VIDEO: Americká vojenská technika dorazila do Německa, odtud se přesune k ruským hranicím

– Pozorovatelka –
10. 1. 2016    AENews
Do německého přístavu Bremerhaven dorazila americká vojenská technika spolu s americkými vojáky. Z Německa bude obrněná technika po železnici vypravena do východní Evropy, aby tu podpořila operaci Atlantické odhodlání (Atlantic Resolve).

 

Celkem bude do východní Evropy přesunuto 87 bojových tanků M1 Abrams, 144 bojových vozů pěchoty M2 Bradley, 18 samohybných houfnic M109 Paladin a další vojenská technika (více a video zde):

V souvislosti s transporty se velitel amerických sil v Evropě Ben Hodges vyjádřil, že je potřebné v Evropě vytvořit vojenský “Schengen”, aby USA mohly vojenskou techniku v rámci Evropy přepravovat volně – píše se v článku slovenského deníku zde. s uvedením zdroje zde

V článku se dále uvádí, cituji:

“Snažíme sa spolu s našimi spojencami a partnermi poskytnúť kolektívne logistické riešenia pre súčasné i budúce výzvy,” citoval Stars and Stripes Paula Verrastra, admirála americkej armády a šéfa logistiky EUCO. “V roku 2017 by logistika mala byť efektívne integrovaná do dvojstranných a mnohostranných cvičení so spojencami a partnermi,” povedal Verrastro.

Cvičenie NATO v Európe sa bude konať pozdĺž hraníc Ruska. Ťažká americká vojenská technika bude prevezená na Ukrajinu a do ďalších susedných krajín Ruska, čo by mohlo produkovať odpor v Moskve. V súčasnej dobe NATO vedie americká Operation Atlantic Resolve, ktorá je prispôsobená konfliktu Ukrajine. Podľa informácií z NewsChannel 13 je Operation Atlantic Resolve najväčšou vojenskou misiou po celé desaťročia. Kritici sa obávajú novej “studenej vojny”.

Stars and Stripes však predstavuje iný názor. Vojenský plátok doslovne: “Pohyb cez obchodné cesty má teraz zásadný význam pre vykonávanie vojenskej misie v Európe. Na rozdiel od studenej vojny, kedy v Európe žilo asi 300.000 vojakov, ktorí boli v potenciálnych bojových pozíciách, armáda má v súčasnosti len relatívne ľahkú prítomnosť. To znamená, že väčší spoľah na rotačné sily a obchodné prepravné trasy prinesú len výhody – a to aj vo vznikajúcej kríze.”

Video s českým komentářem ze zdroje zde:

V Německu v souvislosti s transportem proběhly protesty, více zde:

Americké tanky na ruských hranicích, vojenské cvičení na ruských hranicích, ale ze všech stran se stále hovoří o „ruské agresi“. Jestli současná vojenská akce je jen dozvukem odcházející americké administrativy a s příchodem D. Trumpa se něco změní, těžko říct. Do svého týmu si vybral dva lidi s antiruskými postoji – viceprezidenta Mikea Pence a nově hlavou amerických tajných služeb ustanovil Dana Coatse, který je od roku 2014 na seznamu amerických osob, sankcionovaných Ruskem v odvětě na antiruské sance, M. Pence a D. Coatse navíc spojuje blízké přátelství (video zde)

Dnes dále vyšla zpráva, že funkci amerického velvyslance nebude vykonávat Ivana Trumpová, protože D. Trump si „prý v Česku přeje člověka zkušeného například i v bezpečnostní oblasti, protože vnímá Prahu jako důležité místo ve své východní politice“, zdroj a více zde. Mě se u této zprávy vybavily nedělní OVM, kde A. Vondra zmiňuje neraealizovaný radar v Brdech s tím, že kdyby radar stál, byla by to pro Česko obrovská výhoda, protože tím by Česko mělo pro Trumpa větší význam (čas od cca 25:20 zde). Nemusí to mít žádnou souvislost, ale když si k tomu přidám, že aktivně vstoupit do politiky se rozhodl i P. Robejšek, který byl zastáncem radaru v Česku už v roce 2003, nevím, co si o tom myslet, ale souhlasím se slovy M. Zaorálka, že tehdy to měl být radar proti Íránu a proti komu by měl být nyní.

Nic netvrdím a až po 20. lednu snad budeme chytřejší, kam až zajde toto další chrastění americkými zbraněmi na ruských hranicích. Ale na závěr ještě kousek Pjakina – ten řekl, že pokud bude Rusko opět napadeno, další válka neproběhne na jeho území a na mysli tím měl Evropu. A aby to bylo optimističtější, také řekl, že Spojené státy budou mít tolik problémů se sebou samými (a s hrozící občanskou válkou), že na jiné války nebudou mít čas ani prostředky.

– – –