Michail Chazin: Státní převrat na Ukrajině potvrzen

Michail Chazin
5. 1. 2017  blog autora Khazin.ru


Otázka vzniku současného ukrajinského režimu se může stát znovu aktuální. Obzvláště po nástupu nového amerického prezidenta do funkce.


Dorogomilovský*/ soud uznal události roku 2014 na Ukrajině za státní převrat. Jistě, bylo to zcela zřejmé i bez toho. Ale naši „západní partneři“ se tímto tématem nechtěli příliš zaobírat, protože na nový ukrajinský režim vsadili. Pokud je režim dostatečně stabilní, jsou okolnosti jeho vzniku postupně „zameteny pod koberec“. 

Jenže režim se ukázal jako podstatně méně stabilní, než by si naši „západní partneři“ přáli. A tak se otázka okolností jeho vzniku může stát znovu aktuální. Zejména z tohoto důvodu se ukrajinští emigranti obrátili na soud. A ať již by se „naši západní partneři“ snažili kvalitu ruského soudnictví jakkoli snižovat – rozsudek soudu je rozsudek soudu. Tím spíš, že v tomto konkrétním případě si soud nic vymýšlet nemusel.

Vzhledem k tomu, že v blízké budoucnosti se v různých zemích západní Evropy mohou k moci dostat jiné síly než dosud, a s přihlédnutím k tomu, že v USA již nastupuje do čela země člověk, který zaujímá k současnému kyjevskému režimu značně skeptický postoj, nevidíme budoucnost tohoto režimu vůbec optimisticky.

Problém je v tom pouze jeden: i když se Trump v USA a nové vlády v západní Evropě rozhodnou, že „by se s tím mělo něco udělat“, budou muset nejprve vymyslet, jak to udělat. A zatím model takového řešení nemáme ani my, ani Washington – a tím spíš ani Evropa.

Osobně se domnívám, že z pohledu vztahů k Ukrajině bude klíčovou otázkou roku 2017 vypracování funkčního modelu řešícího otázku „co s Ukrajinou a jak změnit její stávající režim“. A rozsudek vyhlášený Dorogomilovským soudem v kontextu všech okolností znamená pouze jedno: řešení bude promýšleno a formulováno bez účasti současného kyjevského režimu.

– – –

*/ Dorogomilovo je jedním z okresů Západního administrativního okruhu Moskvy – pozn. překl.

Překlad mbi (Eurasia24)