Kde ještě uškodit?

Dmitrij Sedov
3. 1. 2017 Fondsk.ruOutsidermedia

První slova, která člověku přišla na mysl při zprávě o nových mohutných akcích Baracka Obamy proti Rusku – „směšný“ a „chudáček“. Úřadující americký prezident se změnil na „chromou kachnu“ a snaží se o pomstu s veškerou uražeností opeřence.

To že je prezident velmoci?

Barack Obama není z těch, kteří dokáží prohrávat s důstojností.

Proč Amerika vyhostila 35 ruských diplomatů do 72 hodin? Nějaké pochopitelné objasnění neexistuje a ani není možné. Zkrátka msta „chromé kachny“. Jako doplněk všeho Obama uzavřel dvě rekreační budovy ruských diplomatů, v nichž měly trávit novoroční prázdniny jejich děti.

Velký styl!

V diplomacii se hromadné vyhoštění vždy považovalo za neslušné, pokud nešlo o odvetná opatření. Zpravodajci nepracují ve skupinách a nejsou chytáni za ruku v takovém množství. Pokud by se Moskva rozhodla pro „zrcadlovou“ odpověď a přikázala 35 americkým diplomatům opustit území Ruska, kdo by z toho měl prospěch? „Chromá kachna“, která je laureátem Nobelovy ceny míru? Udělá jí to dobře?

Vypadá to tak, že se Obama mstí celému světu, který jej po zásluze obdařil titulem smolař.

Leč Moskva odvetná opatření nevyhlásila. Navíc pozvala děti amerických diplomatů na novoroční oslavy do Kremlu. Možná Američané nyní lépe pocítí rozdíl mezi politikou Baracka Obamy a politikou Vladimira Putina. Samozřejmě, že toto všechno „chromé kachně“ nebude stačit. Je přesvědčena, že Moskva je hlavním viníkem všech jejích neúspěchů. Po skončení druhé světové války se stalo poprvé, že se řešení velké světové krize děje bez účasti Washingtonu. To se týká Sýrie. USA vypadly z procesu narovnání vinou Obamovy politiky a Rusko je přesvědčeno, že se na Blízkém východě ukotví. Prohra Clintonové v boji o prezidentské křeslo, kterou Obama podporoval spolu se svoji administrativou, je taktéž ohromným fiaskem.

Jak se v takovém případě nepoplašit, jak nezačít hledat, kde ještě uškodit. Vždyť „chromá kachna“ nemůže souhlasit s tím, že ji na kuří oko nešlápl Putin, ale obyčejná Amerika. Proto nyní od rána do večera kráká o ruských hackerských útocích, které prý narušily volby v USA, a o tom, že hlavním ruským hackerem byl Putin. Volby jsou minulostí, poražená Clintonová vyplakala svůj žal a uklidnila se na hrudi svého milujícího muže, ale Barack Obama se uklidnit nedokáže, pořád kdáká. Předseda výboru Státní dumy RF pro mezinárodní záležitosti Leonid Sluckij, který nazval tuto věc paranoiou, nebyl zřejmě daleko od pravdy.

Donald Trump je ve srovnání se svým předchůdcem klidný a chystá se příští týden vyslechnout zástupce zpravodajských služeb, aby mu dali podrobnou informaci o všech intrikách Moskvy a zkusili ho přesvědčit o tom, že má Obama pravdu. Vždyť FBI nedávno zveřejnila dokument o záškodnickém plánu Rusů s názvem „Seraja step“. Podle toho rozeslala ruská FSB ještě v roce 2015 více než tisíci amerických adresátů odkazy se záložkami. Včetně americké vlády. Otevřením těchto odkazů se adresáti dostali pod vliv FSB a volby byly narušeny. Jakým způsobem otřáslo Amerikou rozšíření více než tisíce záložek, zřejmě zajisté úředníci FBI Trumpovi objasní při osobní setkání.

Kromě toho zpravodajská služba USA publikovala zprávu o aktivitách ruských hackerů. Pravda, Wikileaks, které jako první tuto zprávu viděly, ji nijak vysoko nehodnotily, nazvaly ji „technickou zprávou bez přesvědčivých informací“. Tato zpráva tedy Trumpa sotva přesvědčí.

Soudě podle nálad zvoleného prezidenta USA, setkává se se zástupci zpravodajských služeb ne proto, aby si poslechl bajky o intrikách Rusů. Trump je si nepochybně vědom, že tyto služby byly v prezidentské volební kampani daleko od neutrálnosti. Nebudeme hádat jaké služební perspektivy čekají některé z jejich šéfů, zda na jednoduchou otázku, na jakém podkladě bylo vyhoštěno 35 ruských diplomatů, mohou odpovědět ještě něčím jiným než koktáním.

Ale „chromé kachně“ zůstává ještě 20 dní, v nichž může kolem sebe kopat a hledat ještě místa, kde může uškodit. To je nebezpečné. Nikdo neví, jaký nápad může přivolat fantazie tohoto člověka. Vždyť až dosud není známo, neměl-li prsty v souhlasu s vypuštěním rakety na malajsijský Boeing nad Donbasem. Ještě včera to vypadalo jako nemožné, ale dnes … Kdo v takovém případě zaručí, že v posledních dnech své přítomnosti v Bílém domě se nerozhodne obzvláště silně prásknout dveřmi.

Překlad: Zajoch