“Jednou nohou” jsou už v Evropě: Na Ukrajině se otevřeně požadovalo, aby byli Židé vyhnáni ze země

5. 1. 2017    zdroj
Ukrajina se již dlouhou dobu snaží dokázat, že “je Evropa”. Zaostává však ve všech možných parametrech. Tu v ekonomice nedotahuje, tu to zpacká v politice. Ani bez víza, ani EU. Jediné, čím se Ukrajina podobá Evropě, je zjevná nepřízeň k Rusku. Ale i to nějak nesedí. Přespříliš všichni na jejich omezení kašlou. A začátkem roku provedli Ukrajinci skutek, který je buď zcela odklání od “evropské orientace”, nebo je vhání přímo do srdce Evropy minulého století, do nacistického Německa.


Z prvního na druhého ledna se na Ukrajině konaly slavnostní průvody s pochodněmi. Akorát se tam nemluvilo o světle a dobru, jak tomu bývá všude jinde kolem nového roku. Nacistické šiky děsivě lomcovaly transparenty a skandovaly výhružná hesla. Na Ukrajině otevřeně provedli to, co si nikde jinde nedovolí. Nacisté křičeli “Юде геть!” (Židé ven!) Přičemž používali právě německou verzi slova Jude, charakteristickou pro hitlerovce.

Požadavek nacistů na vyhnání Židů ze země příliš silně připomíná minulé století v Německu.

Vždyť Hitler právě takovými hesly k sobě přitahoval příznivce. V každé jiné zemi by se úřady přinejmenším nastražily. Ve spořádané by bylo zahájeno vyšetřování nebo vůbec by tyto lidi odmetli ještě během pochodu. Ale Porošenko a spol mlčí. Co to vlastně znamená?

Vzniká dojem, že Kyjev kašle na evidentní nacistické nálady v zemi. V každém případě nikdo nedostává skutečné tresty dokonce ani za to, že mrzačí lidi. Jako by orgány “Nezávislé” také chtěly, aby “Jude” odešli. Zbývá jen počkat, kdy si Porošenko vypěstuje “kartáček” nad horním rtem.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová