Americký dron létal deset hodin nad Donbasem.

6.2.2017  RusskajaVesna

V neděli 5. února létal nad Donbasem americký bezpilotní letoun a přeletěl hraniční čáru mezi Donbasem a Ukrajinou. Podle Ruské Vesny to uveřejnily západní weby, které sledují aktivity vojenských letadel.

Ruská Vesna poznamenává, že strategické bezpilotní letadlo US Air Force RQ-4A Global Hawk, se značením UAVGH000 a s transpondérem na palubě, v nadmořské výšce 15.500 metrů se pohybovalo od severu k jihu podél tzv. dělící čáry mezi Ukrajinou a Republikami Donbasu.

Dron startoval z letecké základny v Sigonelle na Sicílii, pak vstoupil do ukrajinského vzdušného prostoru z Rumunska a letěl nad regiony Kirovograd a Dněpropetrovsk, pak vstoupil do vzdušného prostoru Luganské a Doněcké lidové republiky (LLR a DLR), a letěl nad územími pod dočasnou okupací ukrajinskými orgány.

Vzhledem k tomu, že použitý dron má schopnost provádět průzkum do hloubky až 300 kilometrů, není důvod se domnívat, že během letu byl schopen sledovat nejen celé území LLR a DLR, ale i příhraniční regiony Ruské federace.
Russkaja Vesna uvádí, že dříve tento typ dronu byl na nebi nad Donbasem zaznamenán 15. října, 14. listopadu a 2. a 16. prosince loňského roku.

 – – –

Překlad a úprava textu vd