Kongresman Rohrabacher: jedeme vést se Státní dumou dialog, ne si navzájem nadávat

7. 1. 2017    zdrojzdroj
Republikánský senátor Dana Rohrabacher, který je stoupencem zvoleného prezidenta Donalda Trumpa a uznává ruského prezidenta, prohlásil, že chce vést delegaci kongresmanů na návštěvě v Rusku. Cesta je naplánována na únor a členové delegace se chtějí setkat s ruskými politiky, aby projednali spolupráci se Státní dumou Ruské federace, píše The Washington Post.


V rozhovoru s listem senátor sdělil, že při jednání s ruskými kolegy budou do programu zařazeny otázky spolupráce v kosmu, společný boj proti DAEŠ a řešení otázky sankcí, nedávno rozšířených prezidentem Obamou.

Podle Rohrabachera to bude oficiální návštěva podvýboru pro Evropu, Eurasii a nové hrozby Výboru pro zahraniční věci Sněmovny reprezentantů, jemuž předsedá, a ruští vůdcové mají zájem se setkat s americkými zákonodárci, aby přímo prodiskutovali sankce a další politické otázky. Na otázku, zda se členové delegace setkají s Putinem, Rohrabacher “nesměle” odpověděl, že je to možné.

“Uvidíme, kdo přijde. Budou se mnou lidé, kteří se zdají být proti zlepšování vztahů. Všechny shromáždíme, sedneme si s ruskými politiky, pohovoříme s nimi tváří v tvář, povedeme opravdový dialog místo toho, abychom si vzájemně nadávali”, uvádí list senátorova slova.

Podle Rohrabachera Donald Trump nebude proti návštěvě kongresmanů v Rusku. Nicméně, poznamenávají noviny, cestu může překazit senátor Edward Royce, předseda Výboru pro zahraniční věci Sněmovny reprezentantů.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová