Thierry Mariani: “Jsme konfrontováni s rozsáhlou dezinformací o tom, co se děje v Sýrii”

14. 1. 2017   zdroj
Člen Národního shromáždění Francie Thierry Mariani opět shromáždil parlamentní delegaci na cestu. Tentokrát poslanci zamířili do Sýrie, kde pobývali od 5. do 9. ledna. Po návratu udělal Mariani několik důležitých komentářů, které očividně nemohou uspokojit všechny. Cesta do Sýrie je pro představitele evropských zemí, v podstatě, bezprecedentní záležitost. Přece je to ale Thierry Mariani, který byl už i na Krymu.


Přitom politik vůbec nepočítá se shovívavostí západních médií, která jsou odhodlaná jej po každé takové “cestě” roztrhat na kusy. Tato praxe je nezbytná pro nezaujatý pohled na věci, soudí Mariani, a vyzývá parlamenty ostatních evropských zemí, aby se na vlastní oči podívali na dění a aby nepodporovali tok dezinformací o tomto naléhavém tématu.

“Jak jsem již řekl, jsme konfrontováni s rozsáhlou dezinformací o tom, co se děje v Sýrii. Pokud čtete například francouzský tisk, máte dojem, že obyvatelstvo Aleppa bylo podrobeno genocidě a že samotné město bylo zcela zničeno. Ale pravdou je, že pouze 15% budov bylo zničeno a dalších 20% poškozeno. Všechno ostatní je celé a zachované. Pokud jde o lidi, tak před válkou žily v Aleppu 3 miliony osob. Teď tam je 1,5 milionu. Drtivá většina lidí jednoduše město opustila. Kromě toho bylo zabito 35 tisíc osob. Nechci říci, že se jedná o malé množství. Je to hrůzná statistika. Smrt byť jediné osoby je nepřípustná. Ale zcela nepřijatelné je hovořit o tom, že byli zabiti všichni z onoho 1,5 milionu. Právě k tomuto závěru je možné dospět, když si přečtete francouzský tisk. To je důvod, proč se domnívám, že francouzští poslanci i členové parlamentů ostatních evropských zemí jsou povinni navštívit Sýrii, aby se na vlastní oči podívali, co se tam děje”, řekl novinářům Mariani.

A opět, v rozporu s očekáváním médií a rétoriky, která se šíří ze Západu, francouzský politik projevil konstruktivní přístup k otázce urovnání syrské krize. Prý nejprve mír a teprve potom jakékoliv otázky, týkající se prezidentství Asada. Ano, navrhuje Evropě a USA jiný přístup: “Ať by se dělo cokoli, je možné přistoupit k syrské krizi ze dvou stran. První přístup je uplatňován v Evropě a USA a je vymezen tím, že nemá smysl něco projednávat, dokud je Asad u moci. Ale jaký je výsledek? Válka pokračuje, lidé umírají a nejsou žádné změny. Je však zřejmé, že když sedíte v pohodlných kancelářích v Paříži, můžete si dovolit uvažovat tímto způsobem.

Další možnost spočívá v tom, že Asad je prezident a ať se k němu stavíte jakkoli, musí se s ním počítat – diplomacie nepředpokládá práci jen s těmi, kteří se vám líbí. A právě proto se domnívám, že Francie a celá Evropa musí změnit svůj přístup k syrskému urovnání. To by umožnilo válku zastavit a pak přejít k jednání o osudu prezidenta”. Myslím, že Evropa nebude následovat příkladu francouzského kolegy a že nadále bude hlásat, jak se Mariani vyjádřil, z pohodlných křesel. Nicméně cestu francouzských poslanců do Sýrie nelze nazvat neproduktivní – získali jsme nestranný názor a objektivní informace v číslech. Mýtus o ruských zločinech na pozadí komentářů Marianiho, který navštívil, dalo by se říci, ohnisko událostí, mizí.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová