Schneider: Rozkladná hysterie

Jan Schneider
21.12.   2016   První zprávy 
Berlínská policie propustila zadrženého Pákistánce, původně podezřelého z teroristického útoku, spáchaného pomocí nákladního automobilu, protože zjistila, že není hledaným pachatelem V pondělí večer naložený kamion vjel do davu lidí na vánočních trzích, 12 lidí usmrtil na místě a 48 zranil. V kamionu se našlo tělo zastřeleného polského šoféra. Jeho vrah a pachatel teroristického útoku z kabiny vozu unikl.

Zmíněný Pákistánec byl zadržen poté, co ho sledoval svědek teroristické události. Nicméně po zadržení se ukázalo, že na těle zadrženého nebyly stopy po střelném prachu, což vylučuje jeho přítomnost v kabině nákladního vozu při vraždě polského šoféra. To ovšem znamená, jak konstatuje německá policie, že ozbrojený pachatel vraždy se pohybuje na svobodě.

Absence po výstřelových spalin u zadrženého vylučuje i to, že by byl v kabině vozu po vraždě, tedy v okamžiku, kdy byl vůz použit jako teroristická zbraň. Policie tedy zadržela nesprávného muže a pachatel teroristického útoku se pohybuje na svobodě.

Jak může k takovému “omylu” dojít? Policie zadržela Pákistánce na základě pronásledování svědkem události. Lze se tedy domnívat, že svědek začal pronásledovat osobu, která utíkala z místa tragédie, v domnění, že pachatel prchá z místa činu.

To by ale znamenalo dvě chyby: nešlo o přímého svědka tragédie, a jeho svědectví bylo přijato nekriticky.

Pákistánec utíkající z místa činu (což je – hlavně po podobném teroristickém útoku v Nice – dosti pochopitelné) + mediálně zmasírovaná mysl o migrantech páchajících zlo (zřejmě na rozdíl od Němců a všech ostatních) = povrchním spojením dvou nedomyšlených, nedotažených dojmů vzniklo neprokázané, dokonce velmi pravděpodobně falešné obvinění, navíc s nebezpečnými důsledky!

Kamion vjel v Berlíně na vánoční trh, dvanáct mrtvých (VIDEO)

A ozbrojený pachatel a pachatel teroristického útoku (může, ale nemusí to být stejná osoba) prchá dál.

Tento neradostný výsledek, že policie zadržela osobu, která s vraždou a/nebo teroristickým útokem neměla nic společného, je jen jedním z možných. V tomto stádiu vyšetřování totiž ještě nelze beze zbytku vyloučit nějakou spoluúčast onoho zadrženého Pákistánce na vraždě a/nebo teroristickém útoku.

Nicméně soustředění se na tuto chybně označenou osobu zaměstnalo policisty a omezilo jejich operativní kapacity, což přispělo k úniku skutečného pachatele a ohrožení těžko určitelného okruhu dalších osob (což je v podstatě stav obecného ohrožení v obtížně vymezitelné lokalitě) a nákladného dalšího pátrání. A to všechno kvůli zřejmě zkratovitému jednání svědka a nekritickému odhadu policie.

Politici se předhánějí ve výrocích o tom, že ani tyto tragické události nesmějí změnit způsob našich životů. Německý prezident Gauck řekl, že nenávist pachatelů nepovede k naší nenávisti. To jsou velká slova.

Myslím, že pro začátek by stačilo, aby vztek a zlost a pomstychtivost nezakalily naše mysli natolik, abychom se začali chovat podle přání teroristů a splnili tak jejich největší tužby. Abychom hystericky začali mlátit a třískat všechno okolo a sami tak rozbili svůj svět. Pro začátek by stačilo, abychom se ovládli a kriticky zkoumali, zda se naše pozornost a reakce obrací správným směrem. Protože nejhorší ze všeho by bylo, kdybychom na tu tragédii reagovali působením dalších nespravedlností, neřku-li tragédií.