Bude nová Jalta?

stv
9.1.2017 PodSmetákem

„Barack Obama vede válku se svými generály, zatímco Trump je jmenuje do vlády“, říká bulharský publicista a režisér Toma Tomov, který charakterizuje nového amerického prezidenta jako „Regana na stereoidech“.

„Alepo je jako Stalingrad a Trump může udělat druhou Jaltu. Když se mohl Rousevelt domluvit se Stalinem, který byl mnohem větším diktátorem než Vladimir Putin, proč by to nový americký prezident neudělal? Trump nazval politiku Merkelové katastrofou a NATO zastaralou organizací. Přicházejí zajímavé časy. Američané se mohou domluvit s Číňany i Rusy. Není třeba obávat se války.“

Slova Tomy Tomova je dobré brát vážně, je to jeden z nejvýznamnějších publicistů východní Evropy, udělal téměř stovku rozhovorů s předními světovými osobnostmi (Kohl, Gorbačov, Carter, Rabin a další), pracoval v USA s Walterem Croncateem, novinářem, který se zasloužil o rezignaci prezidenta Nixona v době vietnamského konfliktu, je jedním nejceněnějších odborníku na Blízký východ.
Výraz „Nová Jalta“ zatím v médiích nezazněl. Tomov nastínil zcela nové parardigma, kde by se svět znovu přerozdělil po druhé světové válce. Je to logickým vyústěním dějin, ke kterému svět již nějakou dobu spěje.

Když se podíváme na ikonickou fotku tří velkých státníků z roku 1945, můžeme hádat, jaké obličeje nahradí ty staré. Pozice Ruska a USA je vcelku jasná, třetí židle bude bezesporu patřit představiteli Číny. Na Evropu bohužel místo nezbývá, čtvrtá židle na fotce není. Zkusme se však zeptat jinak – kdo by si tam sedl, máme někoho takového? Merkelová? Chtělo by se říci, že Berlín ovládá Evropu, ale jak chce poroučet kontinentu, když ho neposlouchá ani Mnichov. Nebo snad Frederica Mogherini, jak by se asi vyjímala v této společnosti? Zkusme si v této pozici přestavit pana Junckera… Nebo, že by Jourová? Mimochodem, Jalta se nachází na Krymu.

Zdroj