Putin: Rusko bude natahovat potravinové embargo, jak jen to půjde

mbi
1. 12. 2016 Eurasia24

Podle vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina na zasedání Všeruské lidové fronty se mnoha ruským podnikatelům sankce proti Rusku vyplácí – a snaží se proto, jak jen to jde, oddálit zrušení odvetných opatření Moskvy.

Podle vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina na zasedání Všeruské lidové fronty se mnoha ruským podnikatelům sankce proti Rusku vyplácí – a snaží se proto, jak jen to jde, oddálit zrušení odvetných opatření Moskvy.

Putin podle agentury RIA Novosti řekl:

„A nyní vám povím něco nečekaného, z vašeho pohledu přímo trestuhodného – spotřebitel má zájem na tom, aby dostal kvalitní zboží za co nejnižší cenu, musíme proto vytvářet konkurenční prostředí. Spotřebitelé jsou totiž mnohem víc než výrobci… a vidím, že se mnou souhlasíte, což mě velmi těší. Tím lépe si rozumíme a mohu vám ‚pošeptat ‘, že budeme sankce protahovat, jak jen to půjde.

Podle agentury TASS Putin během svého vystoupení vyzval ruské výrobce, aby se konkurenční prostředí nebáli vytvářet a aby se „neschovávali“ za sankční protiopatření Moskvy.

„Samozřejmě, vnímám i to, že naši ruští výrobci mají zájem, aby současná situace trvala co nejdéle,“ prohlásil na zasedání Putin. Jak dále uvedl, Rusko plně využilo situace, která vznikla po zavedení protiruských sankcí.

Ruská vláda k 1. červnu rozhodla vyřadit ze sankčních protiopatření (zákaz dovozu) hovězí maso, drůbež a zeleninu s tím, že tyto produkty budou využívány k výrobě dětské výživy.

O čtyři týdny později prezident Putin podepsal výnos o prodloužení ruských sankcí zavedených jako reakce na sankce Západu, a to s platností od letošního 6. srpna až do Silvestra 2017.

Rada EU dne 16. června prodloužila o 12 měsíců „do 23. června 2017 omezující opatření vůči Krymu a Sevastopolu v rámci strategie neuznání“ (viz znovusjednocení Krymu s Ruskem). Současně bylo oznámeno, že EU se rozhodla prodloužit sankce vůči Rusku ještě o jeden rok.

Konečně pak 13. září byla na seznam produktů, které je do Ruska zakázáno dovážet, zařazena kuchyňská sůl. Příslušné nařízení vlády podepsané premiérem Dmitrijem Medveděvem vstoupilo v platnost k 1. listopadu.

Zdroj: vz.ru
Překlad: mbi, Eurasia24.cz
Ilustrační foto: Kremlin.ru