Konečně ty správné seriály pro Českou televizi – aneb Jo Nesbø napsal plagiát majora Zemana

– vlkp
11. 1. 2017  Kosa zostra čili  vlkovobloguje.wordpress.com

Nemám rád dlouhé titulky a zvažoval jsem výrazně kratší – Lenost budiž pochválena! Jenže uznejte – titulek je od toho, aby čtenáře přesvědčil, že má smysl artikl, kterým je uvede, číst  dále. A  když napíši, že světově proslulý autor jako Jo Nesbø udělal plagiát na něco tak šíleného, jako je seriál o majoru Zemanovi, je to jiná liga, než kdybych napsal stejný článeček a uvedl ho tím titulkem o pochvale lenosti…

Málo kdy se pouštím do nějakých kulturních úvah, natož recenzí. Mojí doménou, jak si možná namlouvám, jsou analýzy. Politické, ekonomické, fotbalové, společenské. Řekněme. Do kulturního dění se moc nemotám a  uznávám, že je to jedna ze slabin Kosy. Že by sem tam něco zajímavého o české kulturní scéně tomuhle blogu prospělo. Kdybych narazil na opravdu fundovaného autora nebo autorku, který by si to vzal do klávesnice, neváhal bych tomu dát prostor. Za předpokladu, že by nešlo o samoúčelnou sebeprezentující intošskou exhibici, kterou tak často vidno v  tzv. renomovaných periodikách. Ale tohle berte jen jako povzdech, než přejdu k věci. Což se právě děje a  ujišťuji vás, že žádné těžké intelektuálno se konat nebude. Elitářští Halíkové, Černí, Hermanové, Bartoškové, Dykové a další, zejména pražští – ohrňnosové (ten termín je můj a mám na něj copyright) by oprávně konstatovali – z nouze ctnost – ty vlku na nějaké, dokonce těžké, intelektuálno prostě nemáš. A měli by pravdu. Nemám. Proto se také budu věnovat nejnovějším dramaturgickým počinům České televize. Protože už drahnou dobu mám nutkání se k  ní vyjádřit. Zejména k seriálům na ČT 2. Kterýžto kanál je určen pro menšinového, vyspělého diváka.

A ten v  poslední době žalostně selhával. Opravdu nebezpečně až katastroficky. Dokonce tak, že jsem měl už drahný čas v  hlavě článek s  pracovním nadpisem – Kdy konečně zasáhne Jakub Janda a  rozežene putinovské centrum ruských trollů v  dramaturgii ČT2?

Chtěl jsem prostě burcovat, protože když jsem řádově před rokem napsal článek
( Chvála České televize – není takhle náhodou její programový ředitel agentem Kremlu, aneb nekryl Ičko vraždy?)
jehož základem byly dva, tehdy ČT uváděné seriály – český Modré stíny a  hvězdný americký Dům z  karet, které mne, přiznávám bez nucení – nadchly.

Dovolil jsem si vás tehdy na ně upozornit, abyste také dostali, vedle neselhávajícího Večerníčku a  selhávajícího, ale potřebného Počasí, zpět nějakou další protihodnotu za váš měsíční koncesionářský poplatek!

Ty Modré stíny byly takové naše domácí a malé. O  našich mocných a vyvolených a  dokonce člověku jasně a prvoplánově vnucovaly otázku, jestli takhle náhodou jistý Ičko, co ovšem nikdy, dle soudního rozhodnutí tím Ičkem být nemohl a nebyl, nejel dokonce v mordu. Ale nepochybuji, že šlo o zlovolnou tzv. autorskou licenci.

Dům z  karet byla jiná ráže – globální! Jak obsazením a  rozpočtem, tak především záběrem. Však také sklízel ovace i  ceny po  celém světě. Ovace od intelektuálů, ale i  nás – naprosto obyčejných chromajzlů. Svět americké politiky a „washingtonské bažiny“ magneticky táhl! Tak, až to bralo dech. Šlo to opravdu, když napíši – na dřeň, je to pořád málo, někam do desátého nebo jedenáctého pekla americké/naší demokracie. To nadšení pro tenhle seriál se u  mne mísilo s  pocitem totálního studu z  toho, kam jsme to, jako Západ, vlastně dopracovali, jestliže hollywoodská elita je schopna něco takového napsat, natočit a hvězdně obsadit!

Tomu aplausu a vlně uznání se opravdu nedivím. A pokud si přidáte kontext výsledku amerických prezidentských voleb – co že jsem to napsal v  tom vzpomenutém článku loni v březnu o jejich možném výsledku ve vazbě na seriál Dům z karet? Tohle:

Ale v každém případě věřím České televizi, když vysílá Dům z karet nebo dnes večer Modré stíny.

Protože to vypadá, že by v Americe si za prezidenta mohli nezodpovědně zvolit nějakého trampa. Vlastně Trumpa.

Nebojte, nehodlám vás omračovat svou analytickou schopností, že už tehdy vlk předpovídal… Nepředvídal.

Jen dnes konstatuji, že drtivá většina Trumpových voličů washingtonský establishment viděla ve shodě se seriálem Kevina Spaceyho. A  proto vyhrál. Nikoli kvůli ruským hackerům!

Nicméně, co mi nejde do hlavy je tehdejší nadšení hollywoodské umělecké i novinářské superelity pro Dům z  karet, ale její totální odpor, když volič vyvodil z  té historie, kterou oni vytvořili, praktický závěr – dali košem, ve shodě se seriálem, totálně prolhaným a nevěrohodným demokratům a  opravdu toho Trumpa zvolili. Aby vysušil tu bažinu hlavního města USA. Odpor, který je trvalý – viz udílení Zlatých globů a projevy laureátů v  čele s  Meryl Streepovou. Nechápu to. Jak je možné být bez sebe nadšením nad seriálovou kritikou systému a  zuřit nad tím, když volič tento postoj potvrdí svou volbou? A protože to nechápu, je zřejmé, že opravdu nemám kvalifikaci psát nějaké kulturní rozbory. Ani pro Kosu…..

Ale nesmím odbíhat – v tom skoro rok starém článku je třeba i tahle pasáž:

Předpokládám, že Ivan Gabal a Helena Langšádlová už vyrazili do protiútoku. Že už důkladně a důsledně hledají toho placeného kremelského zákeřníka, co se vetřel nepozorovaně do vrcholných pozic na Kavčích horách a Modré stíny propašoval nejen do výroby, ale i do vysílání. K obrovské potěše jakéhosi vlka, takto penzisty ze statutárního městysu! Další Lidoví milicionáři – eh, čo to tárám, protikremelští protipropagandističtí Rambové typu Janda a  Kalenský, pod jejich vedením, jistě vykonají tu nutnou černou práci nadmíru svědomitě! Putin nesmí dostat šanci! 

Delší čas to vypadalo, že Gabal, Langšádlová a  dokonce i Janda selhávají! Že Putin a  jeho, mrzkým a  jidášským grošem, nepochybně placení knechti, skutečně ovládli nevratně minimálně dramaturgii ČT2. Protože když konečně zmizel Spacey a jeho ďábel Frank Underwood z  obrazovky (vynechme, že první díly House of Cards šly skoro v prime time a  postupně další díly byly v programovém schematu posouvány do méně až nesledovatelných časů – takže nezbylo než si je natáčet, aby mi neunikly, což se mi jevilo osobně jako sabotáž vůči divákům, stejně jako naprosto nulové tolik běžné upoutávky, upozorňující na každou trapnou programovou marginálii) přišla ČT 2 s  dalším, z mého pohledu naprosto mimořádným počinem – zakoupila dánský, rovněž ve světě proslavený politseriál – Vláda.

Není to taková drsňárna jako jeho americký konkurent. Nevraždí se tam. Tedy zatím. Ovšem vydírání? Špinavosti všeho druhu, podrazy? Lámání charakterů? Špinavé intriky? Novináři pod osudovou volbou charakter nebo existence? Rozvrácení fungujících rodin a vztahů? Spindoktoři, kteří brilantně vykryjí jakýkoli politický přešlap svého mandanta, aniž by hnuli brvou? Všeho vrchovatě! Byť ne s  přímočarou brutalitou americké provenience. Přeci jenom jsme v  Evropě, kde byla jakás takás politická kultura už v době, kdy v obou Amerikách ještě neměli tušení, že existuje něco jako obyčejné kolo nebo kůň.

Od loňského září netrpělivě čekám na každý úterní, hodně a hodně pozdní večer, abych si natočil další díl. Doznávám – jsem šokován snad ještě více než z Domu z  karet! Ne, není zde žádný zloduch, který by mohl konkurovat Franku Underwoodovi, jen spousta menších. Hlavní hrdinka – dánská premiérka je až barvotisková. Vždycky se rozhodne správně. Správně pro svou zemi, bez ohledu na vlastní újmu. Takže jede nekompromisní gender, zelená politika je jí vlastní jako ranní sprcha a  když dojde na ožehavá témata typu Afghánistán, nechá se uvědoměle, proti svému původnímu přesvědčení uargumentovat, že dánští vojáci mají v  téhle zemi v podstatě posvátné poslání a  že je nelze stáhnout domů, ačkoli ještě při příletu do Afghu to viděla jinak. Spojenci a  lidskost to potřebují! Tohle jsou marginálie. Nedůležité marginálie, ve s rovnání s  tím, o čem dánská televizní série vypovídá! My máme Dánsko zacementované jako vzorovou superdemokratickou zemi. V podstatě nedostižný demokratický etalon. A najednou tohle! Špína na špínu! Jen další a další argument pro putinovskou propagandu! ČT mu v jeho temném díle jde na ruku a kálí do vlastního hnízda! Co kdyby český divák nabyl stejného dojmu jako ten americký po  Karetním domečku, že když to v  Dánsku může vypadat nějak takhle, tak jak asi vypadá politická praxe v  Česku? To teprve musí být žumpa! A  příště zvolil nějakého takového – koho vlastně? Zatím můžeme být v „klidu“, on si zvolí „jenom“ Babiše. Hrůza hrůz.

A Jakub Janda a spol. pořád nic a nic. Už x-krát jsem se odhodlával k  článku s tím proponovaným názvem

Kdy konečně zasáhne Jakub Janda a  rozežene putinovské centrum ruských trollů v  dramaturgii ČT2?

Protože už to opravdu šlo na hranu! Zejména když minulou středu ČT2 přidala další velkou kapku – odvysílala první ze šesti zakoupených dílů volné britské série Černé zrcadlo! Shlédl jsme to souhrou obrovských náhod, ale věřte, že i přes zkušenost s  Domem z karet a Vládou, mi minulou středu, při  úvodním dílu totálně „spadla čelist“! To tedy byla rána do hlavy! To mi věřte! Máte ještě šanci ji dostat také, pokud si neprodleně pustíte tenhle pilotní díl z  archivu ČT, kde je ještě k  vidění, než jej pozítří stáhnou a  bude tam jen dnešní pokračování /Dům z  karet byste hledali v  archivu ČT dávno marně a  z Vlády je tam vždy jen právě odvysílaná část/. A  dnes večer jde druhý kousek! Vřele doporučuji. Budete zírat. Na fantazii tvůrců najít zápletku, která je ovšem, v našem světě, klidně možná. A  také na rekci fiktivní veřejnosti, která, soudě na základě prvního dílu, je přesně o  nás! Proto zrcadlo. A  černé proto, že je tvořeno našimi tablety, mobily a  počítači!!!

Byl jsem pevně rozhodnut důtklivě vyzvat, nejpozději minulý víkend Jakuba Jandu a  další ostražité, aby se v nějakém tom jejich Blaníku probrali a  začali věc řešit, protože na Studio Blaník není spoleh žádný, to jak asi víte, je také určitě řízené Kremlem a  podlamuje svými nezodpovědně depresivními pořady naše demokratické pořádky.

Jenže se cosi událo! Lenost budiž pochválena! Já zjevně Jandovi a  spol. křivdil, když jsme myslel, že nedělají nic a nechávají tomu volný průběh! Oni už před dost dlouhým časem zasáhli – jednak drobně – od půlky prosince až do začátku ledna se další díly Vlády prostě na obrazovku nedostaly. Spousta lidí měla dovču, čučela na bednu i  do pozdních ranních hodin a  to tak, aby náhodou viděli nějaký ten díl Vlády! Holenkové, ta půjde, až zase budete většinově hákovat – v lednu! Ale to je drobnost.

Minulý týden v pondělí pustily Kavky na obrazovky – přirozeně, že na ČT1 a prime time, nový český seriál Ve stínu kapradin. A v sobotu norský seriál, na kterém výrazně participoval už zmíněný hvězdný Jo Nesbø, s  názvem Okupace!

Já jsem Jandu a  spol. hrubě podcenil! Oni na to šli opravdu odpovědně a vůbec nespali! Kdyby byli podnikli nějakou veřejnou antikampaň proti seriálu Kevina Spaceyho nebo proti té dánské sérii, tak by jednak jen dramaticky zvýšili zájem o  jejich sledování a pak, těžce by si pošramotili pověst, protože těžko bojovat s  něčím, co sbírá ceny všude, kde to odvysílají… Tohle ne vážení přátelé, tohle opravdu ne! To by jen putinovským trollům nahrálo!

Na rozdíl od pro ně jinak typického tupounovitého přístupu poručíka Troníka, tentokráte si počínali velmi rafinovaně.

Modré stíny budou vyrušeny Stínem kapradin. Dějová zápletka velmi jednoduchá, současný kriminalista se dostane do průšvihu, ovšem stane se podivná věc – on se propadne do časové smyčky a je najednou příslušníkem SNB někde v  severních Čechách v  70-tých letech. Takže vidí, co všechno tehdy příslušníci, na rozdíl od současných přísně demokraticky jednajících moderních policistů – mohli! Třeba když vyšetřovali krádež v potravinách nebo bouračku. Vtrhnout někomu do baráku jen tak, bez povolení, mlátit a  zmlátit koho si zamanuli, postavit do haptáku předsedu MNV a následně celou vesnici, protože soudruh příslušník tehdy mohl všechno, úplně všechno, od obyčejného pochůzkáře a až přirozeně – po estébáky. To se to pak řeší a vyšetřuje…. A  do toho je dobově ještě pouštěn Major Zeman, co tenkrát běžel v komunistické ČT, na kterého musí, rozkazem náčelníka, všichni pod něj patřící příslušníci povinně zírat a  čerpat zkušenosti pro vlastní práci. Samozřejmě s  notnou konzumací vodky, aby se Honzovi lépe pátralo!

To víte vymyslet něco takového a natočit to, to nějaký čas zabere! Myšlenková úroveň i provedení plně odpovídá standardům Evropských hodnot! Nějakými Modrými stíny si tu naši demošku rozvracet nedáme!

Ale co s tím americkým a dánským podvraťáckým seriálem?? V  Americe určitě nahnal Trumpovi nejednoho voliče, v  Dánsku to také nevypadá dobře, i tam posilují nacionalisté a  naše Evropské hodnoty.. radši nemluvit!

No naštěstí někdo z  těch věčně ostražitých a nyní naprosto zoufalých kápnul včas na toho Nesbøa – konkrétně na norsko-švédskou koprodukci Okupace, jejíž dva první díly byly k  vidění na ČT2 v  sobotu večer. Když si hodně pospíšíte, tak do pozítří si to můžete sjet zde.

Jo Nesbø ukázal tomu břídilovi, co vymýšlel scénář Stínu kapradin, jak to dělá opravdový machr. Ne nějaký trapně přihlouplý magorsky-ideologický první plán se starým dobrým majorem Zemanem jako kulisou, aby i ten nejpitomější strejc někde u Boubína, v  tamní nálevně, která zatím přežila plošnou asanaci EET, chlemtající páté pivo, pochopil sdělení! Ne on svůj plagiát totál agitky jménem Major Zeman pojal rafinovaně. On tu ideologickou nalejvárnu zmákl tak, že se tam nic takového nevyskytuje! On to nepotřebuje! On vás vtáhne do děje. ČT na to měla následující upoutávku:

Desetidílný norsko-švédský thriller Okupace vznikl podle námětu spisovatele Joa Nesbøho, jenž se také podílel na scénáři. Příběh, zasazený do blízké budoucnosti, vypráví o hypotetické okupaci Norska Ruskem. Nově zvolená norská vláda, zaměřená na ochranu životního prostředí, zastaví těžbu ropy a vývoz ropných produktů. To samozřejmě způsobí otřes v celé Evropské unii. Rusko vyjde vstříc požadavkům EU s tím, že jeho vojska vstoupí na norské území. Jelikož Spojené státy americké již nejsou členem NATO, je severská země odkázána sama na sebe. Dramatické události na sebe nenechají dlouho čekat. Brzy je totiž unesen norský premiér Jesper Berg… Pozoruhodné televizní dílo tvoří originální umělecký komentář k současnému politickému uspořádání světa a jeho bezpečnostním rizikům. Dotýká se tématu kolaborace, stinných stránek diplomacie i novodobých metod vedení válečného konfliktu, který zdaleka nespočívá jen v použití zbraní.

Jak si můžete přečíst zde

A tamtéž se můžete, podle hodnocení těch, kteří už to měli možnost jinde než v  ČT shlédnout celé, je to skoro stejná pecka jako Vláda nebo House of Cards. Má totiž hodnocení 78%. Vláda 87% a Američané 92%. Je to sice méně, nicméně, ale i tak mimořádná hodnota. Prostě konečně ten správný seriál!!! Po všech stranách! Sepsaná hvězdami, brilantně natočená a  diváky hltaná. Prostě čas pokročil a  Nesbø, když chce dělat agitku, zremejkuje Majora Zemana tak, že ho ani vlastní Sequens nepozná! Z řady naprosto nadšených komentářů jsem si vybral, jako charakteristický, po prvních dvou dílech tento:
dr.fish

To si takhle jednou řeší pan premiér zelenou energii a jak si Norsko bude ekologicky žít, a najednou se mu jeho dílo začne rozsýpat pod rukama. Octne se sám se svou zemí v politické izolaci a Rusko mu činí návrhy, které se nedají odmítnout. Pod hrozbou konfliktu. Rusko jen brání své zájmy, pak chrání i norskou demokracii, pak sleduje většinu důležitých osob a …..než se pan premiér naděje, občané státu ho označují za kolaboranta. Náhle nejde o komfort života obyvatel, ale o existenci samotného státu. Moc pěkně a pomalu vysledovaná vytrvalá podvratná činnost ruských složek, na kterou je každá demokracie už z principu krátká, jelikož se nedokáže na protiopatřeních demokraticky shodnout. Myslím, že toto je ten správný seriál, který má Evropu varovat co jí ze strany Ruska může hrozit. Na co válka, destabilizace, stačí klasický satelitní stát, vazal, který podpoří, zásobuje, přikyvuje. Známe to z vlastní historie že? 80%

Jakub Janda a  jeho squadra to evidentně zase zmákli. Putin a  ruský troll nemají šanci!!! ČT, natož ČT2 pro vyspělého diváka jim nedáme! Tůdle nůdle! Ta úleva!

Ale chybička se vloudila – oni, konečně správně uregulovaná (nechce se mi psát znormalizovaná) dramaturgie ČT2 a  dokonce i  onen příkladně hodnotící Dr. fish na webu ČSFD, přehlédli jistou drobnost, kterou by ovšem onen vyspělý a náročný divák přehlédnout neměl a já věřím, že ani nepřehlédne, když neunikla ani duševně zchátralému a  dále těžce chátrajícímu důchodci nikoli z  Vysočiny,ale ze statutárního městysu.

Jaká že je základní dějová linka, na které je příběh vystavěn? Zkusím ji připomenout:

V Norsku jsou u vlády ekologové. A  ti, vyděšení klimatickými změnami, se rozhodnou opustit absolutně fosilní paliva a nejen je vyřadit z  energetického mixu vlastní země, ale ukončit i  jejich těžbu /ropa , plyn/ a skončit s  jejich dodávkami do zahraničí , aby nedošlo k  ekologické katastrofě nevratného rozměru. Místo toho postaví zdroj čisté a  mimořádně levné energie -thoriovou elektrárnu /nejde o  autorskou utopii – s thoriovými reaktory se už opravdu v budoucnu, jako perspektivními zdroji levné energie počítá -viz třeba zde/ a  chtějí ji, přes protesty celé Evropské unie, která je na norských dodávkách plynu a  ropy závislá, spustit a současně zastavit těžbu energetických uhlovodíku. Norský ministerský předseda jde za svým snem a  na protesty shlav evropských zemí – německé kancléřky nebo švédské premierky – neslyší. Jenže po slavnostním spuštění nové superlektrárny je unesen. Neznámým komandem. Ukáže se, že jde o ruské komando, které má k takovému kroku rozkaz nejen od své vlády, ale Rusko ZDE PLNÍ ZADÁNÍ A PŘÁNÍ ZEMÍ EU!!!!

A Nor je komandem puštěn na svobodu až tehdy, co slíbí, že jeho země začne okamžitě znovu těžit plyn a ropu v  bývalých objemech a dodávat ho zemím EU a to tak dlouho, dokud i  ony energeticky nepřezbrojí na thorium. Pokud to neslíbí, mají Rusové pověření Evropské unie odbojnou ekologickou zemi k tomu donutit silou. Aby bylo vše kontrolovatelné obsadí ruské jednotky část těžních zařízení a  získají speciální pravomoci v zemi. Které nejspíš asi v  dalších dílech budou systematicky zneužívat. Premier před hrubou silou kapituluje.

Sledovali jste tu dějovou linku dobře? Norové se vrhnou na čistou energii, nehledí na zájmy svých evropských spojenců / jiné nemají, protože USA už nejsou členem NATO a izolovaly se/ a  zoufalí Evropané dělají naprosto zoufalé věci a  pověří Moskvu, aby zajistila pro ně potřebné dodávky tak, že obsadí vojensky s jejich výslovným požehnáním Norsko!!!!!

Skláním se před fantazií Jo Nesbøa. Nejen, že Rusko, které reálně má nesrovnatelně větší zásoby ropy a plynu než Norové a  jistě by promptně využilo situace a místo vojáků rádi cpali trubkami plyn i naftu horem dolem. Ale oni jsou radši okupanty! Aby donutili Nory vrátit se na trh a konkurovat jejich vlastním prodejům!!! Tak tohle je magorárna, kterou si nedovolili ani tvůrci Majora Zemana. Toho původního. Ten Stín kapradin zase až tak daleko není.
Ale hlavně – Evropská unie pověří Rusko, aby donutilo vzpurné Nory k  dalším dodávkám!!! Netuším, jestli ta EU je s Brity nebo ne. V  každém případě – vlády Německa, Francie, Španělska, Itálie, Polska o  menších státech, zřejmě tvořících zbytkové NATO nemluvě, nemají sami dost sil na to, aby nepotřebovali k té akci Rusy a  vyřídily vzpurné seveřany svou vojenskou silou????!!!! Najmou si na špinavou práci – jak jinak -Rusa!!!!

Tak tohle je prvoplánový superblábol, ačkoli dr.fish a podobní ucvrnkávají nadšením. A  Janda určitě také. Konečně má ČT ten správný seriál. Vždyť to v  těch kritikách na ČSFD je jasně! Proto přidám další:
yakoob

Tak takhle by to nějak mohlo být…Taková ta křehká linka mezi mírem a konfliktem zvláště, když zde nejsou jen nějaké vymyšlené státy, ale přímo reálnost, které jsou tak blízko nás…Nezávislé Norsko, Rusko, EU, USA atd…Nejde o úplnou autenticitu, ale je tam vše, co se klidně můžeme doslechnout zítra ve zprávách.

To už opravdu se všichni sledující pomátli na rozumu? Nechápou, proč tam ten Nesbø Rusáky musel naprat stůj co stůj?

Ze dvou jednoduchých důvodů:

1- ani ten nejjandovatější Janda by neuvěřil, že Rusko potřebovalo obsadit norská těžební pole proto, aby nezkolabovala jeho ekonomika a  dodávky energií! To je skutečně příliš i  na Pepka Vyskoče! Tohle být scénář nemohl.

2 – aby nedošlo k  absolutní diplomatické roztržce se spojenci, nemohl si dokonce ani takový Nesbø dovolit vystavět příběh na trochu reálné osnově, že Německu nebudou stačit energie, pokud by vypadly norské dodávky a  že tudíž Berlín posílá do Norska Bundeswehr kvůli zajištění svých energetických potřeb! Což by přesně odpovídalo nastíněné lince příběhu. To by vybudilo příliš mnoho nežádoucích asociací, opřených o realitu minulosti a  pak obrovské protesty Berlína proti takovéhle autorské licenci by nešlo oslyšet. Moskva je nepřítelem trvale. Takže je to jako houska na krámě. Bez ohledu na primitivní logiku… Kterou ostatně český ideologický blbec divák – viz kritiky výše, schroupne jako příslovečný vůl malinu.

Když to shrnu sám pro sebe – jsem za tenhle seriál vlastně naprosto ČT 2 vděčný!!! To myslím smrtelně vážně! Zatímco Dům z  karet a  Vláda exemplárně ukazují, co z  naší demokracie doopravdy zbylo a  v jaké je devastaci, přes veškerou propagandu a  Černé zrcadlo ukazuje, jak ta parodie na demokracii, ve spojení s  moderními datovými technologiemi, devastuje a  degraduje nás, tak Okupace jde svou dějovou linkou ještě mnohem dále v popisu toho, jak náš dnešní s vět vypadá- dokonce ani někdo jako Jo Nesbø si netroufne v příběhu -pohádce pro dospělé pro ukrácení dlouhé chvíle, který vymýšlí, vyjít z  jednoduchých, ověřitelných a  každému zřejmých základních faktů a  navodit tak uvěřitelnou zápletku – totiž, že Rusové by v  tom, ani jako ve sci fi scénáři nikdy nemohli fungovat. Jedině NATO, Bundeswehr nebo někdo podobný!!!

Jo Nesbø prostě zplagiátoval majora Zemana. Že ho doopravdy ani vlastní Sequens nepozná. Nikoli příběhově, ale dogmatismem.Výsledkem je – stejná žalostně hloupá a  urážející demagogie. A přiznání, že špičkový světový autor musí být dnes především poplatný propagandě!

Kde to žijeme? Jaké jsou naše hodnoty, na kterých stojí náš svět?

Ale co, kdo dočetl dneska až sem, vidí, že já kulturu fakt na Kose dělat nemohu!

Ať na ČT 2 vrátí Rejžka, Justa a  další podobné šmoky! Já se na ČT zase nekouknu, jak bude rok dlouhý a ČT 2 ode mne bude mít pokoj!

– – –

Dodatek:

Včera už jsem nebyl schopen otevírat maily. Až dnes – bohužel. Protože mi kdosi poslal něco, co sem ideálně patří – totiž srovnání programu ČT 1 na Štědrý den 2015 a 2016…

V podstatě identické. Myslím, že dalších slov, ve vztahu k obsahu dnešního článku netřeba. Ale Putinovým trollům byl kanál ČT 2 opravdu vyrván!