Norská rozvědka: Rusko zabránilo Nobelovu výboru, aby udělil cenu míru Porošenkovi


29. 1. 2017   zdroj
Jak informovala místní televizní a rozhlasová společnost NRK, norská kontrarozvědka považuje setkání ruských diplomatů s novým šéfem norského Nobelova výboru za pokus ruských tajných služeb jej ovlivnit, aby se nepřipustilo udělení Nobelovy ceny za mír prezidentovi Ukrajiny Petru Porošenkovi.


Ředitel norského Nobelova výboru Olav Nolstad řekl NRK, že v létě roku 2015 se s ním setkali dva zástupci ruského velvyslanectví. Podle něj byly během návštěvy diskutovány mimo jiné i informace, které se objevily před několika týdny, že ukrajinské úřady údajně odeslaly hlavě diplomatické mise USA v Oslo dopis o společném tlaku na Nobelův výbor, aby byla cena míru přiznána Porošenkovi.

Nolstad NRK také řekl, že již v době setkání měl podezření, že dopis byl fingovaný a zeptal se na to ruských diplomatů. Ti odpověděli, že neví, zda byl pravý, vzpomíná ředitel výboru.

Nolstad televizi řekl, že po setkání se zamyslel, zda to nebyl pokus jej ovlivnit, a kontaktoval se s bezpečnostní službou policie, která se mimo jiné zabývá bojem proti špionáži.

Šéf kontrarozvědky oddělení bezpečnostní služby Arne Kristian Haugstoyl řekl NRK, že jeden z ruských diplomatů, který navštívil Nobelův výbor, byl pracovníkem ruské rozvědky.

“Podle našeho hodnocení se jednalo o operaci, která měla ovlivnit … Vidíme, že fingované zprávy a fingovaný dopis byly použity k diskreditaci potenciálního kandidáta na cenu za mír.

Domníváme se, že v tomto případě bylo cílem zajistit, aby Porošenko nebyl kandidátem na Nobelovu cenu za mír”, řekl.

Ruské velvyslanectví uvedlo, že tyto návštěvy jsou každodenní diplomatickou prací a snahy ji prezentovat jako “akce ruské rozvědky” byly nazvány “paranoidními”.

“Důležitou součástí každodenní práce diplomata v kterékoli zemi je shromažďování a analýza informací o domácí i zahraniční politice, výměna názorů s našimi partnery a atd.”, je uvedeno v odpovědi ruského velvyslanectví, kterou televizní kanál zveřejnil.

Diplomatická mise konstatovala, že schůzky diplomatů se členy Nobelova výboru čas od času probíhají vzhledem k obrovskému zájmu celého světa o cenu míru a že na prosincovou ceremonii jsou zváni všichni velvyslanci, kteří jsou v Oslu akreditováni. Kromě toho Nolstad právě zaujal post (1. ledna 2015) a provedení zdvořilostní návštěvy je obvyklá diplomatická praxe, pokračovalo ruské velvyslanectví.

Diplomaté vyjádřili lítost, že takových “špionážních her” se účastní státní struktury, které jsou povolány vypořádávat se s reálnými hrozbami, jako je mezinárodní terorismus, a státní rozhlasová a televizní společnost.

“Je zřejmé, že tak je snazší ospravedlnit svou existenci a štědré finance. V poslední době se stalo módou ospravedlňovat své vlastní neúspěchy “zpravodajskými operacemi” Ruska … Démonizace Ruska má ospravedlňovat poskytnutí dalších pravomocí zpravodajským službám pro zasahování do soukromého života občanů.

V každém případě je jednodušší strašit vlastní obyvatelstvo “ruskou hrozbou”, “ruskou rozvědkou” a “hybridními válkami”, než bojovat s teroristy a extremisty nebo nacházet nové náměty, které jsou pro zemi opravdu důležité”, bylo řečeno na velvyslanectví.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová