Spiegel: V Europarlamentu vyzvali utnout kyslík „prokremelským” stranám

Nic se nezměnilo

9.1.2017   Prní zprávy

Evropský parlament by měl zpřísnit pravidla financování politických stran z „autokratických režimů”, v první řadě z Ruska, napsal Der Spiegel s odvoláním na prohlášení vedoucího Evropské lidové strany Manfreda Webera.
Pro zvrácení údajného „vlivu Moskvy” v Evropě, by EU měla výrazně snížit finanční podporu stranám, které spolupracují s Kremlem, řekl politik.


Frakce Evropské lidové strany (EPP) má v úmyslu se účinněji vypořádat s „radikálními skupinami” a financováním „protievropských stran”, zejména z Ruska, uvedl v časopise Der Spiegel novinář Peter Müller.

„Musíme zpřísnit pravidla pro financování politických stran na úrovni EU,“ prohlásil vedoucí EPP Manfred Weber. Podle něj by strany měly dostávat méně peněz z EU, pokud jejich zástupci současně obdrží finanční prostředky z „autokratických režimů”.

Webera tvrdí, že to zejména platí pro ruského prezidenta Vladimira Putina, který se snaží “mít vliv na evropské strany”. Jako poslední příklad byla jmenována rakouská Strana svobody, spolupracující s „Jednotným Ruskem”. Na druhé straně, francouzská strana Národní fronta popřela informace o tom, že získala další půjčku z Ruska na prezidentskou volební kampaň.

Navzdory skutečnosti, že financování ze třetích zemí je v Evropské uni oficiálně zakázano od počátku roku 2017, sankce za porušení tohoto pravidla mají příliš jemný charakter, tvrdí autor materiálu. Narušitele čeká maximální pokuta ve výši 10% ročního rozpočtu. To z hlediska Webera nestačí. „Nemůžeme dovolit, aby EU financovala protievropské strany, které finančně podporuje Kreml se snahou oslabit Evropu. S tím se musí skončit, ” zdůraznil politik.

V Evropském parlamentu rovněž stále nejsou jasná kritéria pro vznik frakcí, říká Müller. Jedinou podmínkou pro to je dostatečný počet členů z několika zemí, kteří mají v úmyslu spolupracovat. Například ve frakci „Evropa svobody a přímé demokracie” je britská nacionalistická strana UKIP a italské Hnutí pěti hvězd, a to navzdory skutečnosti, že jejich představitelé nemají společný postoj – s výjimkou kritiky EU, uzavírá autor Der Spiegelu.

Zatím prokázáno bylo jen to, že strana Le Penové jednou dostala půjčku od ruské banky, když nedostala úvěr od žádné francouzské banky..

Je to zajímavý proces, který může skončit tím, že podporu nedostanou euroskeptické strany vůbec (kde by byla porušena svoboda projevu a politického názoru a demokracie jako takové). Podporu by měly dostávat je strany nadšeně putující Evropou s vlaječkami EU. A mělo by se pokračovat. Podniky z EU obchodující s “autokratickými režimy” by měly být zatíženy nějakou pěknou daní.

– – – 

Související: Porošenko: Všichni euroskeptici v EU jsou financováni Ruskem!