Exministr zahraničí USA: aby nás Rusko nesekýrovalo, je nutný bič a marcipán

9. 1. 2017    zdroj
Bývalý ministr zahraničí USA James Baker nevylučuje možnost napravování vztahů mezi USA a Ruskem. “Je velmi důležité, abychom se pokusili je zlepšit. Vyvíjely se špatným směrem”, prohlásil americký politik v rozhovoru pro CNN. Rusko však musí také pochopit, že “nás nemůže sekýrovat”, je možné, že se bude muset “použít metoda biče a marcipánu”, dodal.


Chtěl bych se vás zeptat na Rusko. Zdá se, že cíl ruské zahraniční politiky v posledních 5-6 letech v podstatě spočíval v tom, aby se v té či oné formě vyvíjel tlak na západní světový řád, aby se rozštěpila Evropská unie, NATO. Nemá smysl zapomínat na anexi Krymu, události na Ukrajině a v Gruzii. Co myslíte, jaká by měla být reakce Ameriky a strategie odpovědi? Jde o to, že mnoho republikánů soudí, že musíme jednat tvrději než Obama. Ale nově zvolený prezident ukázal, že má na věci jiný názor.

James Baker, bývalý americký ministr zahraničí: Nemyslím si, že to je problém rozsáhlé války nebo míru. Domnívám se, že se zemí je možné spolupracovat a snažit se překonat rozpory, které vznikly, a pracovat společně v oblastech, kde existují společné zájmy.

Připomenu vám, že během 15 let po pádu komunismu a rozpadu Sovětského svazu USA a Rusko velmi úzce spolupracovaly: v letech, kdy Boris Jelcin vedl Rusko, ale i v letech vlády Vladimíra Putina. I Západ tehdy většinou s Ruskem spolupracoval. Proto je zcela možné se do té doby vrátit. A určitě se musíme pokusit ji vrátit, pokud to půjde.

Ale to neznamená, že se musíme smířit s tím chováním Ruska, které jste zmínil. Velká část toho, co dělá Rusko, je nepřijatelná. Pokud se vám nelíbí, co se děje v sousední zemi, nemůžete prostě vzít a přivézt tam tanky, jako to udělali Rusové na Krymu.

Z tohoto důvodu jsme společně s našimi západními spojenci kladli odpor a uložili Rusku sankce. Jsme přesvědčeni, že to byla správná a adekvátní reakce. Možná, že s novou americkou administrativou budeme muset ve vztazích s Ruskem používat metodu biče a marcipánu. Ale je velmi důležité se pokusit je zlepšit. Vyvíjely se špatným směrem. Rusko však bude muset také pochopit, že “nás nemůže sekýrovat”.

RT byl materiál poskytnut CNN International

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová