Bašár Asad chce zásadně pomoci Evropě. Média mlčí…„Mojí odpovědností je obnovení stability a přivést uprchlíky zpět do Sýrie.”

Napsal/přeložil: ea24

13.2. 2017   Eurasia 24
Z rozhovoru, který syrský prezident Bašár Asad poskytl Yahoo News, jsme se neměli dozvědět to pro nás zásadní.Poslední interview syrského prezidenta je dokonalou ukázkou, jak globální mediální mašinérie kontroluje tok informací od zdroje ke konečnému příjemci. 
Asad m.j. řekl, že jeho úkolem je přivést prchající Syřany zpět do jejich země, nikoliv pomáhat tomu, aby byli migranty.
Asad v pátek 10. února poskytl rozhovor povýšenému korespondentovi Yahoo News (plné znění rozhovoru je zde; za pozornost stojí už mimika a gestika amerického novináře a naproti tomu pokorná pozice syrského prezidenta, který ale tazatele v další části rozhovoru svými argumenty naprosto „rozbil“ a zesměšnil – viz Saúdská Arábie, Kerry a blok ke „zprávě“ Amnesty International).

Co z rozhovoru se dostalo běžnému občanovi České a Slovenské republiky? Toto: Asad odmítl Trumpem plánované bezpečnostní zóny v Sýrii.

Jinak řečeno běžnému občanovi ČR a SR se dostalo to, co z rozhovoru vybrala agentura Reuters („…v rozhovoru, z něhož citovala agentura Reuters“), od které zprávu převzala naše veřejnoprávní Česká tisková agentura a od ní následně řada redakcí novin, serverů, rádií a televizí.

A co se běžný občan ČR a SR naopak nedozvěděl? Nedozvěděl se nic, co bylo v rozhovoru řečeno o uprchlících.

„Tohle je humanitární katastrofa vytvořená západní podporou teroristů a samozřejmě regionální podporou ze strany Turecka, Kataru a Saúdské Arábie,“ reagoval Bašár Asad na novinářův pokus podsunout prezidentovi odpovědnost za migrační krizi.

V další části pak byla řeč o migrantech v kontextu Trumpova imigračního dekretu, který korespondent označil typickým účelovým výrazem „kontroverzní“.

Na otázku, co si o výnosu Asad myslí, syrský prezident odpověděl: „Je to americká záležitost odvislá od suverenity amerického národa. Každá země má právo zavést jakékoliv regulace vstupu do země.“

„Mojí odpovědností je obnovení stability a přivést je zpět do Sýrie,“ řekl dále Asad.
Na dotaz, zda jsou mezi uprchlíky teroristé, odpověděl: „Rozhodně.“ Poukázal rovněž na příklady obrázků dostupných na internetu, o kterých mainstreamová média zarytě mlčí: stejní teroristé, kteří v Sýrii drží zbraň a zabíjejí lidi, jsou pak za mírumilovné uprchlíky v Evropě.

Asad dále řekl, že jeho úkolem je přivést prchající Syřany zpět do jejich země, nikoliv pomáhat tomu, aby byli migranty. A to všechny. „Nevlastním tuto zemi, to není můj dům, to není moje firma, to není moje farma, to je země všech Syřanů,“ uvedl Asad a podotkl, že je třeba brát v úvahu udělování amnestií jako součást smíření.