Hysterie ukrajinských “vlastenců”: CIA odtajnila dokumenty o zločinech OUN-UPA

23. 1. 2017      zdroj
V těchto dnech zveřejnila americká ústřední zpravodajská služba statisíce dříve utajených dokumentů a vystavila je na internetových stránkách rezortu. Více než 11 tisíc se jich týkalo Ukrajiny. Některé z nich tvoří zprávy o takzvaných povstalcích (OUN-UPA) na území USSR. Konkrétně podle jedné ze zpráv z amerických archivů provedli “bojovníci za nezávislost” diverzi tím, že odpálili objekty civilní infrastruktury, konkrétně elektrárnu ve Lvově a také Korsun-Ševčenkovskou hydroelektrárnu na řece Ros. V důsledku této “akce” zahynulo mnoho civilistů.

Dnes je mimochodem tento druh akcí kvalifikován jako teroristický čin. 

Ostatně CIA ve svých zprávách, což může být překvapením pro “patrioty”, nazývá OUN-UPA teroristickou organizací, stejně jako i jejich hlavní vůdce – Stěpana Banderu, Andreje Melnika a Romana Šucheviče.

Právě tyto “bojovníky za nezávislost” prohlašují za národní hrdiny současní ukrajinští “patrioti”, kteří nazývají “masakr na Volyni”, masové zabíjení civilistů různých národností a otevřený teror “osvobozeneckým” bojem ukrajinského lidu proti bolševismu. Píše to arhano.ru.

Na zveřejnění odtajněných dokumentů CIA je zajímavé, že právě nyní, v předvečer zřejmého obratu americké politiky vůči Ukrajině, odhalila americká zvláštní služba doklady, dokazující teroristickou činnost OUN-UPA.

Tím se připravuje půda pro to, aby byli ve vhodném okamžiku všichni dnešní stoupenci Bandery a Šucheviče vyhlášeni za teroristy. Tak ze sebe sejmou odpovědnost za to, co se děje na Ukrajině. To zase umožní, aby nová administrativa USA uskutečnila konstruktivní jednání s Moskvou na základě vzájemné výhodnosti.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová