Síly NATO “prošvihly” průchod ruských ponorek přes Gibraltar

16. 12. 2016       zdroj
Protiponorkové síly NATO hledají ve Středozemním moři dvě ruské jaderné ponorky, které, pravděpodobně, sledují letecké úderné skupiny francouzského a amerického námořnictva. Oznámil to list Izvestija a upřesnil, že se jedná o ponorky projektu 949A Antěj, které jsou v klasifikaci NATO nazývány Oscar-2. Tyto ponorky jsou vybaveny protilodními raketami Granit, které byly vyvinuty k ničení nepřátelských letadlových lodí.

S odvoláním se na odborné zahraniční prameny píše list o výrazně zvýšené aktivitě protiponorkových letadel P-8-A Poseidon, která v pondělí úporně pročesávala oblast jihovýchodně od Kypru, kde se nacházejí dvě letecké úderné skupiny NATO, vedené letadlovými loděmi Eisenhower a Charles de Gaulle.

“Zajímavé na tom je, že výskyt ruských ponorek v blízkosti lodí nebo infrastruktury NATO poskytuje evropským expertům důvod pochybovat o účinnosti stávajících protiponorkových sil, konstatuje list. Dříve velení francouzského námořnictva oficiálně uznalo skutečnost opakovaného výskytu ruských jaderných ponorek poblíž teritoriálních vod země – v Biskajském zálivu. Tehdy náčelník štábu námořnictva médiím oznámil, že loďstvo nemá dostatek sil, aby kontrolovalo celé pobřeží, navíc musí pravidelně vyčleňovat letadla na pomoc spojencům, u nichž je situace s protiponorkovou ochranou ještě horší”.

Veterán ponorkář Igor Kurdin Izvestiím také sdělil, že oslabení protiponorkových sil NATO je normální jev.

“Dlouhou dobu neměly cvičení. Vrátili jsme se do světového oceánu a jejich protiponorkové síly na to nebyly připraveny. Kromě toho máme nové taktiky a technické možnosti, výrazně se zvýšilo utajení. Výsledkem je, že se jim podařilo “prošvihnout” ponorky, které pluly k Gibraltaru a pak je s údivem odhalily již nedaleko od svých leteckých úderných skupin”, konstatoval ponorkář.


Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová