkov proto předpokládá, že ruské ministerstvo zahraničí podniká potřebné kroky k minimalizaci konfliktů v příslušných oblastech.

„Lavrov je skutečný diplomat. Jeho prohlášení není ani tak ústupkem Obamovi a Kerrymu, jako spíš vstřícným krokem vůči Evropě. Navíc Lavrov zveřejnil podobné prohlášení ještě před posledními aktivitami USA. Nyní se ovšem situace změní. V Sýrii se bude i nadále zvyšovat vojenské napětí – se všemi z toho vyplývajícími důsledky. Nicméně Aleppo je izolováno a Američané sem proto další zbraně dopravit nemohou,“ domnívá se Sivkov.

„Město jsme už osvobodili (…) Přesto však může dojít k dalším ztrátám na našich lidech a předpokládám, že budeme muset naše jednotky v Sýrii posílit. K tomu, abychom v Sýrii mohli vést válku, tam máme málo zbraní i munice,“ doplnil.

„Co se týká morálního stavu ruských vojáků, lze říci, že dobře chápou, za co v Sýrii bojují. Je to boj i za naši zem. Nic jiného než bojovat nám nezbývá“, uzavřel expert.

Zdroj: warfiles.ru