List čínské vlády varoval USA před brzkou válkou: Čína se připravuje na III. světovou válku

14. 1. 2017        zdroj
Noviny Global Times zde, které jsou součástí holdingu Komunistické strany Číny Renmin Ribao, oficiálně varovaly USA před možnou brzkou válkou mezi státy. Konkrétně to bylo uvedeno v redakčním článku listu. Čína vysvětlila, že tato reakce vyvstala po projevu pravděpodobného ministra zahraničí USA Rexe Tillersona při schvalování Senátem – prohlásil, že “v případě jmenování vyšle do Číny signál, že jí bude odepřen přístup na sporné ostrovy v Jihočínském moři”.


“Tillerson by měl popřemýšlet o strategii použití jaderných sil, pokud chce přimět velkou jadernou mocnost k odchodu z území, jež jí patří. Vypadá to, že se jednoduše rozhodl získat body v očích senátorů a zvýšit své šance na jmenování”, napsali novináři Komunistické strany Číny.

Připomeňme, že Mezinárodní soudní dvůr v Haagu rozhodl, že “Čína nemá” historické právo “na ostrovy v Jihočínském moři a fakticky porušuje práva Filipín”.

V reakci na to Peking zase vysvětlil, že “za žádných okolností nebude akceptovat rozhodnutí řešení územních sporů a vymezení mořských hranic třetími stranami”. A dodal, že “ozbrojené síly ČLR budou bránit národní suverenitu a mořská práva a zájmy země”.

Jak píše Week, dříve byla dominance armády USA podporována díky mocnému loďstvu, letectvu a informačním sítím. Ale teď, se správným přístupem, může být mýtus o neporazitelnosti americké armády rozptýlen těmi, “kteří přistoupí k tomuto úkolu s rozumem a kteří pro to budou mít dostatek odvahy”.

“Svými protilodními balistickými střelami by mohla Čína potopit polovinu amerického loďstva ještě před tím, než by se přiblížilo k onomu Tchaj-wanu. U letectva je to podobné. Každé americké vojenské vítězství po skončení studené války bylo umožněno absolutní převahou v nebi, zejména díky technologii “stealth”. Ale odpůrci USA již vyvinuli nové technologie, včetně různých typů radarů, které se výborně vypořádají s odhalením takzvaných “neviditelných”, konstatují experti.

Upozornili také, že “ve skutečnosti se síť USA může zhroutit v nejnevhodnějším okamžiku při střetu s Čínou kvůli Tchaj-wanu či s Ruskem v oblasti Baltského moře”.

Státní list ČLR Global Times, jehož publikace jsou konzultovány s čínskými orgány, již pohrozil USA a nově zvolenému prezidentu Trumpovi “odplatou” v případě podpory Tchaj-wanu.

“Požadavek na dodržování zásady “jedné Číny” není rozmarem ČLR. Každý americký prezident musí tuto zásadu dodržovat, pokud chce udržet čínsko-americké vztahy na příslušné úrovni a musí respektovat uspořádání, které vzniklo v asijsko-tichomořském regionu”, zaznívá v úvodníku.

“Pokud se Trump po převzetí úřadu zřekne politiky “jedné Číny”, náš národ bude vyžadovat od vlády odvetu. Není to téma pro jednání, píší novináři, napojení na čínské vedení.

Mimochodem, v roce 2016 ministr obrany ČLR Chang Wanquan oficiálně vyzval více než miliardu Číňanů, aby se připravovali k “národní válce na moři pro ochranu suverenity země”. Tisková agentura Xinhua uvedla, že Číně oznámil “existující ohrožení v mořském prostoru”.

“Armáda, policie a lidé by se měli připravovat k mobilizaci na obranu suverenity a územní celistvosti země”, požadoval ministr obrany Číny a nařídil, aby “byla mezi masami prováděna civilní obrana.”

Kromě toho čínská vláda zveřejnila nejnovější “Bílou knihu” – v podstatě novou vojenskou doktrínu, v níž jsou zřetelně popsány všechny změny v obranné strategii státu. Jeho podstatou je: “nebudeme na vás útočit, když se nás nedotknete”.

Přičemž klíčová pozice, popsaná v “Bílé knize”, se nemění – třetí světová válka bude. Nezáleží na tom kdy, není známo, kdo ji začne, ale určitě nastane, takže je třeba být na ni připraven. A s největší pravděpodobností se bude jednat o válku právě s USA – právě toto prohlášení zní v čínské “Bílé knize”.

Mimochodem, admirál námořních sil ČLR Wu Shengli již varoval námořnictvo USA, když prohlásil, že “v případě, že Spojené státy budou i nadále pokračovat v těch nebezpečných provokacích, může to klidně vyvolat napětí mezi přifrontovými silami na obou stranách na moři i ve vzduchu, nebo dokonce i bezvýznamný incident, který zahájí válku”.

“Rusko a Čínu spojuje i snaha o podkopání pozic USA – hlavního soupeře. Peking a Moskva se staly spojenci v Radě bezpečnosti OSN, kde již několikrát zablokovaly iniciativy Washingtonu”, připomněl časopis Atlantic.

“Rusko a Čína se také snaží nivelizovat hegemonii USA i prostřednictvím tvorby nových nadnárodních institutů, včetně Euroasijské hospodářské unie, v jejímž čele je Moskva”, doplnili experti. Válečný konflikt mezi Pekingem a Washingtonem by mohl začít náhodou, tvrdí autoři nové studie americké analytické a výzkumné organizace RAND Corp.

Podle odborníků je známo místo případného ozbrojeného konfliktu – Jihočínské moře, přes které vedou nejdůležitější obchodní trasy a po němž se přepravuje ročně zboží za 5 bilionů dolarů.

Válka může začít v důsledku územních sporů, které doslova vřou v Jihočínském moři mezi Čínou na jedné straně a ostatními státy v regionu: Filipínami, Vietnamem, Tchaj-wanem, Brunejem a Indonésií.

Konflikt může vzplanout v mžiku, jako zápalka, varují autoři studie.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová