Jeden z pohlavárů DAEŠ pronikl do Evropy společně s dalšími teroristy

5. 1. 2017       zdroj
Noviny Daily Mail s odvoláním se na zdroj v italské zpravodajské službě oznámily, že jeden z pohlavárů DAEŠ (skupina DAEŠ je v RF zakázaná) jménem Lavdrim Muhakseri byl s to proniknout do Evropy se svými bojovníky, jejichž počet může být až 400 osob. “Muhakseri opustil s armádou svých kompliců válečnou zónu v Sýrii poté, co DAEŠ utrpěl obrovské ztráty v regionu. Maskovaní jako uprchlíci se nakonec dostali na území Starého světa s tisíci dalšími migranty. Pohraničním orgánům se nepodařilo identifikovat jejich totožnost”, píše list.


Podle deníku “je Muhakseri rodák z Kosova, který odjel do Sýrie v roce 2012 a začal bojovat na straně DAEŠ pod přezdívkou Abu Abduláh al-Kosova”. Tam vedl velkou formaci teroristů a byl zapojený do náboru nových bojovníků mezi Albánci.

Muhakseri se objevil na jednom z videí DAEŠ, v internetu byla také vyložena jeho fotografie. V obou případech se terorista krutě vypořádával s rukojmími.

Noviny píšou, že nyní je Muhakseri ve své vlasti. Byl tam i dříve: v roce 2013 se mu podařilo dostat se do Kosova a pak se vrátit do Sýrie. V té době promýšlel plány na zřízení v oblasti vlády DAEŠ.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová