Trump připravil výnos o zrušení sankcí vůči Rusku

31.1. 2017   Zvědavec
Prezident Donald Trump připravil výnos o zrušení balíku sankcí proti Rusku. S odkazem na nejmenované zdroje o tom informovala zpravodajka Susan Glasser a expert Atlantic Council, Fabrice Pothier. Kreml ale nepotvrdil, zda informace odpovídá skutečnosti.

US samozřejmě může zrušit sankce proti Rusku. Je známo, že Donald Trump, který převzal úřad 20. ledna, se již příslušným výnosem zabýval. Mluvíme ale jen o přípravě dokumentu, ne o jeho podpisu nebo lhůtách pro zrušení sankcí.

“Ne, nic o tom nevím, jak jsem to pochopil, informace není personifikována a nevím, zda odpovídá realitě” – řekl pro Interfax tiskový mluvčí prezidenta Ruska.

Na 28.ledna Trump naplánoval telefonní rozhovory s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Informace o plánovaném telefonickém rozhovoru Trump X Putin Peskov potvrdil a řekl: “Během tohoto rozhovoru, prezident Putin poblahopřeje předsedovi Trumpovi k převzetí úřadu amerického prezidenta a samozřejmě, jak je obvyklé v průběhu těchto rozhovorů, vymění si i názory na stav hlavních parametrů současných bilaterálních vztahů.”

Agentura Reuters sice potvrdila, že Trump se chystá o vztahu s Ruskem jednat i s Merkelovou, informace o zrušení sankcí ale neokomentovala.

Dříve už Trump opakovaně hovořil o zrušení sankcí proti Rusku. V rozhovoru s novináři Times a Bild naznačil možné zrušení omezujících opatření výměnou za dohodu o jaderných zbraních. Na otázku The Wall Street Journal poznamenal, že má v úmyslu pro první období zachovat omezení vůči Moskvě. A v dalším rozhovoru řekl: “Pokud si s Ruskem rozumíme a Rusko nám opravdu pomáhá, proč by kdokoli zachovával sankce, zvláště když někdo dělá opravdu dobré věci?”

Zdroj: http://www.tvc.ru/news/show/id/109169